Kultur

AiR Småland

Hösten 2024 arrangeras för första gången residensprogrammet AiR Småland. Det är ett vistelsestipendium där en lokal stipendiat blir värd för en gästande svensk eller internationell resident. Utbytet syftar till att stärka Jönköpings läns fria kulturliv, kulturaktörer och institutioner, samtidigt som länets kulturliv utvecklas i utbytet med gästande residenter från resten av Sverige och världen.

AiR Småland riktar sig till personer som är verksamma inom konstområdena litteratur, dans, bild och form samt film. Till varje residensperiod utses två mottagare: en lokal värdstipendiat och en gästande vistelsestipendiat. Syftet är att ge båda stipendiaterna förutsättningar att fokusera på konstnärligt undersökande arbete samt tid och plats för inspiration, fördjupning och konstnärlig utveckling inom sitt område. Stipendium för perioden tilldelas båda parterna.

Det första residenset äger rum 9 september - 9 december 2024 och har inriktningen litteratur. Residensperioder för övriga konstområden kommer att utlysas under hösten 2024.  

Ansökan

Ansökan för verksamma inom konstområdena bild och form samt dans öppnar under hösten 2024.

Om AiR Småland

AiR Småland är ett nytt residensprogram som drivs av sektionen Kulturutveckling inom Region Jönköpings län, med stöd av Kulturrådet. Syftet med AiR Småland är att stärka Jönköpings läns fria kulturliv, kulturaktörer och institutioner, samtidigt som länets kulturliv utvecklas i utbytet med gästande residenter från resten av Sverige och världen.

Information in english

Read about Air Småland and how to apply here