Ta bort fästingen! – fästing-exkursion med scouter och forskare

Ta bort fästingen! – fästing-exkursion med scouter och forskare

Fästinghona på en vitsippa
Fästinghona fångad vid en fästing-exkursion för scouter i Vattenledningsparken, Jönköping. Foto: Johan W Avby

Scouter är en grupp som vistas mycket i naturen och är därför en lämplig målgrupp för att prata fästingar. Fästingforskare från Ryhov mötte scouter från Immanuelskyrkan i Jönköping en vacker majkväll.

Hur skyddar man sig från de fästingburna infektionerna, till exempel TBE och Borrelia? Hur plockar man bort en fästing på bästa sätt? Var och när kan man bli biten? När ska man söka vård? Svar på dessa och många andra frågor kunde fästingforskare vid Region Jönköpings län ge vid en samling för ett femtital scouter i Vattenledningsparken i Jönköping.

"Viktigt att känna sig trygg i naturen"

- Vår aktivitet var en del i att belysa olika aspekter som scouter och andra friluftsintresserade människor bör ha i åtanke när de är ute i skog och mark; att ha respekt för fästingen, för den finns där. Genom kunskap vill vi öka tryggheten i att vistas i naturen och minska risken att drabbas av fästingburen infektion, säger Per-Eric Lindgren, professor och projektledare i det nu avslutade fästingforskningsprojeket NorthTick, som drivits från Region Jönköpings län.

Malin Lager, forskare vid laboratoriemedicin, Region Jönköping, tyckte det var roligt att möta barnen och ungdomarna som var mycket intresserade och hade många frågor. Flera av dem berättade om egna fästingrelaterade erfarenheter:

- Förhoppningen är att scouterna efter den här kvällen ska veta hur de kan undvika att bli fästingbitna och smittade av exempelvis TBE eller Borrelia. Med rätt kunskap kan de känna sig tryggare när de vistas i naturen, och även sprida det de lärt sig vidare till andra, säger Malin.

Massor av fästingar samlades in

Scouterna var åskådare när forskarna visade hur fästingar fångas in, genom att ett flanelltyg dras över gräset. Krypen sorterades sen efter kön och livsstadie i små burkar med förstoringsglas i locket, för att scouterna på ett säkert vis kunde iaktta de små djuren.

- Honorna är jättevackra, säger Malin Lager, de är störst, de har en brun sköld som expanderar när hon bär på sina ägg. Hon kan lägga upp till 3 000 ägg samtidigt, därefter skrumpnar hon ihop och dör.

-  Vi hittade gott om fästingar under kvällen och fångade in såväl honor som hanar och nymfer (barn). Just nymferna är det livsstadie som de flesta hittar på sig, säger Sofie Haglund, forskare vid laboratoriemedicin.

- Nymferna kan vara lömska och är svåra att upptäcka, då de ofta sätter sig i knäveck, ljumskar och hårbotten, där man glömmer bort att titta, lägger Malin till.

En av scouterna berättar att hon haft Borrelia:

- Jag vill verkligen inte ha Borrelia en gång till. Medicinen smakade hemskt men den hjälpte.

Kvällen avslutades med ett fästingquiz och fika.

Forskning i samverkan med EU

Fästing-exkursionen med scouter blev utvald som en av tolv aktiviteter i den nationella kampanjen; Europa i min region. Kampanjen visar exempel på vad EU-fondernas pengar går till och vilken nytta pengarna gör där just du bor. Mer information finns på Facebook-sidan "Europa i min region". Medarrangör för fästing-exkursionen med scouterna var Europa Direkt i Jönköpings län.

Fästingprojekten ScandTick Innovation och NorthTick som delfinansierades av EU, är avslutatade, båda de internationella projekten leddes från Futurum och laboratoriemedicin, Region Jönköpings län.

Tips för att undvika fästingburna infektioner:

  • Använd heltäckande plagg i naturen, helst gummistövlar, alternativt stoppa ner byxorna i strumporna.
  • Skaka av kläderna utomhus när du kommer hem.
  • Kolla kroppen, fästingarna sätter sig gärna där huden är som tunnast; i armhålor, bakom öronen och i knävecken.
  • Använd en pincett eller en fästingplockare och dra fästingen rakt upp.
  • Om du blivit biten, håll koll på bettstället.
  • Sök vård om du noterar en röd växande ring där fästingen plockades bort.