Kultur

Mötesplats barnkultur

Mötesplats barnkultur är en kunskapsbyggande arena för alla som arbetar med kultur för barn och unga i Jönköpings län.

Kulturutveckling arrangerar Mötesplats barnkultur fyra gånger per år för alla som arbetar inom eller är nyfikna på barnkulturområdet. Under träffarna ges möjlighet att lyssna till nya initiativ från hela landet och ta del av aktuella frågor och projekt på temat kultur för barn och unga. Vår definition av barn och unga är personer i åldrarna 0-25 år.

Syftet med insatsen är att öka kunskapen och intresset i länet om kultur för barn och unga, och att skapa en möjlighet att nätverka med andra som arbetar inom liknande områden. Alla är välkomna - tjänstepersoner, politiker, kulturskapare, fria utövare och andra som vill lära sig mer om området.

25 april: Tema KulturCrew och ungt arrangörskap

Är du nyfiken på hur man kan arbeta med ungas delaktighet med arrangörskapet som metod? Då ska du anmäla dig till denna träff på temat KulturCrew. KulturCrew är en metod för att få fler unga delaktiga i kulturlivet genom arrangörskap. Ett KulturCrew består av en grupp barn och unga mellan 10 och 25 år och kan drivas av en skola, fritidsgård, kulturskola, studieförbund eller annan aktör. KulturCrewet skapar och är delaktiga i olika kulturarrangemang och får genom metoden lära sig om arrangörskapets olika delar. KulturCrew skapar möjligheter för ung delaktighet, stärker kulturens värde i samhället och bidrar till att uppfylla barnkonventionens mål. I vårt län står Riksteatern Jönköpings län och Kulturutveckling Region Jönköpings län för den regionala samordningen.

Under träffen berättar de regionala samordnarna Sara Klaesson och Alva Stahl och inbjudna gäster om KulturCrew som koncept och hur det fungerar i Jönköpings län. Du får träffa handledare från de crewn som redan är igång i länet, och tid att fundera och bolla kring hur KulturCrew skulle kunna startas upp i din verksamhet. Varmt välkommen!

Dag och tid: 25 april kl: 9-13
Plats: Grand hotel i Jönköping (OBS! Fysisk träff.)
Träffen är kostnadsfri, fika och lunch ingår.
Anmälan senast 16 april. 

Anmäl dig här: Anmälan Mötesplats barnkultur tema KulturCrew (Extern länk)

Tidigare träffar

2024

1 februari - Tema skolbio 

Varför är skolbio viktigt och hur kan det organiseras? Inbjudna gäster var Annika Wik, filmvetare, forskare och pedagog, och filmutvecklare Stefan Barkman från Region Värmland. 

2023

2 mars - tema barnkonventionen

Vi såg tillsammans föreställningen Min konvention, och lyssnade till ett samtal om hur man arbetar med barnkonventionen inom olika verksamheter och uppdrag. Träffen skedde i samverkan med ShareMusic & Performing Arts.

4 maj - tema spelkultur

Inbjudna gäster var Lillie Klefelt från Sverok och Johan Larsson från Kulturlabbet i Skövde kommun.

6 oktober - tema konst, barn och Bästa Biennalen

Inbjudna gäster var konstpedagog Karin Johansdotter och representanter från Bästa Biennalen.