Rachel De Basso utvald av EU-kommissionen att tala på Brysselkonferens

Rachel De Basso utvald av EU-kommissionen att tala på Brysselkonferens

Kvinna pratar i mikrofon med personer i bakgrunden.
Rachel De Basso (S), ordförande i regionstyrelsen i Region Jönköpings län, kommer att tala i ett panelsamtal under andra dagen på EU-konferensen i Bryssel den 11-12 april. Foto: Johan W Avby

EU-kommissionen har valt ut Rachel De Basso för att delta och tala på Cohesion Forum i Bryssel som pågår den 11-12 april. Konferensen har fokus på EU:s regionalpolitik och hur de beslut som tas på EU-nivå påverkar den regionala utvecklingen i medlemsstaterna. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska tala och Rachel De Basso kommer som enda svenska talare vara en röst för svenska regioner.

Cohesion Forum genomförs med några års mellanrum och EU-kommissionen är arrangör. På årets konferens diskuteras EU:s regionalpolitik och samtalen är ett av flera steg på vägen till ett konkret förslag om sammanhållningspolitiken (Cohesion Policy) som EU-parlamentet sedan ska förhandla och besluta om. Sammanhållningspolitiken är EU:s medel för regionalpolitik och utgör ungefär en tredjedel av EU:s totala budget.

– Det känns hedrande att få delta på Cohesium forum och att få vara en röst för det svenska regionala perspektivet i EU. Vi har ett viktigt gemensamt arbete på EU-arenan inom Småland Blekinge Halland. När det gäller den framtida sammanhållningspolitiken så arbetar vi aktivt med påverkan tillsammans med alla svenska regioner. Hela länet och hela landet behöver vara levande, säger Rachel De Basso (S), ordförande i regionstyrelsen i Region Jönköpings län.

Framtida sammanhållningspolitiken

På konferensen deltar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, EU-parlamentets ordförande Roberta Metsola, flera EU-kommissionärer och statschefer eller statsministrar. Rachel De Basso är den enda svenska medverkande talaren och har bjudits in av EU-kommissionen för att hon som regional politiker har ett stort engagemang kring den framtida sammanhållningspolitiken.

– EU-pengarna betyder väldigt mycket för invånarna i de svenska regionerna. De bidrar till bättre konkurrenskraft för företagen och är viktiga för att klara den gröna och digitala omställningen. Ungefär hälften av våra regionala utvecklingsmedel kommer från sammanhållningspolitiken. Många gånger är det tack vare EU-pengarna som svenska regioner kan uppfylla det utvecklingsansvaret som vi har från staten. Därför är det väldigt viktigt att vara med tidigt i diskussionen om hur de här pengarna får bäst effekt, säger Rachel De Basso (S).

Program för Cohesion Forum 11-12 april i Bryssel

Gemensamt Brysselkontor

Småland Blekinge Halland South Sweden är ett samarbete mellan Region Jönköpings län, Region Blekinge, Region Halland, Region Kalmar län, Region Kronoberg och Linnéuniversitetet. Regionerna har ett gemensamt kontor i Bryssel som bevakar intressen på EU-nivå. Påverkansarbetet fokuserar på sammanhållningspolitik, energi, skog och digitalisering.