Kultur

Nätverksträff för biografer och visningsaktörer

Två svartklädda män står framför en husfasad.
Regissörerna Axel Danielsson och Maximilien Van Aertryck kommer till nätverksträffen i Smålandsstenar den 22 oktober.

Hjärtligt välkomna till den tredje nätverksträffen någonsin för biografer och visningsaktörer i länet! Den här gången kommer vi ses i Torghuset i Smålandsstenar den 22 oktober kl 18-20.

Anmälan

Sista anmälningsdatum är 6 oktober. 

Anmälan nätverksträff för biografer och visningsaktörer (Extern länk)

Program

18.00–18.15 Välkomna! Rundvandring och fika
18.15–19.00 Biografen som samhällsrum
19.00–19.30 Hitta finansiering och sök stöd
19.30 Reflektioner, erfarenhetsutbyte och mer fika
20.00 Avslutning

Biografen som samhällsrum
Axel Danielsson och Maximilien Van Aertryck

Där biografen blir ett rum där vi gemensamt möter bilder av världen och av existensen. Om vikten av att odla kontakten mellan publiken och upphovspersonerna. Axel och Maximilien har sedan premiären i Sundance i början av 2023 varit ute i världen med sin film ”And the King Said, what a Fantastic machine”. Filmen har lanserats på biograf i över 30 länder och en stor satsning för skolbio i Sverige pågår sedan ett år tillbaka. Axel och Maximilien delar med sig av sina erfarenheter och tankar kring mötet med publiken och de  konsekvenser dessa möten kan ha.

Hitta finansiering och sök stöd
Niklar Fischer

Niklas Fischer, som har gedigen erfarenhet av biografbranschen kommer att ge oss tips kring finansiering och stödmedel. Han kommer bland annat ta upp: Filminstitutet, Arvsfonden, Postkodstiftelsen, Boverket, Leader och Crowdfunding.

Niklas Fischer är uppvuxen på teatrar och vid filminspelningar då båda föräldrarna var kulturarbetare. År 2000 utbildade han sig till ljudtekniker vid SAE i Solna och arbetade därefter med scenkonst som frilansande tekniker och föreställningsansvarig i hela Sverige fram till 2012 då han tog över Biografen Facklan i Åkersberga norr om Stockholm. Sedan 2022 har Niklas arbetat som verksamhetsutvecklare för film och ungdomsfrågor åt Bygdegårdarnas Riksförbund. Bygdegårdarna samlar 1469 allmänna samlingslokaler i hela landet varav 19 stycken är biografer. I Jönköpings län finns Röda Kvarn i Bredaryd och Ö-bion på Visingsö.