Psykiatriveckan 2024

Alla kan drabbas av psykisk ohälsa, och det finns mycket som du själv kan göra för att må bättre. Vid svårare tillstånd kan det behövas insatser av specialistpsykiatrin. Välkommen att ta del av Psykiatriveckans föreläsningar som handlar om psykisk ohälsa och psykiatriska tillstånd.

Psykiatriveckans föreläsningar är öppna för alla – allmänheten, patienter, närstående och medarbetare i hälso- och sjukvård.

Både personer från hälso- och sjukvården och personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa – peers – medverkar i föreläsningarna.

Se Psykiatriveckan live!

Du som vill ta del av föreläsningarna använder din dator, mobiltelefon eller surfplatta. Du behöver ingen särskild inloggning för att titta på föreläsningarna. 

Titta på föreläsningarna i efterhand

De föreläsningar som livestreamas kommer du också att kunna titta på i efterhand, när som helst, i 14 dagar efter respektive föreläsning. Observera att enstaka föreläsningar endast ges fysiskt, se information i programmet. Du kommer att hitta länkar till föreläsningarna i programmet nedan.

Observera att det kan förekomma förändringar i programmet. Kontrollera på webbsidan om någon förändring har skett.

Fysiska föreläsningar med InKultura - Fullbokat 

Samordningsförbunden i Södra Vätterbygden och Finnveden erbjuder i samarbete med Region Jönköpings län dig möjligheten att delta i föreläsningar med inKultura. Syftet är att ge större kunskap i frågor som rör migration, integration och kulturmöten såväl som att ge vägledning i hur sådan kunskap kan tillämpas praktiskt.

Läs mer om föreläsningarna med InKultura 14 och 15 november (pdf-fil, 99 kB)

Rörelse tillsammans för hälsan

Även i år kör vi "Rörelse tillsammans för hälsan". Under vecka 46 från måndag till fredag bryter vi ensamhet och stillasittande och gör det till gemenskap o glädje! (Extern länk)

Mer information och anmälan. (Extern länk)

Arrangörer

Psykiatriveckan arrangeras av de tre vuxenpsykiatriska klinikerna och barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Region Jönköpings län, kommunerna på Höglandet, patient- och brukarorganisationer, Jönköping University, Studieförbundet Vuxenskolan samt Finnvedens Samordningsförbund och Samordningsförbundet Södra Vätterbygden.

Varmt välkommen att ta del av den kunskap och de erfarenheter som erbjuds under Psykiatriveckan!

Program

Programmet kompletteras löpande. Klicka på boxarna nedan för att fälla ut och se programmet för respektive dag.

Hjälp oss att göra veckan ännu bättre nästa år

Vi är tacksamma om du tar dig tid att svara på tre korta frågor som underlag till 2025 års psykiatrivecka via följande länk:  https://esmaker.net/nx2/s.aspx?id=73625ae93f73 (Extern länk)

TidRubrikBeskrivningFöreläsareLänk till föreläsning
09.00-09.30Inledning och Välkomna till årets psykiatrivecka 

Jane Ydman,Regiondirektör, Region Jönköpings län och Mikael Fornander, Kommundirektör, Aneby

Klicka här! (Extern länk)
09.30-12.00Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, ADHD och Autismspektrum - orsak, konsekvens och behandlingSandra Mulaomerovic, Överläkare, Psykiatriska kliniken, HöglandetKlicka här! (Extern länk)
09.30-12.00Stöd och anpassning, behandling och bemötandeFöreläsningen innehåller - svårigheter som finns vid neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och hur dessa svårigheter kan bemötas.Mariana Bood Lönnqvist, Skötare. Sven Kronberg, Psykolog och Linn Suddergaard, Arbetsterapeut. Psykiatriska kliniken, VärnamoKlicka här! (Extern länk)
11.00-12.00Vi har Axberger - om diagnoser och vardagsstrategierMed värme och humor delar Jessica med sig av sina egna erfarenehter av NPF i familjen.Jessica Stigsdotter AxbergKlicka här! (Extern länk)
13.00-14.30

 

 

 

Kraschar jag så kraschar allt.

 

Efter föreläsningen finns möjlighet att delta vid dialogcafé, där man får möta styrelsemedlem i Attention Jönköping, anhörigkonsulent och representant från Studieförbundet Vuxenskolan live och ställa frågor.

 

 

 

 

 

 

Föreläsningen kommer att beröra vad det innebär att vara anhörig till någon med NPF, vilka konsekvenserna blir och vad man som anhörig behöver för stöd och bemötande för att må bra och inte krascha.

Cathrin Alvendahl, Riksförbundet Attention.

