Kultur

Nyheter

Nyheter från Kulturutveckling

Författarna Ylva Gripfelt och Frida Moisto tilldelas AiR Smålands litteraturstipendium

Ett kollage av två foton föreställande två kvinnor.

Hösten 2024 arrangeras för första gången residensprogrammet AiR Småland och har då fokus på litteratur. Under tre månader kommer värdstipendiaten Frida Moisto från Jönköping tillsammans med Jönköpings Litteraturhus välkomna vistelsestipendiaten Ylva Gripfelt från Malmö till vårt län.

Extra utlysning av projektbidrag inom kulturområdet!

Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet har beslutat om två extra utlysningar av tillfälliga projektbidrag inom kulturområdet. Det ena syftar till att tillgängliggöra kulturlivet för alla i länet och kan sökas av en bredd av kulturaktörer samt kommuner. Det andra syftar till att stärka folkbildningens kulturverksamhet och kan sökas av studieförbund verksamma i Jönköpings län.

Kunskapsdagar om film i kulturskolan 3-4 oktober i Jönköping

Flygvy över Jönköping på kvällen.

Lockar film nya målgrupper till kulturskolan? Hur bygger vi och leder en hållbar filmverksamhet? Hur kan vi utveckla nya undervisningsformer och metoder? För att svara på dessa frågor bjuder Filminstitutet in filmpedagoger, ledare i kulturskolan och andra intresserade till inspirerande kunskapsdagar i Jönköping i oktober.

Föreläsning med Stephen Burks 11 juni på Vandalorum

En man sitter på en stol framför en bokhylla

Välkommen på föreläsning med Stephen Burks, den förste stipendiaten till det nybildade Bruno Mathsson Design Residency! Burks, en av USA:s mest tongivande och välrenommerade formgivare håller den 11/6 en föreläsning i samband med sitt pågående residens i Värnamo.

Författare i länet kan ansöka om kostnadsfri biljett till Morgondagens Pippi

Skådespelare som föreställer Pippi, Tommy och Annika står vid en grind framför Villa Villekulla

Konferensen Morgondagens Pippi är en ny mötesplats inom litteratur, film och spel som äger rum på Astrid Lindgrens Värld den 10-11 oktober 2024 och kostar 2790 kr + moms. Du har nu möjlighet att delta kostnadsfritt på denna tvådagars konferens genom ett utdelande av ett begränsat antal konferensbiljetter!

Ny utställning i Hemslöjdens Hus: Fröken Smart & Whimsical Wiring

Välkommen till en ny utställning i Hemslöjdens Hus som visas mellan 13 augusti och 10 september. Utställningen har inga fasta öppettider utan kan ses när det är aktiviteter i Hemslöjdens Hus. Du är också välkommen att kontakta utvecklarna för att boka tid.

Författaren Emy Stahl tilldelas vistelsestipendium i anrika Grez-sur-Loing

Kvinna står framför grönska

Sedan hösten 2023 har Region Jönköpings län ett nytt vistelsestipendium i Grez-sur-Loing i Frankrike, 7 mil från Paris. Stipendiet delas ut årligen och alternerar mellan bild- och formkonstnärer och författare. 2024 är det författarnas tur och årets stipendiat heter Emy Stahl från Jönköping. Under en månad i höst åker hon till anrika Hôtel Chevillon i Grez-sur-Loing för att ägna sig åt sitt skrivande och för att träffa andra konstnärer och akademiker som gästar hotellet. Vi säger grattis och passar på att ställa några frågor.

Bruno Mathsson-stipendiaten Stephen Burks på plats i Värnamo

En man sitter på en stol

Formgivaren Stephen Burks är på plats i Värnamo. Burks är den förste stipendiaten till det nybildade Bruno Mathsson Design Residency. Under tiden i Sverige kommer han bland annat att besöka möbel- och tillverkningsindustrin i länet samt invigningstala på en internationell designfestival i Malmö.

SPOK Jönköpings län söker projektledare

Sedan årsskiftet är Jönköpings län en del av det nationella SPOK-nätverket som arbetar för ett skifte från global till lokal tillverkning. SPOK Jönköpings län drivs av Kulturgatan Bodafors med Region Jönköpings län som huvudfinansiär. I samband med lanseringen under 2024 utlyser projektet nu en tjänst som projektledare.

