Ambulanssjukvård
I Region Jönköpings län finns ambulanser och lättvårdsambulans. Ambulanssjukvården består av tre ambulansområden, område norr, söder och öster.
Ambulanssjukvården erbjuder avancerad vård redan innan ambulansen kommer fram till sjukhuset. Ett exempel är avancerad hjärt- och lungräddning som utförs i ambulanserna. Det finns också möjlighet att tidigt identifiera hjärtinfarkt och transportera patienten direkt till röntgen för diagnos och åtgärd.
De vanligaste larmorsakerna är invärtesmedicinska problem, till exempel bröstsmärtor och andningssvårigheter. En annan vanlig larmorsak är personer, ofta äldre, som har ramlat och slagit sig i huvudet eller fått en höftfraktur. Andra vanliga larm är trafikolyckor, arbetsplatsolyckor och olyckor i samband med idrott.
Det finns också en lättvårdsambulans i regionen. Den används för att förflytta patienter med tydliga vårdbehov (till exempel övervakning, dropp eller syrgas) mellan olika vårdenheter. Lättvårdsambulansen är i drift på dagtid på vardagar och är bemannad med en ambulanssjuksköterska.