Amela Avdic ny klinikchef Mullsjö Folktandvård

Amela Avdic är ny klinikchef på Mullsjö Folktandvård. Foto: Ulf Mårtensson

Amela Avdic tillträdde som ny klinikchef på Mullsjö Folktandvård i november. Hon kommer närmast från avdelningarna oral protetik och parodontologi där hon arbetat som tandhygienist. Här kan du lära känna henne lite bättre.

Amelas resa inom Folktandvården startade för nästan exakt fyra år sedan, inom specialisttandvården. Hon började som tandhygienist på avdelningen för parodontologi med behandling av tandlossningssjukdomar. Efter ett tag upptäckte hon att tandhygienisterna på avdelning för protetik även gjorde andra behandlingar.

– Det gjorde mig väldigt nyfiken på tandhygienistens roll inom det protetiska arbetet, och jag fick tillfälle att auskultera och gå bredvid. När en tandhygienistkollega på proetikavdelningen slutade så uppstod det en möjlighet för mig att arbeta mer med protetikpatienter.

Men karriären inom tandvården startade långt tidigare än så. 2005 började Amela arbeta som tandhygienist på en mindre klinik i Vetlanda.

– Göran Danefur, som drev kliniken, hade ett modernt tänk kring tandhygienistens roll och jag fick från första dagen börja undersöka och arbeta med hela mitt kompetensområde. Efter att ha pendlat till Vetlanda i ca 5 år ville jag jobba närmare hemmet och sökte till Smile och arbetade där 9 år. Och nu, efter att ha arbetat på specialistavdelningen, går jag tillbaka till allmäntandvård igen – men den här gången i en annan roll.

Leda och motivera andra

Att ta klivet från behandlande tandhygienist till klinikchef med personalansvar är en utmaning som Amela ser fram emot. Hon upplever att hon har fått goda förutsättningar och stöd från organisationen för att komma till rätta i sin nya roll.

– Jag har fått en bra mentor Sofia Brenander, och jag kommer att ingå i nätverk med övriga chefer och ledare. Jag har också fått stöd av min HR-partner och fått en bra inblick i min introduktion. Jag ser verkligen fram emot att få växa och utvecklas i den här rollen, som ledare och chef.

I sin nya roll som klinikchef så ser Amela att hon har stor glädje av sina tidigare erfarenheter i yrkeslivet.

– Som behandlare har jag arbetat med att informera, leda och motivera mina patienter till en beteendeförändring så att de kan påverka sin tandhälsa och i sin tur hälsa i helhet. Det är en del av mitt arbete som jag tycker är så roligt! Jag tror att jag har en förmåga till att lyfta, inspirera och motivera människor, och ser därför extra mycket fram emot att få arbeta med medarbetarna i Mullsjö. Jag vet att det är ett härligt gäng, och en väldigt mysig klinik som jag har fått möjligheten att ta över. Tillsammans får vi jobba för att ge våra patienter goda förutsättningar att uppnå en god munhälsa.

Förändring och förbättring

Som person är Amela handlingskraftig, och vill gärna driva och utveckla arbetet på kliniken. Hon ser bland annat fram emot att få implementera Anna Hultén, verksamhetsutvecklare, arbetssätt med parodonitpatienter.

– Det är ett fantastiskt arbete som hon har dragit igång och mycket viktig från många perspektiv.  Med tanke på min bakgrund från specialistkliniken så vill jag kunna vara ett stöd till personalen i den omställningen.

– Jag är bra på att se förbättringsbehov och möjligheter. Jag har det med mig hela tiden. Jag tänker ofta om saker och ting kan göras på ett enklare eller effektivare sätt. En förändring ska alltid leda till förbättring! Därför tycker jag att uppföljning och utvärdering är så viktig i all förbättringsarbete.

Samtidigt vet Amela av erfarenhet att det är en stor organisation, och för att få bäst resultat behöver förändringar förankras och bollas, för att de ska bli just förbättringar.

– Jag tycker också att det är viktigt att skapa förståelse bakom förändringsbehovet. När man förstår sammanhang så gör man också ett bättre arbete, det skapar mening! När jag klev på rollen som chef bestämde jag mig för att först och främst lyssna och känna efter och verkligen tillåta mig själv att få vara ny i rollen och få lära mig. Men mitt intryck efter de första veckorna är att jag verkligen upplever att jag hamnat på rätt plats, i rätt roll och i rätt tid.