Kultur

Röster om yttrandefrihet 2024: Banned Books Week

Hösten 2024 arrangeras Röster om yttrandefrihet i samband med Banned Books Week. Välkommen att ta del av samtal och föreläsningar i Jönköping, Taberg, Nässjö, Tenhult, Vetlanda, Habo och Eksjö den 7-13 oktober.

Region Jönköpings län har sedan 2019, med stöd av Kulturrådet, arrangerat Röster om yttrandefrihet – en programserie med fokus på det fria ordet. Hösten 2024 arrangeras Röster om yttrandefrihet i samband med Banned Books Week, i samarbete med folk- och sjukhusbibliotek och föreningar i länet. Välkommen att ta del av samtal och föreläsningar i Jönköping, Taberg, Nässjö, Tenhult, Vetlanda, Habo och Eksjö den 7-13 oktober.

Program 2024

Vissa programpunkter kräver föranmälan.

8 okt Tenhults bibliotek, 9.00

Sagostund och kreativt skapande för barn om förbjudna böcker. Tipspromenad om BBW för alla (pågår under hela veckan).

Anmälan till Tenhults bibliotek: 036-10 30 28

8 okt Habo bibliotek, 17.30

"One Day in Aleppo"
– Filmvisning och samtal med Ali Al Ibrahim, journalist och dokumentärfilmare från Syrien, Region Jönköpings läns fristadskonstnär 2016- 2018. 

One Day in Aleppo är en dokumentärfilm om den skövlade staden som saknar mat, vatten, bränsle och fungerande sjukvård. Men också om tusentals människor som lever under belägring och som genom sin kamp för överlevnad har drömmar om ett liv i fred och frihet. Längd 25 minuter.

Anmälan: biblioteket@habokommun.se eller 036-442 80 20

9 okt Eksjö bibliotek, 9.30–10.15

Sagostund för barn i åldern 3–6 år.

Anmälan till Eksjö bibliotek: 0381-361 00

Sagostund på Eksjö bibliotek (Extern länk)

9 okt Ryhovs sjukhusbibliotek, 12.00-12.30

"Förbjudna böcker och hoten mot det fria ordet"
– Föreläsning av Hanna Nordell, verksamhetschef på Svenska PEN.

Anmälan till biblioteket.jonkoping@rjl.se om du önskar lunchsallad (vi bjuder) senast 2 oktober (ange specialkost i anmälan). Om du vill komma på föreläsningen men inte vill ha sallad krävs ingen anmälan.

9 okt Jönköpings Litteraturhus, 15.00

Bildande av lokalt Svenska PEN/Information om Svenska PEN med verksamhetschef Hanna Nordell.

9 okt Eksjö bibliotek, 18.00

"Förbjudna böcker och hoten mot det fria ordet"
– Föreläsning av Hanna Nordell, verksamhetschef på Svenska PEN.

Varje år hotas, fängslas och mördas författare, poeter och journalister runt om i världen. Deras brott? De skriver.

Utrymmet för att uttrycka sig minskar för varje dag. Inte bara i totalitära stater utan även i länder som betraktas som demokratier. Hatspråk och hot påverkar skrivande personer även här i Sverige. Världen håller på att bli tystare. Här spelar PEN en avgörande roll.

Välkomna på en föreläsning om PEN:s arbete för det fria
ordet och om läget för yttrandefriheten idag.

Föreläsning: Förbjudna böcker och hoten mot det fria ordet på Eksjö bibliotek (Extern länk)

10 okt Vetlanda bibliotek, 18.00

"När musiken tystnade och böcker brann"
– Föreläsning av Anders Rydell

Anders Rydell har i ett flertal böcker utforskat förstörelse och plundring av böcker, konst, musik och kulturarv. Genom sina böcker skapar Rydell en fördjupande berättelse om denna typ av brott och dess långtgående följder, om hur plundring användes för att beröva människor på kultur, språk och identitet. Böckerna har översatts till mer än 20 språk och han har nominerats till både Augustpriset och Guldspaden.

Föreläsning: När musiken tystnade och böcker brann på Vetlanda bibliotek (Extern länk)

11 okt Nässjö bibliotek, 12.00-12.30

"När musiken tystnade och böcker brann"
– Föreläsning av Anders Rydell

12 okt Tabergsådalens kulturhus, 11.00-13.00

"Förbjudna böcker och censur"
– Samtal mellan Peter Nyberg Mollung, Rebecca Lidén och Emilia Söelund modererat av Henrik Hermansson. Samt ett samtal med Ali Thareb om hans bilder och poesi.

Peter Nyberg Mollung har givit ut 21 böcker. Han är kursansvarig för Kreativt skrivande – litterär gestaltning vid Jönköping University och grundade tidskriften Populär Poesi. Nu arbetar han för att etablera Tabergsådalens kulturhus.

Rebecca Lidén är bibliotekarie i botten, har drivit projekt inom biblioteksvärlden och arbetar nu som kulturutvecklare för litteratur och bibliotek i Jönköpings kommun.

Emilia Söelund är journalist och kulturredaktör på Jönköpings-Posten. Hon har varit engagerad i uppbyggnaden av SmåLit och har under många år varit värd för festivalens författarscen.

Tabergsådalens kulturhus (Extern länk)

12 okt Jönköpings Litteraturhus, 14.00

"Barnböcker och censur"
– Samtal med Ashraf Bagheri och Johan Ehn, modererat av Gunnar Källström. Musik av och med Yasmine El Baramawy.

Ashraf Bagheri är författare, journalist och förläggare boende i Uppsala. Har bland annat publicerat boken "Gole goldoone man" om förbudet mot kvinnors sång i Iran. 

Johan Ehn är en svensk skådespelare och författare. 2020 fick han Nils Holgersson-plaketten för sin bok "Hästpojkarna", som också nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris samma år.

Yasmine El Baramawy är musiker, ljudartist, Oud-artist och kompositör från Egypten, baserad i Malmö. Yasmine var Malmö stads fristadskonstnär mellan 2020-2022. Yasmine bygger med hjälp av sitt Oud-spel upp ljudinstallationer och täta auditiva landskap genom att improvisera med orientaliska lägen och abstrakta ljud. Hennes tillvägagångssätt kännetecknas av en ständig ljudforskning som utforskar både den akustiska traditionen och mer äventyrliga och tvärgående ljudövningar. 


* För fler programpunkter se ditt lokala bibliotek.

Läs mer om Banned Books Week Sverige här: 
Svenska PEN (Extern länk)