Kultur

Janina Renström är årets mottagare av Paul Petersons stipendium – ansökan för 2025 öppnar 1 september

En ung kvinna målar i sin ateljé.
Janina Renström är 2024 års mottagare av Paul Petersons stipendium. Foto: Maja Gregor

Genom Paul Petersons stiftelse, som förvaltas av Region Jönköpings län, har konststuderande med anknytning till Jönköpings län varje år möjlighet att söka stipendium för att utveckla och förverkliga konstnärliga idéer och projekt. Den 1 september öppnar vi möjligheten att söka Paul Petersons stipendium för 2025. Senast 31 oktober vill vi ha din ansökan.

Årets mottagare av stipendiet på 80 000 kronor heter Janina Renström. Hon kommer från Nässjö och har studerat fri konst på Umeå Konsthögskola.

Kan du berätta något om vad Paul Petersons stipendium inneburit för dig som konststuderande?

Stipendiet har rent praktiskt inneburit kvalitativa linnedukar, oljefärger och utrustning som jag länge önskat. Att jag fick stödet i slutet av mina studier hjälpte mig att slutföra mitt examensprojekt och gör det också möjligt för mig att fortsätta skapa nu efter utbildningen. Det är spännande hur ett stipendium kan ge så mycket självförtroende, glädje och möjligheter.

Du har intresserat dig för äldre fotografier, ofta från Nässjö och Småland, i ditt konstnärskap. Vad är det med de fotografierna som inspirerar dig?

Det som gör att jag fastnar för just äldre fotografier är det gåtfulla kring dem. När det gått en viss tid börjar innebörden kring fotografierna falla i glömska. Nyfikenheten kring vad som händer före och efter att fotot togs gör att jag vill spendera tid med motivet och när jag målar strävar jag efter att få med alla detaljer för att inte missa något viktigt. Det jag samtidigt älskar med måleriet är att jag inte kan måla av fotografierna exakt, utan förändringar sker i översättningen mellan vad jag ser och vad min hand åstadkommer. Så när ansiktsuttryck och blickar förstärks på duken kan det säga något annat än ursprungsbilden.

Att mina förlagor kommer från Nässjö och Småland känns naturligt, eftersom det är där jag har mina rötter. Alla fotografier är hämtade ur det privata fotoalbumet, oftast från släkt eller närstående. Jag har dock kommit till insikt att de flesta fotoalbum, med sina vardagliga och amatörmässigt tagna foton, är ganska lika varandra. Att det bara är andra människor. Och att när jag som utomstående betraktar dem så möts jag ofta av en viss förbjudenhet, att dessa bilder aldrig var menade för mina ögon.

Vad ska du göra nu efter din examen?

Jag ska flytta till Stockholm och måla! Jag har några kommande utställningar framför mig, den 1 mars - 5 april 2025 blir det en soloutställning i Nässjö Konsthall. Det ska bli så kul att målningarna ska få visas i min hemstad och på den plats de ursprungligen tog form.