Demokratisoppa

Demokratisoppa är ett koncept där allmänheten över en sopplunch kan lyssna på och delta i intressanta och inspirerande samtal om demokrati. Demokratisopporna arrangeras i ett samarbete mellan Region Jönköpings län, Europa Direkt, studieförbundet Sensus, Universitets- och högskolerådet, Svenska kyrkan Jönköping och Den globala skolan.

Temat för demokratisopporna under 2018 och 2019 var demokrati som verktyg i val, med fokus på valen i Sverige och till EU-parlamentet. Temat för demokratisopporna 2020 var klimathot och vetenskapsförnekelse.

En arena för aktuella frågor

– Med Demokratisoppa vill vi lyfta fram aktuella samhällsfrågor med en EU-dimension, säger Susan Sundqvist Pettersson, verksamhetsansvarig för Europa Direkt Jönköpings län. Det är ett sätt att nå ut och att skapa en arena där invånarna kan lära sig mer om aktuella frågor.

Demokratisopporna äger oftast rum i Kristinagården, Jönköping men sedan våren 2020 har föreläsningarna varit digitala på grund av coronapandemin. Hösten 2021 avslutar vi dock med en hybridföreläsning, där du kan se och höra mångsidiga Emil Jensen tillsammans med Sustainable Poetry.

Fredag 19 november 2021: Emil Jensen och Sustainable Poetry

Emil Jensen är en mångsidig konstnär som med sin blandning av humor och allvar ständigt återkommer till ämnen som mänskliga rättigheter, demokrati och hållbarhet. Med på demokratisoppan den 19 november är även Sustainable poetry, ett initiativ där barn och unga uttrycker sina tankar och idéer genom poesi för att stärka demokratin.

Demokratisopporna har under pandemin varit digitala, men den här fredagen blir det en ”både-och-soppa”. Föreställningen startar 12.00.
Ett begränsat antal platser släpp till teatersalongen i Kulturhuset Spira, om du bokar soppa serveras den från 11.15 på plan 2. Du kan också se programmet på distans. För båda varianterna krävs anmälan! Anmäl dig senast 12 november på studieförbundet Sensus webbplats(Extern länk).

Demokratisoppa arrangeras av Europa Direkt i Jönköpings län i samarbete med Sensus Studieförbund och Universitets och Högskolerådet/Den globala skolan. Under 2021 är även Länsstyrelsen i Jönköpings län och regeringens kommitté Demokratin 100 år med som samarbetsparter.

Kommande Demokratisoppor

Planering pågår tillsammans med bland andra Sensus och Universitets- och högskolerådet/Den globala skolan. Håll utkik för mer information!