Uppdrag demokrati: MIK
Dag: 20 maj
Tid: kl. 8.30 - 10.30
Plats: Digitalt
Kontakt: linn.holmstedtgrennborg@rjl.se
Målgrupp: Bibliotekschefer och personal vid folkbiblioteken i Jönköpings län
Enligt bibliotekslagen ska folkbiblioteken verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Medie- och informationskunnighet är en avgörande förmåga för att kunna vara en del av det demokratiska samhället, och vilken roll spelar biblioteken där? Hur kan biblioteken arbeta med MIK i praktiken?
Välkommen till ett webbinarium med fokus på demokrati och MIK, där du får chans att lyssna och inspireras av hur andra bibliotek har arbetat!
Program
Biblioteken och medie- och informationskunnighet
Martina Wagner, sakkunnig i frågor om medie- och informationskunnighet vid Mediemyndigheten.
Martina Wagner presenterar Mediemyndighetens satsning för att främja medie- och informationskunnighet i befolkningen. En del kommer att vara en webbutbildning som lanseras under hösten 2025 som delvis riktar sig till biblioteken.
MIK ska märkas
Peter Björkman och Jon Fällström, Umeå stadsbibliotek
Jenny Lindmark Svedgård och Johan Sundlöv, Biblioteksutveckling Västerbotten
Umeå stadsbibliotek och Biblioteksutveckling Västerbotten berättar om en kompetensutvecklingsinsats för att stärka bibliotekspersonal i MIK och hur de arbetat för att synliggöra MIK för användaren.
Bamses källspanare
Maja Eriksson, Tranås stadsbibliotek
Maja Eriksson berättar om arbetet med Bamses källspanare, en utställning om källkritik för yngre barn, producerad av Arbetets museum.
Sista anmälningsdag 16 maj.
Länk till mötet skickas till anmälda deltagare dagen innan.