Kultur

Anders Rydell och Hanna Nordell gästar Röster om yttrandefrihet 2024

Anders Rydell och Hanna Nordell gästar Röster om yttrandefrihet 2024.

Region Jönköpings län har sedan 2019, med stöd av Kulturrådet, arrangerat Röster om yttrandefrihet – en programserie med fokus på det fria ordet. Hösten 2024 arrangeras Röster om yttrandefrihet i samband med Banned Books Week och gästas i år av bland andra författaren Anders Rydell och Hanna Nordell, verksamhetschef på Svenska PEN.

Anders Rydell har i ett flertal prisbelönta böcker utforskat förstörelse och plundring av böcker, konst, musik och kulturarv. Genom sina böcker skapar Rydell en fördjupande berättelse om denna typ av brott och dess långtgående följder, om hur plundring användes för att beröva människor på kultur, språk och identitet. Böckerna har översatts till mer än 20 språk och han har nominerats till både Augustpriset och Guldspaden.

Anders medverkar vid följande tillfällen: 

10 okt Vetlanda bibliotek, 18.00

Föreläsning: När musiken tystnade och böcker brann på Vetlanda bibliotek (Extern länk)

11 okt Nässjö bibliotek, 12.00-12.30

Föreläsning: När musiken tystnade och böcker brann


Hanna Nordell är verksamhetschef på Svenska PEN. Hon har tidigare varit verksam som intendent på Tensta konsthall där hon arbetade med ett konstprogram som verkade i mötet mellan det lokala och det internationella. Hon har varit redaktör för Dissidentbloggen (nuvarande PEN/Opp) och har även arbetat som koordinator för etableringen av Gävles fristadsprogram inom ICORN-nätverket. I sin nuvarande roll har hon projektlett PEN:s internationella kongress samt initierat Banned Books Week Sverige tillsammans med Dawit Isaak-biblioteket.

Hanna medverkar vid följande tillfällen: 

9 okt Ryhovs sjukhusbibliotek, 12.00-12.30

Föreläsning: Förbjudna böcker och hoten mot det fria ordet

Anmälan till biblioteket.jonkoping@rjl.se om du önskar lunchsallad (vi bjuder) senast 2 oktober (ange specialkost i anmälan). Om du vill komma på föreläsningen men inte vill ha sallad krävs ingen anmälan.

9 okt Jönköpings Litteraturhus, 15.00

Bildande av lokalt Svenska PEN/Information om Svenska PEN.

9 okt Eksjö bibliotek, 18.00

Föreläsning: Förbjudna böcker och hoten mot det fria ordet på Eksjö bibliotek (Extern länk)