Anmälan till Ping Filmfestival är öppen

Varje år arrangeras Ping som är både en kortfilmstävling och en kortfilmsfestival i ett! Ping är också vår regionala uttagning till Novemberfestivalen. Så om du gör film och har anknytning till Jönköping län – skicka in din film till Ping!

Stilla mellanrum – dans och livemusik i vårdmiljö

Dansare vid en staty

Stilla mellanrum är en meditativ föreställning – en vila i musiken och dansen med fokus på det intuitiva, läkande och enkla. Föreställningen visas vid nio tillfällen under våren 2024 på Länssjukhuset Ryhov, Höglandsjukhuset i Eksjö och Råslätts vårdcentrum.

Välkommen på slöjdklubbsträff i Hemslöjdens Hus den 7 maj

Just nu visas utställningen "Vi sätter ljuset på: Slöjdklubben" i Hemslöjdens Hus. De som medverkar i utställningen är alla unga deltagare i Slöjdklubben. De har själva fått välja om de vill ställa ut och vad dom vill visa. Föremålen är exempel på traditioner, lösningar, ”bra att ha-saker”, kreativt personligt skapande och att de faktiskt håller på att bli kunskapsbärare i en lång tradition. 

Ansökan är öppen till kortfilmsprogrammet Sydsvenska Filmkreatörer

Människor på en väg med filmutrustning

Nu kan filmskapare, regissörer och producenter från Jönköpings län söka Sydsvenska Filmkreatörer, ett kortfilmsprogram som ger dig stöd i ditt filmprojekt och nya nätverk i Sydsverige. Skicka din ansökan senast 31 maj.

Stephen Burks inledningstalar på Southern Sweden Design Days

23-26 maj arrangeras Southern Sweden Design Days för fjärde året i rad. Under fyra dagar fylls Malmö med utställningar, seminarier, workshops och festligheter på mer än 70 olika platser i staden.

AiR Småland – nytt residensprogram för konstnärlig utveckling

AiR Småland är ett nytt residensprogram som drivs av sektionen Kulturutveckling inom Region Jönköpings län, med stöd av Kulturrådet. Målet är att ge plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda residens i länet. Residensen sker genom vistelsestipendier för gästande residenter som kommer att tas emot av en lokal stipendiat/värd där båda ges förutsättningar att fokusera på konstnärligt undersökande arbete samt möjlighet till inspiration och fördjupning inom sitt område.

Talangdagar för filmskapare på Fårö under Bergmanveckan

En grupp människor i solnedgången på en strand

Bergmanveckans talangdagar håller till på Fårö den 26 juni till 30 juni 2024. Det är en inspirerande vecka där deltagarna erbjuds utvalda delar av Bergmanveckans program, exklusiva möten med Bergmanveckans gäster, nätverkande, erfarenhetsutbyte och kreativa övningar i Fårös filmiska landskap.

Sommarförfattarskola för unga på Nynäs slott

Sommarförfattarskolan är en författarutbildning för dig som är ung och vill utveckla ditt skrivande. Här får du professionell ledning i ditt skrivande av verksamma författare. Du får även lära känna andra unga med skrivintresse.

Vill du sommarjobba som författare? Sök till Platsens författare senast 15 maj!

Fjorton ungdomar i åldrarna 15-19 år kommer i sommar få möjlighet att jobba som författare i tre veckor, som en del av Region Jönköpings läns kulturferiepraktik. ABF i Mullsjö, Habo bibliotek, Jönköpings litteraturhus och Kultivera i Tranås erbjuder platser och anmälan sker till respektive organisation.

Region Jönköpings län på plats under Värnamo Filmhistoriska Festival

Sveriges största och enda filmhistoriska festival står för dörren. Den 18-21 april fylls Gummifabriken i Värnamo av filmintresserade från hela landet. Under helgen medverkar bland andra Lasse Åberg som inviger festivalen och Pernilla August som är på plats för att ta emot ett hederspris. Region Jönköpings län medverkar också under festivalen i ett flertal programpunkter, bland annat kortfilmstävlingen Nya Filmskapare och en seminariedag om filmpedagogik. Varmt välkommen till fyra dagars filmfest!

