Kultur

Internationell konferens för konstnärsresidens i Småland

En samling människor pratar med varandra.
SWAN är ett nationellt nätverk för arrangörer som arbetar med konstnärsresidens. Foto: Johan W Avby

Den 25–26 september stod Region Jönköpings län tillsammans med Region Kronoberg och Region Kalmar län värd för den årliga SWAN-konferensen, som samlade residensarrangörer, konstnärer och kulturinstitutioner från hela Sverige samt gäster från Finland och Baltikum.

Konferensen, som ägde rum i Småland för första gången, hade temat "Soil, Stones and Seeds" och fokuserade på hur residensverksamheter kan utvecklas i samklang med hållbarhet och lokala förutsättningar.

Ett växande nätverk för konstnärsresidens

SWAN, Swedish Artist Residency Network, är ett nationellt nätverk för arrangörer som arbetar med residens inom olika konstformer såsom bildkonst, dans, litteratur, film och design. Nätverket har vuxit snabbt och består idag av cirka 130 medlemmar över hela Sverige. Residensverksamhet har blivit en allt viktigare metod för konstnärligt utbyte och utveckling, och nätverket spelar en central roll bland arrangörerna för att främja samarbete och möta gemensamma utmaningar, som hållbarhetsfrågor och finansiering.

– Med en stadigt växande rörelse inom konstnärsresidens är nätverk som SWAN avgörande för att möta framtidens utmaningar och skapa nya, hållbara lösningar för residensverksamheter över hela Sverige och internationellt, säger Christel Molin, projektledare för AiR Småland.

Konferensen inleddes på konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo, där deltagarna fick en guidad visning av de aktuella utställningarna och den intilliggande parken skapad av världsberömde trädgårdsdesignern Piet Oudolf. Elna Svenle, museichef på Vandalorum, delade inspirerande berättelser om museets historia och hur det har vuxit till att bli en viktig plats för konst och design i regionen.

Under konferensens första dag presenterade flera residensarrangörer sina verksamheter. En av dem var Bruno Mathsson Design Residency, som drivs i samarbete mellan Region Jönköpings län och Vandalorum. Lennart Alves Gernes, bild- och formutvecklare på Region Jönköpings län, och Elna Svenle berättade om det nystartade residenset som i år tog emot sin första stipendiat, den amerikanske designern Stephen Burks. Burks tillbringade en månad i ett unikt hus ritat av Bruno Mathsson och utforskade regionens rika möbeltradition genom möten med lokala tillverkningsföretag. Både Burks och regionens aktörer lyfte fram hur residenset har skapat ett ömsesidigt utbyte av kunskap och inspiration, vilket bidrar till att förnya såväl den lokala industrin som den internationella designvärlden.

AiR Småland och vikten av goda samarbeten

En annan nystartad regional residensverksamhet är AiR Småland, ett treårigt projekt som lanserats under 2024 med stöd av Kulturrådet och i samarbete med flera lokala institutioner. Christel Molin, projektledare för AiR Småland, presenterade projektets syfte och upplägg under konferensen. AiR Småland fokuserar på konstnärligt utforskande, där stipendiaterna får tid och utrymme att utvecklas inom sitt område. Det första residenset har litteratur som tema, och två författare – en från Jönköping och en från Malmö – är under hösten på plats i Jönköping.

Ett återkommande ämne under konferensen var hur residensverksamheter kan utvecklas långsiktigt och hitta hållbara finansieringsmodeller. Projektet AiR Småland syftar bland annat till att testa olika former för residens och utforska hur man som region kan bygga starka samarbeten med lokala konstnärer och institutioner, en fråga som också engagerade flera andra arrangörer.

Lennart Alves Gernes berättade även om regionens snabba etablering av fem krisresidens för ukrainska konstnärer i samband med Rysslands invasion av Ukraina. På bara några dagar efter krigets utbrott togs beslut om att skapa dessa residens, vilket har lagt grunden till den mer långsiktiga residensverksamhet som nu utvecklas i regionen.

Förutom nämnda residens som drivs av Region Jönköpings län presenterades även många andra exempel på hur konstnärsresidens kan bidra till lokalsamhällets utveckling. Share Music & Performing Arts och Kulturgatan med sitt Wood Art Residence i Bodafors är två verksamheter som mottagit regionalt stöd och som visat hur internationella konstnärer på besök kan stimulera den lokala miljön och skapa nya, kreativa samarbeten.

Internationella perspektiv och gemensamma utmaningar

Den andra konferensdagen ägde rum på The Glass Factory i Boda Glasbruk, där fokus låg på internationella utblickar och erfarenhetsutbyte mellan residensarrangörer från olika länder. Workshops och samtal kretsade kring gemensamma frågor som hållbarhet, finansiering och hur residensverksamheten kan anpassas efter olika lokala förutsättningar och ekosystem. Det blev tydligt att även om verksamheterna ser olika ut – vissa är knutna till en specifik konstform eller plats, medan andra är mer flexibla och mobila – så finns en gemensam önskan om att samarbeta mer och dela med sig av erfarenheter och resurser. Detta oavsett om residenset drivs av en stor institution eller om det är konstnärsdrivet i mindre format.

Deltagarna fick ta del av presentationer från residenskollegor i Baltikum och Finland, och dagen avslutades med en inspirerande demonstration där hyttans tre glasblåsare visade sin unika hantverksskicklighet.

– Konferensen i våra tre småländska regioner har visat på residensverksamhetens kraft som metod för att främja konstnärligt utbyte, driva kreativa samarbeten och i förlängningen stimulera lokalsamhället. Vi är nu fyllda av inspiration och nya kunskaper som vi tar med oss in i våra residensprojekt, säger Lennart Alves Gernes.