Beslut i korthet från regionstyrelsen 8 april
På sammanträdet den 8 april tog regionstyrelsen beslut om ett avtal som reglerar samarbetet om läkarutbildningen mellan Linköpings universitet och hälso- och sjukvården i Sydöstra sjukvårdsregionen. Utöver det tog regionstyrelsen bland annat beslut om olika remissvar och om sin verksamhetsberättelse för 2024.
Verksamhetsberättelse 2024 Regionstyrelsen
I oktober 2023 antog regionstyrelsen verksamhetsplan 2024 för regionstyrelsen samt godkände förslag till budgeterade anslag 2024 för regionstyrelsens centrala anslag samt för verksamhetsområde Regionledningskontor, IT-centrum och Verksamhetsstöd och service. Verksamhetsberättelse 2024 ger återrapportering av verksamhetsplan och budget.
Beslut: Regionstyrelsen godkänner verksamhetsberättelse 2024 för regionstyrelsen.
Granskning av krisberedskap
Regionstyrelsen, nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet, nämnden för folkhälsa och sjukvård och nämnden för trafik, infrastruktur och miljö har ombetts yttra sig över granskningsrapporten av Region Jönköpings läns krisberedskap. Syftet med granskningen är att bedöma om regionstyrelsen säkerställer ett ändamålsenligt och sammanhållet krisberedskapsarbete. Granskningen syftar även till att bedöma om nämnden för folkhälsa och sjukvård samt nämnden för trafik, infrastruktur och miljö bedriver ett ändamålsenligt arbete med verksamhetsspecifik krisberedskap. Revisionens sammanfattande bedömning är att regionstyrelsen delvis bedriver ett ändamålsenligt och sammanhållet krisberedskapsarbete. Bedömningen grundar sig i att det finns ett systematiskt arbete med krisledningsorganisation och risk-och sårbarhetsanalys. Revisionen har i granskningen dock identifierat en brist i att Länstrafiken i dagsläget inte är inkluderade i flertalet av de systematiska regionövergripande processer som finns på plats.
Beslut: Regionstyrelsen godkänner tjänsteskrivelsen som svar på revisorernas granskningsrapport.
Remiss av promemorian Uppgiftsskyldighet för vissa stödåtgärder
Region Jönköpings län har getts möjlighet att yttra sig över rubricerat förslag, remiss av promemorian Uppgiftsskyldighet för vissa stödåtgärder (KN2025/000). Företag som mottar offentliga stöd (stat, kommun, region) som ur ett EU-perspektiv kategoriseras som ”stöd av mindre betydelse” förväntas att hålla ordning på hur mycket stöd av detta slag man erhållit sammantaget under en treårs-period, eftersom det maximala belopp ett företag får motta av denna typ av stöd under denna period är 300 000 euro. Två nya EU-förordningar trädde i kraft den 1 januari 2024, som angav att ett centralt register skulle börja föras från den 1 januari 2026, innefattande information om företag som mottagit stöd av mindre betydelse. Enligt ändring i en ytterligare EU-förordning angavs startdatum för registret för vissa näringar till den 1 januari 2027. Enligt dessa förordningar åligger det alltså varje medlemsland att upprätta ett centralt register över beviljade stöd av mindre betydelse. Som följd av detta och för att uppfylla förordningarna föreslås ändringar i lag (2013:388) om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler. Lagändringen föreslås träda i kraft 1 januari 2026. Regelverket gällande stöd av mindre betydelse är komplext samtidigt som mängden av stöd som faller under denna kategorisering är många. Dessutom beviljas stöd av detta slag av ett flertal olika myndigheter eller andra offentliga verksamheter. Sammantaget är det svårt för ett enskilt företag att själv hålla ordning på hur mycket man sammantaget mottagit och när. Ett centralt register förenklar både för företagen och för beslutande organ och har redan efterfrågats av många. Det får anses positivt att det nu införs.
Beslut: Regionstyrelsen godkänner föreliggande yttrande som svar till Klimat- och näringslivsdepartementet.
