Kultur

Kurser och föreläsningar

Foto: Johan W Avby

Vi arrangerar kurser, föreläsningar, samtal, workshops och slöjdcaféer för att fördjupa kunskaper och initiera nya tankar och idéer som rör hemslöjdsområdet. Deltagarna kan skapa i allt från klassiska naturmaterial och traditionella hantverk till experimenterande med nya tekniker och material.

10-11 augusti: Tälja med kniv och yxa med Anders Isgren

Kursen ger dig kunskaper i hur man täljer, vilka material som är bra och saker du kan tälja. Det kan bli skedar, fåglar, burkar, krokar med mera. Färdiga föremål finns på plats att inspireras av. Om du är nybörjare eller faktiskt ganska van vid kniv spelar ingen roll.

Allt som behövs finns på plats, vi är ute eller inne beroende på väder och lust. Anders Isgren har arbetat med trä på olika sätt under hela sitt yrkesliv. Han är utbildad möbelsnickare på Carl Malmstens skola och som hemslöjdskonsulent på Handarbetets vänners skola i Stockholm. Anders har drivit eget snickeri, arbetat som konsulent i Kalmar och Uppsala och är mycket van utbildare och kursledare.

Tid: 10-11 augusti, kl 10-17
Plats: Kulturgatan Bodafors
Kursavgift: 1750 kr*, kursen faktureras i efterhand

Anmäl dig via denna länk:
https://esmaker.net/nx2/s.aspx?id=e23862fe1542 (Extern länk)

Kursen arrangeras av Region Jönköpings län, Jönköpings läns hemslöjdsförbund och Kulturgatan Bodafors.

* Medlem i Jönköpings läns hemslöjdsförbund, Handakraft, Nässjö Slöjdförening eller Slöjdarna i Värnamo kommun får 250 kr rabatt på kursen.

14-15 september: Karvsnitt med Elin Juberg

I kursen kommer vi att dekorera träföremål med karvsnittskniv. Vi utgår från en övningsbräda där vi testar att göra olika mönster. Svårighetsgraden ökar succesivt. Dag två går vi igenom slipning av kniv samt testar att göra egna mönster. Kursen är en utmärkt introduktion till karvsnitt och du kommer få en bra grund om du vill fortsätta dekorera dina projekt med karvsnittsmönster.

Inga förkunskaper krävs. Har du egen karvsnittskniv, ta gärna med den. Material och knivar finns på plats.

Elin Juberg träbildhuggare och möbelrestaurerare är verksam på Penseln och Järnet i Vadstena. Hon håller kurser och workshops i bildhuggeri, karvsnitt samt förgyllning.

Tid: 14 - 15 september, kl 10-15
Plats: Hemslöjdens Hus, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping
Kursavgift: 1750 kr*, kursen faktureras i efterhand

Anmäl dig via denna länk:
https://esmaker.net/nx2/s.aspx?id=bc39ef331d27 (Extern länk)

Kursen arrangeras av Region Jönköpings län, Jönköpings läns hemslöjdsförbund och Hemslöjdens kurser.

* Medlem i Jönköpings läns hemslöjdsförbund, Handakraft, Nässjö Slöjdförening eller Slöjdarna i Värnamo kommun får 250 kr rabatt på kursen.