Rebecca och Linn berättar om arbetet som biomedicinsk analytiker

Rebecca Nyström Issal och Linn Schultz, biomedicinska analytiker, BMA, på klinisk fysiologi i Värnamo.
Rebecca Nyström Issal och Linn Schultz, biomedicinska analytiker, BMA, på klinisk fysiologi i Värnamo arbetar mycket med ultraljudsundersökningar av hjärtan. Foto: Klinisk fysiologi

Vad gör en biomedicinsk analytiker? Rebecca Nyström Issal och Linn Schultz är två av fem biomedicinska analytiker, BMA, som jobbar på klinisk fysiologi i Värnamo och här berättar de om sin arbetsplats.

Deras huvudfokus är olika funktionsundersökningar av hjärtan. Varje dag gör de ungefär fyra ultraljudsundersökningar var för att se hur hjärtat och klaffarna fungerar.

– Vår uppgift är att hämta information så att läkaren senare kan skriva ned svaren på det vi hittat.

Att jobba i en liten grupp har många fördelar. Rebecca och Linn berättar varför de trivs så bra:

– Vi trivs väldigt bra med att jobba i en liten grupp, vi tar hand om varandra och jobbar tillsammans, även fast vi gör undersökningarna själva. Här känner vi oss aldrig ensamma, inte minst för att vi får stöd från kollegorna i Jönköping om det skulle behövas.

Olika patienter och olika undersökningar

Till klinisk fysiologi kommer patienter i olika åldrar som kan ha olika hjärtproblem, eller kanske har haft ett blåsljud på hjärtat. Biomedicinska analytiker träffar patienterna endast i korta möten, och de strävar alltid efter att göra dessa möten så bra som möjligt för patienten. Rebecca och Linn tycker att det är otroligt roligt att få jobba med hjärtan varje dag och något som är intressant är när de gör olika arbetsprov. Då får patienten cykla i några minuter, först lite lätt sedan tyngre och tyngre. Under tiden mäter läkare och en biomedicinsk analytiker blodtryck och puls och de ser hur patienten mår och om hjärtat klarar av att syresätta sig.  

Följa patienter på olika sätt

– Ibland händer det att vi kan få följa vissa patienter, men inte på samma sätt som på en avdelning. Hittar vi något på en patient och denna patient måste komma tillbaka så är chansen ganska stor att vi får samma patient igen, och på så sätt får vi följa med lite och kan se hur det går.

NATHALIE LUNDAHL