Klicka här! (Extern länk)

 

Länk till dialogcafé:
https://us02web.zoom.us/j/89405630050 (Extern länk)

14.30-15.30Sömnhälsa hos äldre personerBegreppet sömnhälsa och hur sömnhälsan är hos äldre personerSandra Öberg, Doktor i hälsa och vårdvetenskap, Jönköping UniversityKlicka här! (Extern länk)

TidRubrikBeskrivningFöreläsareLänk till föreläsning
11.00-11.30Kunskapsbaserad och jämlik vård

En mer jämlik, kunskapsbaserad och resurseffektiv vård sker genom insatser som fungerar och delaktiga patienter. 

Marita Holm Löv, utvecklingsledare, Jenny Olofsson, verksamhetsutvecklare, Psykiatriska kliniken Jönköping, Mats Bojestig, Hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Jönköping, Överläkare Payam Yazarloo, psykiatriska kliniken, Jönköping och Marie Wahlund, person med egen erfarenhet av psykisk ohälsa.

Klicka här! (Extern länk)
13.00-14.30Våld i nära relation – Förståelse för och arbetet med vuxna utsatta På mottagningen Alternativ till våld i Jönköping bedrivs psykosocialt behandlingsarbete i området våld i nära relation. I den här föreläsningen kommer man att gå igenom grundläggande information om frågor som hur vi kan förstå personer som utsätts för våld i nära relation, vilka konsekvenser ger våld för personer som upplever det i vuxenlivet, hur kan vi förstå dynamiken i en våldsam relation och de processer som gör våldet svårt att lämna, samt vad är viktigt när vi ska hjälpa vuxna utsatta vidare efter att de lämnat relationen?Filip Broström, psykolog ATVKlicka här! (Extern länk)
14.30-15.15Rapport- livsvillkor för personer med psykisk ohälsa och deras anhöriga Rapporten ger en samlad bild av hur livssituationen ser ut för personer med psykisk ohälsa och för deras anhöriga – i år med särskilt fokus på den ekonomiska situationen

Mårten Jansson, Utredare

NSPH – Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa.

Klicka här! (Extern länk)

Alla föreläsningar under onsdagen kommer från Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och fokuserar på barn och unga.

TidRubrikBeskrivningFöreläsareLänk till föreläsning
09.00-10.00När känslor blir för starkaBarn uttrycker känslor och förstår sin omvärld utifrån deras kognitiva förmåga. Vi behöver förstår hjärnans utveckling för att veta vilka strategier vi kan använda oss av att reglera känslor som blir starka. Är det farligt med starka känslor och vad gör jag när allt skiter sig?Karin Elardt, Psykolog, BUP, Region Jönköpings länKlicka här! (Extern länk)

10.00-

11.00

Vad gör arbetsterapeuterna på BUP
och Barn- och ungdomshälsan? 

Vad gör egentligen arbetsterapeuten på Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och Barn- och ungdomshälsan (BUH)? Vilken hjälp skulle man kunna få till sitt barn och är det någon skillnad om man kommer till BUP eller BUH? 

Hör när arbetsterapeuterna berättar om hur de arbetar med barnen och deras föräldrar

Martina Löwenham, arbetsterapeut på BUP och Sandra Ståhlnacke, arbetsterapeut på BUHKlicka här! (Extern länk)
11.00-12.00

Fråga Psykologen

 

Skicka in dina frågor via länken Fråga psykologen (Extern länk)

 

Vår psykolog kommer att svara på allmänna frågor om både psykisk hälsa och psykisk ohälsa hos barn och unga, och ge råd som kan hjälpa föräldrar och andra att bättre förstå och hantera situationer i vardagen.  

Observera att psykologen inte svarar på frågor om enskilda patienter.

Karin Elardt, Psykolog, BUP, Region Jönköpings län Klicka här! (Extern länk)
13.00-14.00Psykoedukation och läkemedelsbehandling
– exempel på insatser efter en
barnpsykiatrisk utredning
Efter att ett barn eller ungdom genomgått utredning tar olika insatser vid beroende på vad utredningen visat. En viktig insats vid all diagnostik är psykoedukation – dvs information och utbildning om tillståndet/diagnosen – för att vägleda framåt. Om detta föreläser specialistpsykolog Emma Edvinsson. En annan viktig insats att ta ställning till för många barn och ungdomar med diagnos adhd är läkemedelsbehandling, vilket överläkare Linus Artmark berättar mer om. Emma Edvinsson, Specialistpsykolog och  Linus Artmark Överläkare, BUP, Region Jönköpings län.Klicka här! (Extern länk)
15.00-16.00Tidig upptäckt och åtgärd av psykisk ohälsa hos förskolebarnHur upptäcker vi risk för psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning hos förskolebarn, och hur ger vi alla barn möjlighet att lyckas i sin vardag? Berit Gustafsson, Klinisk lektor, BUP, Region Jönköpings länKlicka här! (Extern länk)

TidRubrikBeskrivningFöreläsareLänk till föreläsning
Heldag

InKultura

Anmäl dig via länken

Fysisk föreläsning i aulan, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping

Nu har du möjligheten att delta i föreläsningar med inKultura. Syftet är att ge större kunskap i frågor som rör migration, integration och kulturmöten såväl som att ge vägledning i hur sådan kunskap kan tillämpas praktiskt.

