John Samuelsson får vetenskapliga priset för studie om autoimmuna sjukdomar vid typ 1-diabetes
Priset för vetenskapligt arbete 2024 inom Region Jönköpings län går till läkaren John Samuelsson för studien om autoimmuna sjukdomar vid typ 1-diabetes. Läkarna Mikael Lindell på ortopedkliniken på Ryhov och Francis Rezk på kirurgkliniken får varsitt hedersomnämnande för förtjänstfullt forskningsarbete 2024.
Priset för vetenskapligt arbete 2024 delades ut på regionfullmäktiges sammanträde den 29 april. Pristagarna fick ta emot diplom och blommor av regiondirektör Jane Ydman och regionfullmäktiges ordförande Desiré Törnqvist, samt berättade kort om sin forskning och sitt resultat för fullmäktiges ledamöter. John Samuelsson, som är läkare på barnkliniken på Länssjukhuset Ryhov, fick priset för sin studie ”Autoimmune comorbidity in type 1 diabetes and its association with metabolic control and mortality risk in young people: a population-based study”.
Motiveringen till priset är: ”I en stor välgjord registerstudie undersöktes förekomst av autoimmuna sjukdomar bland barn och unga vuxna med typ 1-diabetes. Resultatet visar på en hög risk att insjukna i autoimmuna sjukdomar vid typ 1-diabetes, men att samsjukligheten inte påverkar risken för försämrad metabol kontroll eller förtida död.”
– Jag vill börja med att säga tack så mycket, det känns väldigt hedrande och roligt att få vara här och jätteroligt att få det här priset. Syftet med den här studien var att se hur vanligt det är med autoimmuna sjukdomar hos barn, unga och vuxna som har fått diabetes. Vilken risk har man att få de här sjukdomarna? Och vi ville också se om sådan samsjuklighet ger en påverkan på hur det går med själva diabetessjukdomen, och om man har en ökad risk att avlida, sa John Samuelsson under sin presentation på regionfullmäktige.
Granskarens erfarenhet var mer avgörande
Mikael Lindell, som är läkare på ortopedkliniken på Ryhov fick ett hedersomnämnande för studien ”Comparison of different radiographic methods to measure the slip angle in children with slipped capital femoral epiphysis (SCFE)”.
Motiveringen till hedersomnämnandet är: ”I denna studie jämfördes tre olika radiologiska metoder för mätning av glidningsvinkel vid höftfyseolys genom att röntgenbilder granskades av två erfarna ortopedläkare. De olika mätmetoderna har olika för- och nackdelar, men studien visade att granskarens erfarenhet var mer avgörande än val av mätmetod.”
– Sammanfattningsvis, om ett barn har höftsmärta så ska vi röntga akut. Efter vår studie så har det här blivit standardundersökningen för barn som söker för de här besvären. Det kan vara andra besvär än höftfyseolys också och då blir det enkelt om man använder samma metod i hela Sverige, för att ställa den här diagnosen och andra diagnoser. Så det är nu på gång att implementeras som en standardundersökning vid höftfyseolys och vid andra tillstånd i höfterna. Och det tror vi är bra för patienterna, en och samma undersökning för alla tillstånd, sa Mikael Lindell.
Minskad risk med undertrycksförband
Även Francis Rezk, som läkare på kirurgkliniken i Region Jönköpings län, fick ett hedersomnämnande för studien ”Multicenter parallel randomized trial evaluating incisional negative pressure wound therapy for the prevention of surgical site infection after lower extremity bypass.”
Motiveringen till hedersomnämnandet är: ”I en väldesignad multicenterstudie jämfördes två typer av sårförband efter kärlkirurgi i nedre extremiteter. Studiens resultat visade att användning av undertrycksförband minskade risken för sårkomplikationer jämfört med traditionella standardförband. Baserat på dessa resultat och annan forskning av forskargruppen används nu undertrycksförband i klinisk verksamhet.”
– Vid bypasskirurgi löper det hög risk för postoperativ sårinfektion. Det är lång operationstid, det är mellan tre till tio operationssår i samma ben. Den här studien väljer mellan ett vanligt standardförband och det andra förbandet som är vaccumsårbahandling, som man sätter på såret i en vecka och det suger gammalt blod, vätska, och det håller såret stängt. Studien visar en signifikant skillnad och vi har gått ner från 40 procent postoperativ sårinfektion till 34 procent, så det är ganska bra skillnad, sa Francis Rezk.
Priset för vetenskapligt arbete
- Futurums forskningsråd delar årligen ut pris för att uppmärksamma de goda insatser som görs för att utveckla verksamheten på vetenskaplig grund.
- Futurum är Region Jönköpings läns verksamhet för forskning och utbildning.
- Forskningsarbetet ska vara i form av enskild artikel, ha utförts av regionanställd och ska vara publicerat i vetenskaplig tidskrift.
Tidiga insatser under barndomen minskar risken för dödlighet vid typ 1-diabetes
Disputation om att förhindra sårinfektion efter bypassoperation av ben