Avtal om samverkan inom Sydöstra sjukvårdsregionen i anslutning till Regionalt avtal (2025) om läkarutbildning och forskning (RALF) – Östergötland
Avtalet reglerar samarbetet inom läkarutbildning, klinisk forskning och utveckling mellan Linköpings universitet och hälso- och sjukvården i Sydöstra sjukvårdsregionen; Region Östergötland, Region Jönköpings län och Region Kalmar län. Avtalet bygger på det nationella ALF-avtalet och kompletterar det regionala RALF-avtalet. Syftet med avtalet är att stärka universitetssjukvårdens kvalitet, samordna resurser och utveckla gemensamma processer för forskning och utbildning. Det fastställer ansvarsfördelning, finansiering och ledningsstruktur. Parterna ska gemensamt säkerställa långsiktig finansiering och följa nationella riktlinjer för universitetssjukvård. Avtalet är centralt för att bibehålla och utveckla medicinsk forskning och utbildning i Region Jönköpings län och i Sydöstra sjukvårdsregionen. Avtalet gäller från 1 juni 2025 och tills vidare, med två års uppsägningstid. Det ersätter tidigare anknytningsavtal från 2017.
Beslut: Regionstyrelsen godkänner föreliggande avtal om samverkan inom Sydöstra sjukvårdsregionen i anslutning till Regionalt avtal (2025) om läkarutbildning och forskning (RALF) – Östergötland.
Årsberättelse 2024 Regionsamverkan Sydsverige
I Regionsamverkan Sydsverige samarbetar Region Jönköpings län med Region Blekinge, Region Halland, Region Kalmar, Region Skåne och Region Kronoberg. Målsättningen med samarbetet är att skapa en grund för ökad tillväxt och hållbar utveckling. Årsberättelsen för 2024 godkändes av Regionsamverkan Sydsveriges styrelse vid möte den 6 mars 2025. Därefter lämnas årsberättelsen till medlemsregionerna för godkännande.
Beslut: Regionstyrelsen godkänner Regionsamverkan Sydsveriges årsberättelse för år 2024.
Sydsvenska prioriteringar – En transportinfrastruktur för tillväxt och stärkt förmåga
Region Jönköpings län har fått möjlighet att yttra sig över rubricerat förslag till Sydsvenska ställningstaganden och prioriteringar. Ett av samarbetsområdena inom Regionsamverkan Sydsverige (RSS) är infrastruktur. Genom att arbeta fram gemensamma ställningstaganden och prioriteringar och tillsammans driva dessa på den nationella arenan förväntas Sydsverige få större genomslag än om medlemmarna skulle agera enskilt. Sydsvenska ställningstaganden och prioriteringar har arbetats fram av utskottet för infrastruktur inom RSS och ska förankras i medlemsregionerna före slutligt beslut i styrelsen för RSS.
Beslut: Regionstyrelsen godkänner föreliggande skrivelse från Regionsamverkan Sydsverige.
Remissversion inför remittering av Jönköpings län regionala utvecklingsstrategi 2020-2035
Regionstyrelsen gav 2024-06-04 i uppdrag till regionledningskontoret att påbörja arbetet med revidering av dokumentet Regional utvecklingsstrategi 2020-2035 (RJL 2024/1800). Arbetet påbörjades och en tidsplan arbetades fram, i detta skede av processen pågår dialoger med länets samtliga kommuner. Framtagen tidsplan har anpassats för att ge så bra förutsättningar som möjligt för genomförande av dialogerna med kommunerna, remisshanteringen och beslutsprocessen i Region Jönköpings län. Inför remisshanteringen ska samtliga dialoger i kommunerna vara genomförda. Under remisshanteringen ska kommuner och andra remissinstanser få så god tid som möjligt för sin hantering. RUS-versionen som går ut på remiss kommer utifrån inspel att kompletteras ytterligare kring framförallt områdena Genomförandekraft och Uppföljning. Efter remisshanteringen ska ett slutligt förslag till regional utvecklingsstrategi tas fram inför politisk behandling i Region Jönköpings län med målsättningen beslut av regionfullmäktige i november 2025. Ett beslut om remissversion av regionstyrelsen hade försvårat tidsplanen och förutsättningarna för ärendeprocessen. Mot bakgrund av detta föreslås att regionstyrelsens arbetsutskott ges mandat att fatta beslut om remissversionen vid sitt sammanträde den 20 maj 2025.
Beslut: Regionstyrelsen ger arbetsutskottet i uppdrag att besluta om remissversion inför remittering av Jönköpings län regionala utvecklingsstrategi 2020-2035.