Kultur

Nyheter

Anmälan till Ping Filmfestival är öppen

Varje år arrangeras Ping som är både en kortfilmstävling och en kortfilmsfestival i ett! Ping är också vår regionala uttagning till Novemberfestivalen. Så om du gör film och har anknytning till Jönköping län – skicka in din film till Ping!

Ansökan är öppen till kortfilmsprogrammet Sydsvenska Filmkreatörer

Människor på en väg med filmutrustning

Nu kan filmskapare, regissörer och producenter från Jönköpings län söka Sydsvenska Filmkreatörer, ett kortfilmsprogram som ger dig stöd i ditt filmprojekt och nya nätverk i Sydsverige. Skicka din ansökan senast 31 maj.

Talangdagar för filmskapare på Fårö under Bergmanveckan

En grupp människor i solnedgången på en strand

Bergmanveckans talangdagar håller till på Fårö den 26 juni till 30 juni 2024. Det är en inspirerande vecka där deltagarna erbjuds utvalda delar av Bergmanveckans program, exklusiva möten med Bergmanveckans gäster, nätverkande, erfarenhetsutbyte och kreativa övningar i Fårös filmiska landskap.

Jonelle Twum vinnare av Nya Filmskapare 2024

Vinnaren av kortfilmstävlingen Nya Filmskapare 2024 presenterades under Värnamo Filmhistoriska Festival. Årets vinnare och mottagare av ett stipendium på 10 000 kr blev Jonelle Twum för filmen I think of silences when I think of you. Grattis Jonelle!

Region Jönköpings län på plats under Värnamo Filmhistoriska Festival

Sveriges största och enda filmhistoriska festival står för dörren. Den 18-21 april fylls Gummifabriken i Värnamo av filmintresserade från hela landet. Under helgen medverkar bland andra Lasse Åberg som inviger festivalen och Pernilla August som är på plats för att ta emot ett hederspris. Region Jönköpings län medverkar också under festivalen i ett flertal programpunkter, bland annat kortfilmstävlingen Nya Filmskapare och en seminariedag om filmpedagogik. Varmt välkommen till fyra dagars filmfest!

Här är finalisterna i Nya Filmskapare – visas på Värnamo Filmhistoriska Festival 19 april

I samverkan med Värnamo Filmhistoriska Festival genomför Region Jönköpings Län varje år kortfilmstävlingen Nya Filmskapare med samtida film från, eller med anknytning till länet. Tävlingsjuryn, bestående av Erica Elfström och Nils-thomas Andersson, har nu utsett tre finalister samt ett hedersomnämnande.

Talangprogrammet GAZE ger nya filmskapare möjlighet att utvecklas

Bild på fyra deltagare i talangprogrammet Gaze

Nu kan filmare i Jönköpings län vässa sina kunskaper inom filmens område och få finansiering för göra en kortfilm eller utveckla ett projekt. Totalt fördelas 50 000 kr som utvecklingsmedel – ett startskott för att ta plats i filmbranschen.