Kultur

Två kvällar med dans i Jönköping – Danskickoff och Skapa Dans

Två unga dansare på en scen.
Vinnare av riksfinalen i Skapa Dans förra året blev dansgruppen FOQUS från Gislaved med koreografin Tidningens sanning med och av dansarna Sandy Le, Lea Friberg och Nikola Bubic! Foto: Håkan Larsson

Välkommen till två kvällar fyllda med dansglädje och kreativitet i Jönköping! Den 18 september arrangeras en danskickoff på Jönköpings stadsbibliotek, och den 22 september är det dags för den regionala koreografitävlingen Skapa Dans på Jönköpings teater.

Danskickoff – 18 september på Jönköpings stadsbibliotek

Är du nyfiken på vad höstens dansprogram har att erbjuda? Missa då inte danskickoffen som äger rum den 18 september på Jönköpings stadsbibliotek (Biograf Fokus). Under kvällen presenteras höstens dansföreställningar och flera scenframträdanden bjuder på smakprov. Kvällen gästas av Ella Ström, Elliot Allain, William Lundberg och Sofiia Butiaga från Dans Spira Extended, som kommer att framföra sina egenkoreograferade solon.

Det är fri entré till evenemanget, men anmälan krävs, samt eventuella önskemål om specialkost. Drop-in från kl. 16.30. Anmälan görs till: andrea.donosolillo@rjl.se

Danskickoff anordnas av Jönköpings kommun, Kulturutveckling Dans Region Jönköpings län och Kulturhuset Spira.

Skapa Dans – 22 september på Jönköpings teater

Den 22 september är det dags för den regionala koreografitävlingen Skapa Dans, som är öppen för unga mellan 14 och 22 år bosatta i Jönköpings län. Tävlingen vill uppmuntra ungdomar till eget skapande i dans och visa på koreografisk kreativitet. Vinnaren av den regionala tävlingen går vidare till riksfinalen i Stockholm och tävlar där mot övriga vinnare från hela landet.

Förra årets riksfinal vanns av dansgruppen FOQUS från Gislaved, med deras verk "Tidningens sanning", koreograferat och framfört av Sandy Le, Lea Friberg och Nikola Bubic.

Biljetterna till Skapa Dans kostar 65 kr och tävlingen börjar kl 17.00.
Biljetter Skapa Dans 2024 (Extern länk)

Skapa dans arrangeras av Jönköpings kommun i samarbete med Riksteatern Jönköpings län, Bilda sydöst, Destination Jönköping och Region Jönköpings län.