Fängslade författares dag – ordens och musikens kraft
Välkommen till en kväll med musik, poesi och samtal om kulturens kraft och yttrandefrihetens möjligheter: 15 november kl 17.00 på Jönköpings läns museum.
Yttrandefrihet och rätten till det fria ordet är grundpelare i ett demokratiskt samhälle. Ändå är denna frihet begränsad på många håll i världen, där kulturutövare förföljs och fängslas för sitt arbete. Jönköpings läns museum och Region Jönköpings län uppmärksammar Fängslade författares dag med en kväll där poesin, musiken och det fria samtalet får ta plats.
Under kvällen kommer Basim Jamal, musiker från Mosul i Irak och fristadskonstnär i Luleå, spela tillsammans med Jakob Gerhardsson och den syriske poeten Faraj Bayrakdar läser upp sina dikter, varav vissa är skrivna under hans tid i fångenskap i Iran.
Framföranden följs av ett samtal med fokus på yttrandefrihet, författarnas villkor i samhällen där de lever under hot, samt hur litteratur och poesi kan bli både ett uttrycksmedel och en drivkraft under förtryck och förföljelse. Moderator är författaren och litteraturkritiker Björn Kohlström.
Eventet är ett samarbete mellan Jönköpings läns museum och Region Jönköpings län. Fängslade författares dag är ett initiativ av Svenska PEN (Extern länk).
Anmälan
Fri entré, men du behöver boka din plats på Jönköpings läns museums bokningssida. (Extern länk)
Vi bjuder på dryck och snacks i samband med eventet.
Kvällens medverkande
Faraj Bayrakdar
Faraj Bayrakdar är en syrisk poet och journalist som har blivit en symbol för motstånd mot förtryck. Han satt fängslad i 14 år för sin regimkritiska verksamhet, och under sin fångenskap skrev han flera av sina mest kända dikter i hemlighet. Bayrakdars poesi är präglad av kamp för frihet och mänskliga rättigheter, och han har mottagit flera internationella utmärkelser för sitt arbete, bland annat International PEN Award från PEN American Center West och det svenska Tucholskypriset.
Basim Jamal
Basim Jamal är en irakisk musiker från Mosul, känd för att förena traditionell irakisk musik med moderna inslag. På 1990-talet öppnade han en bokhandel som blev en samlingsplats för studenter och intellektuella, vilket ledde till att han tvingades lämna Irak. Genom sin musik uttrycker han sina erfarenheter av motgångar och hopp och strävar efter att föra människor samman med sina berörande melodier. Basim spelar främst klarinett och älskar klassisk, klezmer, folkmusik och jazz. Basim är Luleås andra fristadskonstnär.
Jakob Gerhardsson
Jakob Gerhardsson är kontrabasist uppvuxen i Jönköping och, sedan studier på musikhögskolan, baserad i Malmö. Jakob har sin bakgrund och utgångspunkt i jazzmusiken, men är även närvarande i ensembler för sydamerikansk musik och musik från mellanöstern. I nuläget är Jakob aktuell i tango-orkestern ”Orquesta Tangarte” och med musik från Brasilien i ”Fred Holmlund Trio”.
Björn Kohlström
Björn Kohlström är poet, författare, översättare och litteraturkritiker. Han har publicerat flera diktsamlingar och litterära verk som utforskar teman som identitet, natur och det mänskliga tillståndet. Björn har också suttit som jurymedlem för bland annat Vi:s litteraturpris, och engagerat sig i litterära projekt och är en aktiv röst inom svensk litteratur.