Ny innergård och sänghiss invigdes på Höglandssjukhuset

Ny innergård och sänghiss invigdes på Höglandssjukhuset

En man i blå kostym och en kvinna i vit tröja håller i varsin spade och ler mot kameran, medan de håller en buske mellan sig som de strax ska plantera.
Tanken med den nya innergården är att utformningen ska vara både tilltalande och omväxlande. Här gör regionråd Thomas Gustafsson och verksamhetschef Helena Fager en plantering under invigningen. Foto: Vesna Papacikic Nilsson

Genom den nybyggda innergården på Höglandssjukhuset kan patienter som vårdas inneliggande på psykiatriska kliniken få möjlighet till längre utevistelse i en rofylld och trivsam miljö. För att underlätta för patienterna att komma ut till innergården har även en hiss installerats. Onsdagen den 21 augusti invigdes den nya inhägnade innergården och sänghissen.

Idéen till en ny inhägnad innergård på psykiatriska kliniken i Eksjö har funnits i mer än 15 år. 2021 tog regionfullmäktige beslut om att avsätta medel för att bygga. På grund av olika omständigheter i omvärlden har byggnationen dragit ut på tiden men nu är allt färdigt och invigt.

– För den politiska ledningen är psykiatrin ett prioriterat område. Vi arbetar ständigt för att förbättra vården i länet med de medel vi har. Som representant från politiken är det därför glädjande att stå här idag och se hur denna plats tagit form, efter det beslut som vi tog 2021, säger Thomas Gustafsson (S), ordförande för Nämnd för folkhälsa och sjukvård.

Förbättra vårdkvaliteten

På plats vid invigningen fanns förutom Thomas Gustafsson även Helena Fager, verksamhetschef för psykiatriska kliniken på Höglandssjukhuset, Richard Kittendorff, byggprojektledare hos Regionfastigheter, sjukvårdsdirektör Micael Edblom, byggarbetare samt egna medarbetare och personal från sjukhuset.

– Vi är oerhört glada över att äntligen kunna inviga en ny fin innergård och sänghiss. Vi är övertygade om att innergården kommer att förbättra vårdkvaliteten ytterligare för våra patienter när alla, oavsett vårdform, får möjlighet till utomhusvistelse, säger Helena Fager, verksamhetschef, psykiatriska kliniken Höglandssjukhuset.

Patientsäker vård

På innergården kan patienter som vårdas inneliggande på kliniken, oavsett vårdform, röra på sig, söka gemenskap eller en stund för sig själva. Tanken med utformningen är att gården ska vara tilltalande och omväxlande. Sänghissen gör att patienterna själva kan ta sig ut på gården utan att personal följer med. Den är även en del i arbetet med patientsäker vård och ger möjlighet att kunna transportera sängliggande patienter till övriga sjukhuset.