Längre intervall mellan gynekologiska cellprovtagningar
Kvinnor mellan 23-49 år kommer framöver att kallas till gynekologisk cellprovtagning med lite längre intervall. Anledningen är att det numera både finns exaktare analysmetoder och att kunskapen om HPV-viruset generellt har blivit bättre.
Alla regioner erbjuder screening för livmoderhalscancer för kvinnor mellan 23 och 70 år, för att tidigt upptäcka cellförändringar. Vid screeningen erbjuds test för humant papillomvirus (HPV), som kan orsaka cellförändringar. Från och med måndag den 30 september kallas kvinnor mellan 23 och 49 år vart femte år, istället för vart tredje år.
– Anledningen till att kontrollerna kan glesas ut är att HPV-analys har en större cancerförebyggande effekt än analys av celler. HPV-analysen visar på risken att utveckla cellförändringar och cancer medan cellprovet blir avvikande först när kvinnan redan fått cellförändringar. Det innebär att kvinnor med normalt HPV-prov har väldigt liten risk att få cellförändringar medan kvinnor med vissa typer av HPV-infektion utreds vidare och kontrolleras tätare även i fortsättningen, säger Laila Falknäs, överläkare på Kvinnokliniken i Jönköping.
Nya analysmetoder
Förändringen bygger på nya riktlinjer från Socialstyrelsen och nytt nationellt vårdprogram. Bakgrunden är att det har forskats mer om HPV och kunskapen är generellt högre både inom sjukvården och hos invånarna. De nya riktlinjerna har krävt ny teknik för analyserna och att IT-system anpassas för de nya analysmetoderna. År 2018 ändrades intervallet för kvinnor mellan 50 och 64 år då de började kallas vart sjunde år, istället för vart femte år.
– Många kvinnor i åldern 23-49 år kommer säkert att känna lite oro över att tiden mellan provtagningarna glesas ut, men om man har ett normalt HPV-prov så finns det inget att oroa sig över. Med de nya analysmetoderna för HPV har vi ett säkrare sätt att se om det finns risk för livmoderhalscancer, som är bättre än cellprovtagningen, säger Laila Falknäs.
Om screening med gynekologisk cellprovtagning
- Alla kvinnor mellan 23 och 64 år kommer fortsatt att få kallelser till gynekologisk cellprovskontroll. Ett sista prov tas mellan 64 och 70 år, beroende på när senaste provet togs. Kvinnor som inte har lämnat cellprov vid 64 års ålder får en årlig kallelse fram till att de fyller 70 år. Därefter kommer inga fler kallelser. Orsaken är att det är väldigt liten risk för utveckling av cancer om personen har genomgått gynekologiska cellprovskontroller tidigare i livet och haft normala cellprovsresultat.
- Kallelserna utgår från kvinnliga personnummer. Det innebär att transmän som har kvar sin livmoder och fått nytt personnummer inte automatiskt får en kallelse till cellprovtagning. Transpersoner med livmoderhals rekommenderas att ta kontakt med en gynekologmottagning som då tar ansvar för att kallelser skickas regelbundet och med rätt intervall.
Om gynekologisk cellprovtagning – 1177.se
Lämna prov för att upptäcka HPV och cellförändringar i livmoderhalsen – 1177.se