Kultur

Vi sätter ljuset på

17 februari – 18 mars visas utställningen Vi sätter ljuset på: Handvävarnas handdukar

Välkommen till vårens utställningar i Hemslöjdens hus! Utställningarna har inga fasta öppettider utan kan ses när det är aktiviteter i Hemslöjdens Hus. Kontakta utvecklarna för att boka tid.

Handvävarnas handdukar:
17 februari – 18 mars

Idag är det en underbar lyx att till vardags kunna hänga fram handvävda handdukar. Den som väver själv vet att dessa handdukar håller över generationer och blir bara bättre och bättre ju mer de används. Att väva handdukar kan vara en utmaning. Det finns så otroligt många olika bindningar, kvaliteter och färger att väva i. De klassiska är vita med
ränder i blått och rött. Att sy ett monogram på handduken är en rolig detalj, som gör identifieringen av handduken blir lättare. Att sätta i en hank, för att kunna hänga handduken kan vara praktiskt, men det är en detalj som kom först på 1700-talet.

Handvävare i Jönköpings län har arbetat med temat handdukar under några år och nu är det dags för redovisning. De har bland annat inspirerats av handdukar som finns i samlingarna på Jönköpings läns museum och med denna utställning visar de vad det har blivit. Handvävare i Jönköpings län är en av 15 regionföreningar som arbetar för vävningen i landet. Föreningen har drygt 100 medlemmar i länet och välkomnar gärna flera!

Luffarslöjd med Birgitta Wall:
24 mars – 22 april

Slöjdandet och hantverket har följt Birgitta Wall genom livet. Inspirerad av flera generationer tillbaka, som jobbat med händerna, har hon fortsatt i samma anda. Från början var det vävning, men sedan bytte hon tråd, det blev järntråd i stället. Varför det blev så kan man tacka några gamla luffararbeten för. De hittades under mormors gamla ladugård vid en flyttstädning och de blev Birgittas. Efter en tid träffade hon en luffarslöjdare på en julmarknad och anmälde sig till en prova-på-kurs. Sen var hon fast!

Luffarslöjden är ett hantverk som följts i mången generation, både till lyst och som bruksföremål. Själva skaparprocessen tilltalar Birgitta. Att med sina händer skapa nya saker. Se något födas av trådens lekfullhet och sin egen vilja. Hon tar sällan ledigt från sitt hantverk. Det är alltid någon idé som dyker upp och genast måste hon se om den går att genomföra. Hon hittar ständigt på nya saker och vill hela tiden vidare.

Keramik med Liselotte Wisth:
28 april – 27 maj

Lera är ett underbart material att jobba med, fast processen från lerklump till färdig produkt tar sin tid. Man formar mjuk lera, låter den torka, putsar, bränner, glaserar och bränner igen och till slut har man ett färdigt alster. Ibland blir det exakt som det var tänkt, men allt som oftast blir det en överraskning när ugnen öppnas och keramiken plockas ut.

Liselotte Wisth har tidigare arbetat inom barnomsorgen, men sedan ett flertal år tillbaka startade hon Lottas Keramik och nu är egen produktion och kursverksamhet vardag i stället. Hon gör mycket bruksgods men under förra året gick hon ”utanför sin box” och då kom några filurer till liv: Vilsen, Förvirrad och några kompisar till.

Liselotte tycker om att jobba med leran och finner väldigt stor glädje i att sprida detta hantverk vidare på kurser i sin verkstad. Det är lätt att fastna i lerträsket, säger hon, det smittar liksom!