Hästanläggningen Riddersberg

Utomhusbild på Tenhults naturbruksgymnasiums nybyggda stall.

Riddersberg är namnet på Tenhults naturbruksgymnasiums hästanläggning. Här finns skolans välutbildade hopp-, dressyr- och travhästar.

Hästutbildningen bedrivs både utomhus och inomhus i funktionella och välutrustade lokaler. 

På hästanläggningen Riddersberg finns:

  • Ett nybyggt toppmodernt stall som stod färdigt i januari 2020 med plats för 30 hästar.
  • Stallet är välplanerat utifrån ett pedagogiskt- och ergonomiskt perspektiv för att så långt som möjligt bidra till en välfungerande arbetsmiljö. Bl.a. är uppstallningsdelen utrustad med modern och effektiv utgödsling samt utfodring enligt senaste teknik.
  • I anslutning till uppstallningen finnas två uppvärmda skötselhus med rymliga och välutrustade uppbindningsplatser för skötsel av skolhästarna. Det ena huset är inrett för skötsel av ridhästarna och här finns också en sadelkammare, tvättstuga och torkrum för täcken m.m. I travhästarnas skötselhus är uppbindningsplatserna något större för att även vagnarna ska få plats. Istället för sadelkammare finns här en selkammare samt tvättstuga och torkrum för travhästarnas utrustning.  
  • Förutom skötselhusen finns ytterligare ett hus i direktanslutning till uppstallningen. Här finns bl.a. omklädningsrum, undervisningssal, kontor och fikarum.
  • Ett ridhus med de internationella måtten 40 x 80 meter (ett av Nordens största) tillhör också skolans hästanläggning. Den väl tilltagna ridbanan brukar oftast delas in i tre mindre banor; ett för hoppning, ett för markarbete och ett för framridning, longering eller tömkörning.  
  • Utmed ridhusets ena kortsida finns en matsal samt undervisningssalar med utsikt över ridbanan varifrån man kan studera hästarna under arbete.
  • Skrittmaskin, hovslagarsmedja, belyst utomhuspaddock och härliga ridvägar finns också att tillgå.

Transport till och från Riddersberg

Hästanläggningen Riddersberg ligger cirka fem kilometer från skolan. Hit skjutsas eleverna i skolans minibussar. Undervisningen sker hel- eller halvdagar.