Läs mer om föreläsningarna med InKultura 14 och 15 november (pdf-fil, 99 kB)

Samordningsförbunden i Södra Vätterbygden och Finnveden erbjuder i samarbete med Region Jönköpings länFöreläsning sänds ej.
09.00-10.30Opioidberoende - en sjukdom på liv och död.Under föreläsningen kommer du få lära dig mer om beroendeutveckling och behandling av opioidberoende. Föreläsningen avslutas med ett samtal mellan Emanuel och Nichlas. Överläkare Emanuel Käll, Psykiatriska kliniken Jönköping och Nichlas Ögren som har egen erfarenhet av psykisk ohälsa och opioidberoende.Klicka här! (Extern länk)
10.30-12.00Sjukt orättvist!

Föreläsningen handlar om orättvisor som drabbar personer med psykossjukdom.

 

Överläkare Marika Åhre, Psykiatriska klniken, Jönköping och  Frida Svensson som har egen erfarenhet av psykossjukdomKlicka här! (Extern länk)
13.00-13.30Stöd och återhämtningsteamet Nässjö

Presentation av Stöd och återhämtningscenter  i Nässjö, en mötesplats för vuxna personer med psykisk ohälsa.

Här får du möjlighet att lyssna på personal och deltagare samt hur verksamheten arbetar med rollen Peer support.

Stöd och återhämtningscenter är också ett nav för kommunen som inrymmer bland annat (H)järnkoll, Recovery college, stödinsatser i vardagen och så mycket mer.

Stöd- och återhämtningscenter NässjöKlicka här! (Extern länk)
14.00-15.00Fysisk och psykisk hälsa - Hur hänger det ihop?I den här föreläsningen vill vi skapa en förståelse för sambandet mellan fysisk och psykisk hälsa. Vi belyser frågor som - varför är det så svårt att sköta om sin fysiska hälsa även om det finns kännedom om de fysiska och psykiska hälsovinsterna?

Leg fysioterapeut Madelene Axelsson och Lisa Koskitalo som har egen erfarenhet av psykisk ohälsa.

Föreläsningen är en del av kurs- och föreläsningsutbudet som Recovery College erbjuder. 

Klicka här! (Extern länk)
15.00-16.30FamiljebandDaniel föreläser  om vägen igenom traumat efter att ha drabbats av allvarlig psykisk sjukdom och dömts till vård efter ett våldsbrott.Daniel  (H)järnkollsambassadörKlicka här! (Extern länk)

18.00-19.00

Möt Pär-Erik som genom flera svårhanterliga truman drabbades av bioplär sjukdom som ytterlighet

 

Fysisk föreläsning

Aulan Forum Humanum, Hälsohögskolan, Jönköping

Ingen anmälan krävs

Pär-Erik föreläser om att jobba alldeles förmycket och drabbas av utmattning som senare ledde till allvarlig sjukdom då flera yttre trauman hände. Föreläsningen ger en bild av att omvärdera livet. Bådeur ett ege  perspektiv men också från ett anhörigperspektiv.

 

Pär-Erik Ek

(H)järnkollsambassadör

 

Tid

Rubrik    

BeskrivningFöreläsareLänk till föreläsning
Heldag

InKultura

Anmäl dig via länken

Fysisk föreläsning i Aulan, Värnamo sjukhus

Nu har du möjligheten att delta i föreläsningar med inKultura. Syftet är att ge större kunskap i frågor som rör migration, integration och kulturmöten såväl som att ge vägledning i hur sådan kunskap kan tillämpas praktiskt.

 

 

Samordningsförbunden i Södra Vätterbygden och Finnveden erbjuder i samarbete med Region Jönköpings län

 

Läs mer om föreläsningarna med InKultura 14 och 15 november (pdf-fil, 99 kB) (pdf-fil, 99 kB)

 
12.00-13.00

När homosexualitet skulle botas av psykiatrin 

-ett samtal mellan författaren Mian Lodalen och docent Per Bülow med avstamp i en verklig berättelse

Fysisk föreläsning i aulan Kurt Johansson, Hälsohögskolan Jönköping.

 

Välkomna till den avslutande fysiska avslutningen!

Har du inte möjlighet att delta fysiskt så ta del av föreläsingen via länk

Lyssna till samtal mellan Mian Lodalen och Per Bülow om hur psykiatrin har utvecklats genom åren.

 

 

Mian Lodalen, hedersdoktor Jönköping University och Per Bülow, docent, psykiatriska kliniken Jönköping. Samtalet modereras av Eleonor Fransson, docent Jönköping University.Har du inte möjlighet att delta fysiskt så ta del av föreläsingen via länk:


Titta på föreläsningen När homosexualitet skulle botas av Psykiatrin (Extern länk)