Kraftsamling för att riksväg 40 mellan Jönköping och Ulricehamn ska bli motorväg
Måndagen den 24 mars samlades beslutsfattare, myndigheter och näringsliv från Jönköpings och Västra Götalands län för att gemensamt ta första steget i ett nytt, kraftfullt påverkansarbete: att få riksväg 40 mellan Jönköping och Ulricehamn utbyggd till motorvägsstandard. Initiativet markerar en nystart i frågan, som länge stått still trots stora behov och starka argument.
– Väg 40 är den sista flaskhalsen mellan Sveriges två största städer. Det håller inte. Den här vägen är avgörande för arbetsmarknad, näringsliv, säkerhet och beredskap. Nu står vi enade över parti-, läns- och kommungränser och påbörjar det gemensamma arbetet för att få till en motorväg, säger Wiktor Öberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamns kommun.
På plats fanns företrädare från Region Jönköpings län, Länsstyrelsen i Jönköpings Län, Västra Götalandsregionen, kommunerna längs sträckan, näringslivet, Försvarsmakten. Alla är rörande överens om behovet av att höja vägstandard och kapacitet – både för att möta dagens utmaningar och för att bygga framtidens robusta transportsystem.
– En motorvägsutbyggnad av riksväg 40 handlar inte bara om regional utveckling. Det är en investering i hela Sveriges tillgänglighet, konkurrenskraft och beredskap. Vi behöver tänka i stråk och se den strategiska kopplingen till Göteborgs hamn, Landvetter flygplats och hela Skandinavien, säger Rachel De Basso (S), regionstyrelsens ordförande i Region Jönköpings län.
Mona Forsberg (S), kommunalråd i Jönköpings kommun påtalade hur viktigt stråket är för utvecklingen av både regioner och kommuner.
– Det är en kort sträcka med en dålig standard, vilket är ett bekymmer då Jönköping är en kommun som är ett nationellt logistiknav. Det är också viktigt att vi bygger infrastruktur som kompletterar en framtida järnväg. Väg och järnväg står inte emot varandra, de kompletterar, säger hon.
En gemensam färdplan
Nu kommer arbetet att gå vidare med att skapa ett ”Letter of Intent” som parterna tillsammans ska underteckna. De samlade aktörerna lyfte särskilt fram fem huvudargument:
• Trafiksäkerhet och trygghet – dagens 2+1-väg är olycksdrabbad och skapar risker för både privatbilister och tung trafik. En ny väg med motorvägsstandard kommer att bidra till ökad trafiksäkerhet, inte bara här, utan på andra håll också då man väljer att ta väg 40 som förstaalternativ.
• Förstärkt arbetsmarknadsregion – en motorväg förkortar restider och vidgar arbetsmarknaden mellan Jönköping, Ulricehamn och Borås.
• Näringslivets behov – effektiva godstransporter är avgörande för tillverkningsindustrin och logistiken i regionen. Man kommer att välja både etablering i området men också känna trygghet i att göra affärer medregionens företag.
• Försvar och beredskap – robust infrastruktur krävs i ett nytt säkerhetspolitiskt läge, inte minst för Nato-samarbetet.
• Internationell tillgänglighet – bättre vägförbindelser stärker Sveriges koppling till europeiska transportnät (TEN-T) och vår största hamn i Göteborg.
– Vi har en unik möjlighet nu att påverka den nationella transportplaneringen. Genom att tala med en röst och visa på helheten – både samhällsnytta och regional utveckling – skapar vi tryck i frågan. Det här är inte bara en vägfråga. Det är en framtidsfråga, säger Tommie Ekered (M), regionråd och ordförande i nämnd för trafik, infrastruktur och miljö i Region Jönköpings län.
Nästa steg
Nästa steg blir att uppdatera den tidigare åtgärdsvalsstudien (ÅVS) från 2016, samla in behov från näringslivet, och intensifiera kontakterna med regeringen och Trafikverket. Samtidigt planeras en gemensam debattartikel och fler riktade aktiviteter mot beslutsfattare.
– Det är dags att sätta väg 40 i förarsätet. Vi gör det tillsammans, och vi gör det för framtiden, säger Gustaf Olsson, kommundirektör i Ulricehamns kommun.