Kultur

Nyheter

Nyheter från Kulturutveckling

Sommarförfattarskola för unga på Nynäs slott

Sommarförfattarskolan är en författarutbildning för dig som är ung och vill utveckla ditt skrivande. Här får du professionell ledning i ditt skrivande av verksamma författare. Du får även lära känna andra unga med skrivintresse.

Vill du sommarjobba som författare? Sök till Platsens författare senast 2 maj!

Fjorton ungdomar i åldrarna 15-19 år kommer i sommar få möjlighet att jobba som författare i tre veckor, som en del av Region Jönköpings läns kulturferiepraktik. ABF i Mullsjö, Habo bibliotek, Jönköpings litteraturhus och Kultivera i Tranås erbjuder platser och anmälan sker till respektive organisation.

Region Jönköpings län på plats under Värnamo Filmhistoriska Festival

Sveriges största och enda filmhistoriska festival står för dörren. Den 18-21 april fylls Gummifabriken i Värnamo av filmintresserade från hela landet. Under helgen medverkar bland andra Lasse Åberg som inviger festivalen och Pernilla August som är på plats för att ta emot ett hederspris. Region Jönköpings län medverkar också under festivalen i ett flertal programpunkter, bland annat kortfilmstävlingen Nya Filmskapare och en seminariedag om filmpedagogik. Varmt välkommen till fyra dagars filmfest!

Anmälan till Skapa Dans 2024 är öppen

Två dansare på en scen

Koreografitävlingen Skapa Dans riktar sig till dig som är mellan 14-22 år och bor i Jönköpings län. Tävlingen vill uppmuntra ungdomar till eget skapande i dans och visa på koreografisk kreativitet.

Välkommen till informationsträff 17 april om stöd och finansiering från Region Jönköpings län

Ett av Region Jönköpings läns verktyg för att skapa hållbar tillväxt och utveckling är att ge stöd och finansiering till projekt, arrangörer och ideella föreningar. Vi på Regional utveckling samverkar med, och stödjer, olika aktörer i Jönköpings län som bidrar till utveckling och tillväxt inom områden som kultur, evenemang, hållbarhet och näringsliv. Det gör vi för att uppfylla målen i Jönköpings läns regionala utvecklingsstrategi och regionala kulturplan.

Här är finalisterna i Nya Filmskapare – visas på Värnamo Filmhistoriska Festival 19 april

I samverkan med Värnamo Filmhistoriska Festival genomför Region Jönköpings Län varje år kortfilmstävlingen Nya Filmskapare med samtida film från, eller med anknytning till länet. Tävlingsjuryn, bestående av Erica Elfström och Nils-thomas Andersson, har nu utsett tre finalister samt ett hedersomnämnande.

Talangprogrammet GAZE ger nya filmskapare möjlighet att utvecklas

Bild på fyra deltagare i talangprogrammet Gaze

Nu kan filmare i Jönköpings län vässa sina kunskaper inom filmens område och även få finansiering för göra en kortfilm. Ett startskott för att ta plats i filmbranschen.

Dansföreställningen Garden of Growth av Tevin Redvall 30 april på Spira

En dansare med en stol

Projektet Scenrum är ett samarbete mellan Region Jönköpings län och Kulturhuset Spira för att främja möjligheten för danskonstnärer att etablera sig samt att stärka danskonsten i hela länet. Som en del av projektet visas dansföreställningen Garden of Growth av och med Tevin Redvall på Kulturhuset Spira den 30 april.

Fler kulturupplevelser för barn och unga genom utökat kulturbidrag

Barn skapar i lera

Kulturrådet har utökat sitt kulturbidrag för 2024 med 812 000 kronor för Region Jönköpings län. Utökningen av både statligt och regionalt bidrag gör att bland annat Vandalorum kan göra sin designskola för barn och unga permanent. Riksteatern kan göra sitt tillfälliga projekt Kultturrätten till en långsiktig insats för att fler skolelever ska kunna ta del av kulturupplevelser.

Janina Renström är årets mottagare av Paul Petersons stipendium

Årets mottagare av Paul Petersons stipendium är konststudenten Janina Renström. Hon är född och uppvuxen i Nässjö och studerar fri konst på Umeå Konsthögskola där hon läser sitt sista år på masterprogrammet. I sitt konstnärskap intresserar sig Janina för äldre fotografier. Många av fotografierna hon använder sig av till sitt måleri är kopplade till Nässjö och Småland.

Stöd för dig som är verksam eller aspirerande författare

En hand som håller en trave med böcker

Region Jönköpings län erbjuder stöd för dig som är verksam eller aspirerande författare. Stöden har olika utformning och är tänkta att passa olika författare, beroende på var de befinner sig i skrivprocessen och vad som behövs för att komma vidare och ta nästa steg.

Stephen Burks tilldelas Bruno Mathsson Design Residency 2024

Man som sitter på en stol

Region Jönköpings län har glädjen att meddela att den förste stipendiaten till det nybildade Bruno Mathsson Design Residency är Stephen Burks, en av USAs mest tongivande och välrenommerade formgivare. Burks kommer att vara på plats i Värnamo för att medverka i residenset 15 maj-15 juni 2024.

SPOK Jönköping – nytt designnätverk på Kulturgatan Bodafors

Sedan årsskiftet är Jönköpings län en del av det nationella SPOK-nätverket som arbetar för ett skifte från global till lokal tillverkning. SPOK grundades i Skåne 2016 och har sedan dess spridit sig till fler regioner med syftet att synliggöra och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter. SPOK Jönköping kommer att drivas av Kulturgatan Bodafors med Region Jönköping län som huvudfinansiär.