Kultur

De blev antagna till programmet Sydsvenska filmkreatörer

Ett kollage av bilder på människor.

Nu kan vi presentera deltagarna i det nya talangprogrammet Sydsvenska filmkreatörer. De antagna får 50 000 kr i utvecklingsstöd samt medverkar i två nätverksträffar under hösten 2024. Den första träffen hålls under festivalen Nordisk Panorama i Malmö.

Programmet Sydsvenska filmkreatörer finansieras av Regionsamverkan Sydsverige med stöd av Statens kulturråd. Programmet var öppet att söka för filmskapare, regissörer eller producenter i Skåne, Blekinge, Halland, Kronoberg, Jönköpings län och Kalmar län.

Deltagarna i Sydsvenska filmkreatörer är: Wilma Sjögren, André Larsson Flyborg, Oscar Axelsson, Eleni Young Karlsson, Albin Glasell, Stella Rydholm Thal, Kimia Farhadian och Alva Balldin samt Niklas Gyberg Ivarsson. Läs mer om deltagarna och deras projekt nedan.

Wilma Sjögren - ”Sweet Sixteen”

Efter en galen utekväll möts födelsedagsbarnet Maxine av en hektisk mamma som anordnat ett oönskat släktkalas. Obekväma konfrontationer, påtagligt utanförskap och en rejäl dos bakisångest serveras under denna ofrivilliga släktträff. 

Filmprojektet behandlar känslan av utanförskap, glappet mellan olika generationer men också tonårens kraft och vilsenhet. Fokus ligger på den komplicerade men intima mor och dotter relationen och platsen där filmen utspelar sig är central för berättelsen.

Wilma vann första priset på Novemberfestivalen 2021 och kommer nu tillbaka till orten där hon växte upp med “Sweet Sixteen”, ett projekt med potential att generera fler samarbeten mellan länen inom Regionsamverkan Sydsverige. Inspelningen sker i Värnamo och Växjö med producenter från Kronoberg och Blekinge.

André Larsson Flyborg - ”Sweet Sixteen”

André är uppvuxen i Blekinge och bosatt i Kronoberg. Han har skapat egna filmer men också producerat ett antal kortfilmer varav flera är prisbelönta både i Sverige och utomlands. André är antagen som producent för projektet “Sweet Sixteen”. 

Oscar Axelsson - “Brasserie L ‘Elysée”

En ung servitris gör sitt första arbetspass på en exklusiv restaurang. På ytan är allt perfekt, men bakom fasaden pågår något som inte går att förstå sig på. De andra servitriserna ler plastigt och ser precis likadana ut, gästerna vräker mekaniskt i sig, och under golvet, i källaren, lever restaurangens kärna. En odefinierbar kraft som hotar om undergång.

Oscar Axelsson har nyligen gått ut Fridhems Folkhögskola. Brasserie L ‘Elysée använder sig av skräckfilmens grepp för att skildra ett psykiskt tillstånd/ohälsa vilket lyfter projektets angelägenhetsgrad. Inspelningen sker i Jönköping och Malmö med en producent baserad i Skåne.

Eleni Young Karlsson - “Konstnärligt intressant”

Kim jobbar som utställningsassistent men drömmer om att få ställa ut sin egen konst någon gång. Han stöttas av sin obotligt optimistiska mamma men när hon går bort i sjukdom brister det för Kim av sorg och ilska mot en orättvis konstvärld. När hans konst blir avfärdad ännu en gång installerar han under nattens skydd ett av sina konstverk ovanpå en välkänd staty i staden - och vaknar till en omvärld som plötsligt tar honom på allvar.

“Konstnärligt intressant” utforskar striden mot stagnation, orättvisa och segregering i den kreativa världen.

Eleni Young Karlsson är uppvuxen och bosatt i Blekinge och har tidigt haft en sagolik framgång i filmvärlden som medproducent till “Kung Fury”. Hon har sedan dess utbildat sig till producent och ingår med detta projekt ett samarbete med regissören och producenten Johan Ågren i Skåne. Tillsammans ska de utforska nya vägar inom filmiskt berättande och använda sig av Virtuell production-tekniken som håller på att byggas upp i Blekinge.

Albin Glasell - ”Tabula Rasa”

Tabula Rasa är en kortfilm om två trolls definition av mänsklig arvsynd. En ettåring irrar omkring i en svensk urskog och hamnar snart hos två troll - de sista av sitt slag. Ettåringen sover oskyldigt medan trollen debatterar huruvida just denna människa bär ansvaret för deras arts undergång. Vad ska de göra med barnet? Behålla det och uppfostra det enligt trollseder eller återföra det till dess egen sort? Förändring eller status quo?

Albin har i sina tidigare filmer, som ofta är genrefilm, behandlat teman inom folktro och mytologi. Tabula Rasa har en angelägen tematik som utforskar både om man föds som ett oskrivet blad eller bärare av arvsynd och om människa och natur har möjlighet att samexistera. Filmen är ett samarbete mellan olika aktörer inom Halland. 

Stella Rydholm Thal - ”Järnvägsknut”

Järnvägsknut är en kortfilm om ett antal tågpassagerare som fastnar i en tidsloop och plötsligt börjar dela sina livsöden med varandra på ett annars otänkbart sätt.  Filmen utforskar hur mycket liv och historia det kan finnas i en enda tågvagn som till synes bara är full av livets statister.

Stella har nyligen examinerats från Katrinebergs Folkhögskolas filmlinje. Med Järnvägsknut vill hon utforska hur mycket vi alla har gemensamt i en värld som tycks leta efter olikheter. ”Järnvägsknut” befinner sig på ett tidigt stadium där manusutveckling kommer ske under hösten med planerad inspelning under sommaren 2025. 

Kimia Farhadian och Alva Balldin - “Grown up grace”

Den framgångsrike konsthandlaren Sira finner sig själv jagad i ett inre dilemma byggt på begär och hemligheter. Omedveten om sin medelålderskris söker Sira bekräftelse och puls utanför sitt äktenskap. Hennes kärleksaffär med Ella, en ung och lovande konstnär, eldar på krisen och tar en annorlunda vändning som hotar Sira att se sig själv. Under en kort stund följer vi Sira och Ella på en av deras hemliga dejter som skildrar den sanna komedin av vuxen-hyckleri.

Kimia Farhadian har efter sin examen från filmskolan i Prag arbetat i AD-avdelningen och regisserat statister i flera produktioner. Nyligen skrev hon en pitch åt Warner Bros. Alva Balldin har en examen från Skurups filmskola och tog emot Anagrams manuspris på Pixel Skånes filmfestival 2024. Kimia och Alva har skapat flera kortfilmer tillsammans och ska dela på manusskrivande och regissörskap även i detta projekt.

Niklas Gyberg Ivarsson - “Para Normalt” 

"Para Normalt” är en skräckfilmsdokumentär om livet efter, och innan, döden. Filmen följer Björn, som nyligen mist sin far, och hans två vänner Tom och Katta. Tillsammans utgör de gruppen Team Swedish Hauntings. Genom paranormala utredningar söker de bevis på livet efter döden. Medan de fångar bilder och ljud för att övertyga andra om att andevärlden existerar möter de också sina egna spöken.

Niklas debuterade med dokumentärfilmen Jävla Pappa som har visats på festivaler och tv. Niklas har tagit examen från European Film College i Ebeltoft och studerar just nu på Alma Lövs manusutbildning. Para Normalt har anknytning till tre filmregioner inom RSS - Niklas är skånebaserad, “Para Normalt” spelas in i Halland och Niklas agerar producent i Jönköpingsprojektet "Brasserie L‘Elysée".