Införandet av digitala scannrar i full gång – Sävsjö Folktandvård bland de första att utbildas
Under hösten införs intraorala scannrar på alla kliniker i Folktandvården som tar avtryck. En av de första klinikerna att testa det nya digitala verktyget är Sävsjö Folktandvård. Under utbildningsdagen för slutanvändare får hela medarbetargruppen prova den nya tekniken och se när de första digitala avtrycken växer fram.
Utbildningsdagen för slutanvändare är inne på sitt andra pass av två på kliniken i Sävsjö. Förmiddagen inleddes med en teoretisk genomgång och nu är medarbetarna uppdelade i grupper för att parallellt med varandra genomgå utbildningens praktiska moment. Nu ska de få hålla i scannern för första gången och prova på att göra sina första digitala avtryck.
Enkelt att göra om och komplettera
Utrustningen med skärm och tillhörande scanner har rullats in på ett av klinkerns behandlingsrum. Den första gruppen har tagit plats bredvid och studerar den nya tekniken. Maria Englund från Unident instruerar:
– Även om ni brukar stå upp och jobba rekommenderar jag er att testa att sitta ner. Det är effektivare och ni har lättare att flytta er från sida till sida. Gör de inställningar som passar er och funkar bäst ergonomiskt. Då kommer patienten bli klar mycket fortare.
Maria sätter igång scannern och förbereder sig för att göra ett avtryck på Barbro Svensson, som till vardags jobbar som tandsköterska på kliniken men nu tagit plats i behandlingsstolen som patient. Scannern blir lite varm vid användning, men känns behaglig i munnen. Gruppen lutar sig nyfiket över Marias axel för att studera tekniken samtidigt som det digitala avtrycket växer fram på skärmen bredvid. Maria förklarar tillvägagångssättet:
– Först gör ni er grund. Tappar ni bort er går ni enkelt tillbaka. Det är lätt att komplettera i efterhand.
Alla lär sig
Sävsjö Folktandvård är en av fyra kliniker i Folktandvården som blivit utvalda att först lära sig den nya utrustningen. Det är en stor klinik som gör mycket protetik. Här jobbar totalt fem tandläkare och hit kommer patienter varje dag för att göra avtryck. Rebecka Rosén, tandläkare på Rosenlund Folktandvård, är den som projektleder införandet av digitala scannrar i Folktandvården. Hon menar att förutsättningar på klinik är avgörande för hur arbetsfördelningen kommer att se ut framöver, men att alla lär sig.
– En del kliniker har få anställda tandläkare som väljer att jobba på dubbla rum. Andra kliniker har istället brist på rum och då kanske tandläkaren vill scanna själv. Det är viktigt att alla lär sig och hjälps åt. Då kan även de medarbetare som har större teknisk kunskap vara ett stöd för de som upplever det digitala som svårt. Det blir ett ständigt lärande på kliniken.
Låta det ta tid att lära sig
Finns det mindre scannrar anpassade för barns munnar? Hur lång är batteritiden? Ska vi ge scannern ett namn? Frågorna avlöser varandra medan tandläkare Eva Örn tar plats intill den nya utrustningen.
– Titta där! Vad fint det blev och så snabb det gick, berömmer tandsköterska Susanne Söderqvist sin kollega till ljudet av pipet från scannern som bekräftar att ett digitalt avtryck skapas.
– Jag tycker att det var lite svårt att komma åt överallt. Då är scannern inte helt smidig i storlek, funderar Eva, som är den tandläkare på kliniken som jobbat flest år i yrket. Hon håller med Susanne om att tiden det tar att göra ett avtryck på patient kommer förkortas med hjälp av digital scanning. Hur bra det kommer att underlätta i vardagen återstår att se.
Eva fyller i lite där hon har missat och Maria förklarar att det kan vara lite svårt att vända i fronten. Att komma åt längst bak kan också vara lite ovant innan man har hunnit träna upp sig och bli van. När gommen ska scannas kan det i stället vara enklare att använda mer svepande rörelser. Det måste få ta lite tid att lära sig.
Allt kommer gå fortare
Hanin Ali sätter sig till rätta. Hon har provat på att göra digitala avtryck tidigare under utbildningen till tandläkare. Det har gått en tid sedan dess och denna scanner är betydligt smidigare än den hon övat med tidigare. Hanin ser många fördelar med att ta digitala avtryck.
– Allt kommer gå snabbare. Framförallt effektiviserar vi momenten i behandlingsrummet med patient och i nästa steg sparar vi massor av tid genom att skicka avtrycken digitalt. Dessutom blir leveransen säkrare när vi slipper skicka det med post.
Under eftermiddagens praktiska del får Hanin och flera av de andra även prova på att vara patient. Det blir också en del av lärandet. De är alla eniga om att upplevelsen är ganska behaglig.
– Att momentet i mun är kortare och när som helst kan pausas kommer givetvis göra upplevelsen bekvämare för patienten, avslutar Hanin.
Höstens utbildningar
Fram till vecka 51 hålls slutanvändarutbildningar på alla kliniker som tar avtryck. Under hösten genomförs även utbildningar för superanvändare för de medarbetare som kommer ha fördjupad kunskap om hanteringen av scannern och det digitala arbetsflödet. En superanvändare utses på varje klinik.