Kultur

Open call: portfoliovisning för konstnärer i södra Sverige

Regionsamverkan Sydsverige och Svensk curatorförening bjuder in till digital portfoliovisning. Portfoliovisningen ger möjlighet för yrkesverksamma konstnärer folkbokförda i regionerna Jönköping, Blekinge, Halland, Kalmar, Kronoberg och Skåne att presentera sitt konstnärskap för curatorer från Norden och Baltikum.

Syftet är att stärka det regionala kulturlivet, främja professionalisering och internationalisering inom bildkonstområdet. Ett organiserat samarbete mellan curatorer och bildkonstnärer, med fokus på de nordiska grannländerna och Baltikum, kan erbjuda exponering och ökad dialog mellan olika konstaktörer.

Ansök senast 22 september.
Portfoliovisningarna hålls 11-15 november 2024.

Genomförande

Portfoliovisningen genomförs på engelska via Zoom. Varje konstnär möter två-tre curatorer i enskilda 30 minuters möten. Ett arvode om 3 400 kr, f-skatt exklusive moms, utgår för deltagande konstnärer. Antalet deltagare är begränsat till fem konstnärer per region.

Urvalsprocessen

Urvalet av konstnärer görs av en jury från Svensk curatorförening. Alla konstnärer som ansökt får besked av Svensk curatorförening i mitten av oktober. Genom att skicka in ansökan godkänner du att dina personuppgifter och portfolio kommer att delas med urvalsgrupperna.

Vem kan ansöka?

Utlysningen riktar sig till yrkesverksamma konstnärer i de sydsvenska regionerna. Bedömningen av vem som räknas som yrkesverksam utgår från Konstnärernas Riksorganisations och Konstnärsnämndens definition. Konstnärernas Riksorganisation som organiserar yrkesverksamma konstnärer har två kriterier för medlemskap; konstnärlig högskoleexamen eller dokumenterad yrkesverksamhet. Med yrkesverksamhet menar Konstnärsnämnden: ”För att räknas som yrkesverksam konstnär ska du helt eller delvis försörja dig på din konstnärliga verksamhet och återkommande låta din konst möta en publik/ett konstnärligt sammanhang.”
Vid bedömningen av ansökningarna görs en sammanvägning av den sökandes meriter i sin helhet.

Ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan sparas som en (1) pdf, max 5 MB och namnges med sök andes för- och efternamn.

Personuppgifter: Namn, eventuellt företagsnamn, organisationsnummer eller personnummer, folkbokföringsadress, e-postadress, telefonnummer/mobil, bankkonto och clearingnummer, uppgift om momsregistrering samt ev adress till websida.
Kort CV
Dokumentation av tre betydelsefulla verk, projekt eller utställningar. Presentationen av verken kan bestå av bilder, filmer och ljudfiler. Är filmer eller ljudfiler längre skickas ett utdrag på max 5 minuter/verk.
Artist Statement/beskrivning av konstnärskapet (max 1 500 tecken, inkl. blanksteg).

OBS! Spara alla delar i ett och samma pdf-dokument och namnge det med ditt för- och efternamn.

Ansökan skickas till den region som du är folkbokförd i. Skriv ”Portfoliovisning” i ämnesraden.

Inlämning

Ansökan skickas via e-post senast söndag 22 september (CET 24:00). Skriv ”Portfoliovisning” i ämnesraden.

bildochform@rjl.se

Vid frågor kontakta:

Lennart Alves Gernes, Region Jönköpings län: lennart.alvesgernes@rjl.se


Utlysningen genomförs inom ramen för Regionsamverkan Sydsveriges (RSS) särskilda satsningar på bild- och form i Sydsverige i samarbete med Svensk curatorförening. Regionssamverkan Sydsverige som är ett samarbetsorgan för Sveriges sex sydligaste regioner och som arbetar för en långsiktig hållbar utveckling för Sydsverige består av regionerna Skåne, Blekinge, Halland, Jönköpings län, Kalmar län och Kronoberg.

Läs mer på: 
Svensk curatorförening (svenskcuratorforening.se) (Extern länk)

Regionsamverkan Sydsverige (Extern länk)