Dialog med patienterna – en förutsättning för tillgänglig vård
Det behövs flera informationsvägar för att det ska finnas alternativ för olika patientgrupper. Patientråd är viktiga både inför beslut och inför ombyggnationer. Det var två synpunkter som kom fram och diskuterades när patientföreningarna träffade representanter för vården på ett välbesökt dialogmöte onsdagen den 20 november på Elmia i Jönköping.
Dialogmötena mellan patientföreningarna, politiker samt representanter för verksamheten och vården genomförs en gång i halvåret. Det finns en gemensam planeringsgrupp som tar fram programmet. Alla patientföreningar är inbjudna och politikerna kommer från nämnd för folkhälsa och sjukvård.
– Dialogmötena är ett jätteviktigt forum för många. Det var rekordmånga med och det visar på ett stort intresse, både från patientföreningar och från politiker. Det är ett bra sätt att prata med patienter som har olika perspektiv och det är viktigt att få tid att prata i smågrupper. Jag satt i gruppen som pratade om hur vi använder vårdcentralerna, och om hur patientråd kan ta större roll på vårdcentralen, säger Johan Steirud, verksamhetsledare på Funktionsrätt Jönköpings län.
Bra exempel och diskussioner
På programmet fanns bland annat en presentation där e-hälsoutvecklare Niklas Agnesund berättade om det gemensamma arbetet för att göra digitala kallelser mer tillgängliga för olika patientgrupper. Deltagarna tog del av olika berättelser ur invånarperspektivet. Vårdcentralerna Bra liv och mammografin gav konkreta exempel på hur de arbetar. Efter det delades deltagarna upp i grupper som diskuterade bland annat vad patienter med olika funktionsnedsättningar kan behöva för stöd när det gäller att kommunicera och ta del av information, samt hur patientföreningar kan vara delaktiga i förbättrings- och utvecklingsarbeten.
– Jag uppskattade dialogmötet och upplägget. Det var värdefullt att både få ta del av arbeten och erfarenheter tillsammans samt att ha dialoger i mindre grupper. I den grupp jag deltog i var alla väl förberedda med goda exempel och medskick. Vi tog bland annat upp ett ökat behov av att involvera patientföreningarna, samt vikten av personcentrering i både mötet med vården och i informationen inför ett besök, säger Hanna Odén Poulsen, regional processledare Cancervård.
Öka förståelsen för patienterna
Martin Nedergaard-Hansen (VD), som är förste vice ordförande i nämnd för folkhälsa och sjukvård, reflekterade bland annat över hur viktigt det är att involvera patienter och patientföreningar för att tillsammans säkra upp att vården och patienterna når varandra i sin kommunikation, samt hur komplext det kan vara eftersom budskap kan behöva paketeras på olika sätt till olika mottagare.
– Upplägget där nämnden för folkhälsa och sjukvård bjuder in patientföreningarna till en träff, tillsammans med verksamhetsföreträdare är ett givande koncept. Att i strukturerad form ge alla föreningar samma möjlighet till direktkontakt med politiken, för att höra föreningarnas perspektiv, samtidigt som verksamhetsföreträdare kan ta till sig input och påverka vården direkt. Det kan alltså både ge en direkt nytta för patienterna, samt ökar den politiska förståelsen för våra invånares upplevelse av vår verksamhet, säger Martin Nedergaard-Hansen (VD).
Behov av olika typer av information
Även i den gruppen med Johan Steirud från Funktionsrätt diskuterades hur viktigt det är med patientsamverkan för att förbättra och utveckla verksamheten utifrån ett patientperspektiv och invånarnas behov. Patientråden kan vara en stor hjälp på vägen, till exempel inför större beslut och inför förändringar av arbetssätt. Det behövs även fler former för patientmedverkan. Gruppen pratade även om att en typ av information inte fungerar för alla.
– Vi pratade om hur viktigt det är med kommunikation och exempelvis hur viktigt det är att få information inför en operation i tryckt form, eller andra alternativ till muntlig information. Det är viktigt att det finns minst två vägar för information till patienter, och att inte ta bort en väg innan det finns en annan, säger Johan Steirud.
Gruppdiskussionerna leddes av politiker från nämnd för folkhälsa och sjukvård. Åsikterna och anteckningarna ska sedan bli en del i kommande förbättringsarbete inom hälso- och sjukvården i Region Jönköpings län.