Upplevelseverkstad på Värnamo sjukhus: 1 100 högstadieelever fick en inblick i vård- och omsorgsyrken
Under åtta dagar har 1100 elever från årskurs 8 i Gislaveds, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryds kommuner besökt Värnamo sjukhus för en prova-på-dag. Satsningen, som kallas upplevelseverkstad, gjordes för andra året för att visa bredden av yrken och arbetsuppgifter inom vård- och omsorgsyrken och inspirera elever att välja en utbildning inom området.
Upplevelseverkstan är en satsning som Region Jönköpings län gör tillsammans med kommunerna i GGVV-området inom Vård- och omsorgscollege, genom samordning av Kommunal utveckling.
Syftet är att få fler intresserade av vård- och omsorgsyrken, visa på bredden av arbetsuppgifter inom vård och omsorg samt få fler att söka till gymnasiets Vård- och omsorgsprogram.
– Den största utmaningen är att få ihop det här på det på ett bra sätt. Att hitta ett bra flöde och att få ihop personal som kan bemanna de olika stationerna, säger Karin Andrén, rekryteringsspecialist på kompetensförsörjningsenheten som lovordar samarbetet med sjukhusets kliniker och kommunernas socialtjänster som ställer upp med personal.
Fin återkoppling från skolorna
Upplevelseverkstaden har i år förlagts till Vårdcentralen Bra Liv Västers tidigare lokaler. Där delas eleverna in i mindre grupper som roterar mellan 20 olika stationer som visar upp både olika avdelningar och specialiteter på Värnamo sjukhus men också kommunernas verksamheter inom äldreomsorg, funktionshinderomsorg och hemsjukvård.
– Känslan är att det gått bra. Verksamheterna gör ett fantastiskt jobb och vi har fått fin återkoppling från skolorna. Jag tror att stationsupplägget med mindre grupper gör att fler vågar ställa frågor. Jag tror eleverna får med sig mycket, säger Karin Andrén.
Den här dagen samsas ett fyrtiotal medarbetare från sjukhuset och Värnamo kommuns verksamheter med att bemanna stationerna. I rummen ryms allt från akutsjukvård, förlossning till röntgen, rehabilitering, äldreomsorg och funktionshinderomsorg.
Skratt blandas med allvar
I ett rum berättar Mia Sorsa och My Jepsen om ortopedens verksamhet. Röntgenbilder, stift och spikar fångar elevernas intresse. Bakom nästa dörr visar Oscar Johansson och Dima Aldeder från medicinkliniken gruppen hjärt- och lungräddning. Skratt blandas med allvar när eleverna målmedvetet jobbar på för att göra kompressioner i rätt takt. Besöken på varje station pågår i tio minuter innan ljudet från en visselpipa talar om när det är dags att gå vidare.
Intresset ökar
Trots att gymnasievalet fortfarande pågår ser man i Värnamo positiva effekter efter förra årets Upplevelseverkstad. Det är fler som söker sig till vård- och omsorgsutbildningen idag jämfört med tidigare, berättar Petra Cronholm som är rektor för VO-college vid Finnvedens gymnasium.
– Vi ser att sökbilden har gått upp hos oss och att intresset ökar. Upplevelseverkstaden är jättebra och genom den får eleverna möjlighet att se vårdområdet innebär, säger hon.
Detta är en bild som bekräftas av Renette Johansson, regional processledare för VO-college vid Kommunal utveckling. Hon hör från studie- och yrkesvägledare att högstadieelever ställer fler frågor idag än tidigare och om fullsatta öppna hus.
– Det är ett samhällsuppdrag att få fler unga att söka sig till yrkesprogrammen. Vi ser att vi inte har så många sökande till tjänster idag som vi skulle vilja, säger hon.
”Så ett frö”
Det börjar närma sig lunch när Hanna Kallab och Frida Lindqvist visar en ny elevgrupp hur de ska göra om någon drabbas av ett stopp i luftvägarna. Med stor entusiasm provar eleverna på att göra Heimlich manöver på varandra. Innan de skiljs åt hälsar Frida ungdomarna välkomna tillbaka till sjukhuset.
– Om vi har fångat en persons nyfikenhet och intresse så är ju det en vinst. Det här är verkligen en så bra grej, det handlar ju om att så ett frö och vissa bredden av vad vården kan erbjuda. Själv hade jag aldrig tänkt att jag skulle jobba i vården, men en praktik gjorde att jag fick upp ögonen för vårdyrket. Idag jobbar jag på IVA och älskar mitt jobb, säger Frida Lindqvist.
Spännande teknik
– Det har varit kul och lärorikt. Man har fått lära sig mycket om vad som händer i vården. Jag tycker att det var särskilt roligt när vi körde rullstol och se saker som pensionärer använder, säger Felicia från Värnamo, som själv är tveksam till en framtid inom vården.
Hon får medhåll av Gustav, även han från Värnamo.
– Det har varit väldigt många intressanta grejer vi fått prova på idag. Många nya saker man innan inte tänkt på finns, ny teknik som vi fått testa. Särskilt intressant var tekniken som används för att förflytta patienter för att personalen inte ska skada sina ryggar.
Skulle du kunna tänka sig att jobba i hälso- och sjukvården?
– Ja, kanske. Nu när jag varit här och fått se allt som finns att göra har jag fått en helt annan syn på vården.
Text: Stefan Carlsson