EU-valet 2024

I år är det val till Europaparlamentet. I Sverige kan du förtidsrösta från den 22 maj, själva valdagen för EU-valet är söndag den 9 juni. På den här sidan har vi samlat en del information om EU-valet och länkar till andra webbplatser med mer information.

I Sverige är det EU-val söndag den 9 juni 2024. Europaparlamentet är den enda institution inom EU där ledamöterna väljs direkt genom allmänna val. Val till Europaparlamentet sker vart femte år.

I Europaparlamentet beslutar ledamöterna om EU:s budget och lagar. Det betyder att EU:s medborgare genom att rösta på de olika partierna kan vara med och påverka vad som kommer beslutas om i EU under de kommande åren.

För att få rösta i EU-valet behöver du vara

  • 18 år
  • svensk medborgare, EU-medborgare eller folkbokförd i Sverige
  • anmäld till den svenska röstlängden.

Du behöver vara anmäld till röstlängden senast 30 dagar innan valdagen. Ditt röstkort kommer hem till brevlådan och du kan välja att antingen förtidsrösta eller rösta på valdagen.

Du röstar till Europaparlamentet

EU-parlamentet har totalt 705 platser som fördelas mellan olika partigrupperna. Partier från Sverige har tillsammans 21 mandat (platser) i Europaparlamentet. Hur platserna är fördelade kan du se på Europaparlamentets webbplats (Extern länk)

Vill du veta mer om EU-valet?

På webbplatsen EU-valet 2024: allt du behöver veta (europa.eu) (Extern länk)hittar du mycket information om EU-valet och länkar till de olika partigrupperna i EU-parlamentet. 

Vill du engagera dig inför EU-valet? Eller vill du få påminnelser om att rösta? Då kan nätverket Tillsammans i Europa vara något för dig. Nätverket drivs av Europaparlamentet med målet att få så många människor som möjligt att delta i Europas demokratiska liv och att öka valdeltagandet till EU-valet 2024. Du anmäler ditt intresse på webbplatsen Dags att agera tillsammans - Tillsammans i Europa (Extern länk)

Lättläst om EU-valet

Du kan också hitta mer information om EU-valet i lättläst format. Tidningen 8 sidor har gjort en bok om EU-valet som du kan ladda ner i pdf-format. Dags att rösta EU-valet 2024 (8sidor.se) (pdf-fil, )