Prata med anhöriga – bästa sättet få fler att donera

Prata med anhöriga – bästa sättet få fler att donera

Två personer föreläser i ett klassrum.
Birgitta Martinsson och Helena Klarin Thor under utbildningsdagen.

I Sverige finns en väldigt stor donationsvilja – men bara drygt 20 procent har registrerat sig i donationsregistret. - Det är väldigt viktigt att man registrerar sig, men ännu viktigare att man pratar med sina anhöriga om det, säger Helena Klarin Thor, narkossjuksköterska och donationsansvarig sjuksköterska.

Under det senaste året har åtta donatorer i Jönköpings län hjälpt mellan 25 och 35 personer tack vare att de gett sitt medgivande till att donera organ.

Men över 700 personer står i kö för att få ett nytt organ i landet.

Under vecka 45 anordnades Donationsveckan – en nationell vecka som även uppmärksammades i Region Jönköpings län.

En undersökning visar att 80 procent av befolkningen är villiga att donera organ efter sin död – samtidigt är det bara drygt 20 procent som registrerat sig som donatorer i donationsregistret.

- Information, information, information. Det är väldigt många som väntar på transplantation – men väldigt få donatorer. Det är det vi har brottats mycket med, och att vi vill öka synligheten och kunna nå ut i media. Socialstyrelsen har lite extra just den här veckan. Sen finns patientorganisationer som också försöker få ut extra mycket information, säger Helena Klarin Thor.

Mycket arbete bakom donation

Varje sjukhus som utför donatorsingrepp ska ha donationsansvarig sjuksköterska och donationsansvarig läkare. Helena Klarin Thor är alltså det förstnämnda.

- Vi stöttar våra kollegor i processen och står för utbildning, säger hon och berättar vidare att de har mycket kontakt med patienter och anhöriga.

När man kommit dithän att man konstaterar patienten hjärndöd så går man in i annan fas där man utreder om patienten kan bli organdonator. Två läkare fattar beslut att man inte kan göra mer för att hjälpa patienten och att man sen ska utreda om denne kan organdonera, det är inte alla som kan det av medicinska skäl.

- Vi pratar med anhöriga i lugn och ro och då har vi även möjlighet att prata om organdonation. Kanske hade patienten pratat om detta med anhöriga innan? Står det inget i donationsregistret så pratar vi om det med anhöriga – vi försöker hela tiden få fram patientens vilja.

Utbildning

I Region Jönköpings län hölls, under vecka 45, för första gången en utbildning kring organdonation. Den här gången ägde den rum på Höglandssjukhuset i Eksjö. Tanken är att utbildningen ska hållas en gång varje år och att den ska vandra runt mellan de tre akutsjukhusen.

- Jag tycker att utbildningen gick bra. Det var personal från alla tre sjukhus i länet, och alla yrkesgrupper inom vården var med, säger Helena Klarin Thor.

Läs mer

Donationsregistret - Socialstyrelsen

Donationsveckan sätter ljuset på en livsviktig fråga - rjl.se