Anmälan till Skapa Dans 2024 är öppen

Två dansare på en scen

Koreografitävlingen Skapa Dans riktar sig till dig som är mellan 14-22 år och bor i Jönköpings län. Tävlingen vill uppmuntra ungdomar till eget skapande i dans och visa på koreografisk kreativitet.

Välkommen till informationsträff 17 april om stöd och finansiering från Region Jönköpings län

Ett av Region Jönköpings läns verktyg för att skapa hållbar tillväxt och utveckling är att ge stöd och finansiering till projekt, arrangörer och ideella föreningar. Vi på Regional utveckling samverkar med, och stödjer, olika aktörer i Jönköpings län som bidrar till utveckling och tillväxt inom områden som kultur, evenemang, hållbarhet och näringsliv. Det gör vi för att uppfylla målen i Jönköpings läns regionala utvecklingsstrategi och regionala kulturplan.

Här är finalisterna i Nya Filmskapare – visas på Värnamo Filmhistoriska Festival 19 april

I samverkan med Värnamo Filmhistoriska Festival genomför Region Jönköpings Län varje år kortfilmstävlingen Nya Filmskapare med samtida film från, eller med anknytning till länet. Tävlingsjuryn, bestående av Erica Elfström och Nils-thomas Andersson, har nu utsett tre finalister samt ett hedersomnämnande.

Talangprogrammet GAZE ger nya filmskapare möjlighet att utvecklas

Bild på fyra deltagare i talangprogrammet Gaze

Nu kan filmare i Jönköpings län vässa sina kunskaper inom filmens område och få finansiering för göra en kortfilm eller utveckla ett projekt. Totalt fördelas 50 000 kr som utvecklingsmedel – ett startskott för att ta plats i filmbranschen.

Dansföreställningen Garden of Growth av Tevin Redvall 30 april på Spira

En dansare med en stol

Projektet Scenrum är ett samarbete mellan Region Jönköpings län och Kulturhuset Spira för att främja möjligheten för danskonstnärer att etablera sig samt att stärka danskonsten i hela länet. Som en del av projektet visas dansföreställningen Garden of Growth av och med Tevin Redvall på Kulturhuset Spira den 30 april.

Fler kulturupplevelser för barn och unga genom utökat kulturbidrag

Barn skapar i lera

Kulturrådet har utökat sitt kulturbidrag för 2024 med 812 000 kronor för Region Jönköpings län. Utökningen av både statligt och regionalt bidrag gör att bland annat Vandalorum kan göra sin designskola för barn och unga permanent. Riksteatern kan göra sitt tillfälliga projekt Kultturrätten till en långsiktig insats för att fler skolelever ska kunna ta del av kulturupplevelser.

Janina Renström är årets mottagare av Paul Petersons stipendium

Årets mottagare av Paul Petersons stipendium är konststudenten Janina Renström. Hon är född och uppvuxen i Nässjö och studerar fri konst på Umeå Konsthögskola där hon läser sitt sista år på masterprogrammet. I sitt konstnärskap intresserar sig Janina för äldre fotografier. Många av fotografierna hon använder sig av till sitt måleri är kopplade till Nässjö och Småland.

Stöd för dig som är verksam eller aspirerande författare

En hand som håller en trave med böcker

Region Jönköpings län erbjuder stöd för dig som är verksam eller aspirerande författare. Stöden har olika utformning och är tänkta att passa olika författare, beroende på var de befinner sig i skrivprocessen och vad som behövs för att komma vidare och ta nästa steg.

Stephen Burks tilldelas Bruno Mathsson Design Residency 2024

Man som sitter på en stol

Region Jönköpings län har glädjen att meddela att den förste stipendiaten till det nybildade Bruno Mathsson Design Residency är Stephen Burks, en av USAs mest tongivande och välrenommerade formgivare. Burks kommer att vara på plats i Värnamo för att medverka i residenset 15 maj-15 juni 2024.

SPOK Jönköping – nytt designnätverk på Kulturgatan Bodafors

Sedan årsskiftet är Jönköpings län en del av det nationella SPOK-nätverket som arbetar för ett skifte från global till lokal tillverkning. SPOK grundades i Skåne 2016 och har sedan dess spridit sig till fler regioner med syftet att synliggöra och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter. SPOK Jönköping kommer att drivas av Kulturgatan Bodafors med Region Jönköping län som huvudfinansiär.