Så här går din behandling till
Vi behöver behandla sjukdomen tillsammans för att du ska bli frisk. Så här går din behandling till. Det finns också en figur nedan som i en bild beskriver hur behandlingen går till.
1. Utredning
Din mun undersöks för att vi ska kunna ge dig rätt behandlingsupplägg och kostnadsförslag. Du får svar på vilka faktorer som påverkar din sjukdom.
2. Information och munhygieninstruktioner
Sjukdomsinformation ges och placket (bakteriebeläggningarna) på dina tänder färgas in för att utvärdera din egenvård. Instruktion ges i rengöringsteknik och du får öva teknik själv.
3. Kontroll av munhygien
God plackkontroll är en förutsättning för att nästa steg ska kunna utföras och avgörande för att behandlingen ska leda till läkning.
4. Rengöring i tandköttsfickorna
När du har en god munhygienteknik kan rengöring i tandköttsfickorna påbörjas.
Du får bedövning om det behövs. Ofta behövs ett till fyra besök.
5. Kontroll av läkning och munhygienteknik
Oftast behöver mellanrumstandborstens storlek ändras.
6. Utvärdering av behandlingsresultatet
Nytt beslut tas om fortsatt behandling.
7a. Stödbehandling
När sjukdomen läkt ut behöver du fortsatt god egenvård och extra stöd från tandvården för att undvika att sjukdomen kommer tillbaka.
7b. Fortsatt sjuk
Ny behandlingsplan beslutas av tandhygienist och tandläkare, till exempel upprepa samma vårdförlopp igen, tandutdragning, tandköttsoperation, konsultation eller remiss till specialist.
Var noga med din egenvård!
Tandborstning
Borsta dina tänder varje morgon och kväll. Var extra noga mot tandköttskanten och använd helst en eltandborste för att få helt rent. Ta med din eltandborste vid varje besök, för att tandhygienisten ska kunna ge dig rätt instruktion.
Rengöring mellan tänderna
Rengör dagligen mellan tänderna. Använd en mellanrumstandborste eller andra hjälpmedel som din tandhygienist provat ut till Dig. Fortsätt med rengöringen enligt rekommendation, även om tandköttet är ömt eller blöder. Blödning är ett tecken på att sjukdomen inte läkt ut.