Sjukvårdsministern besökte Region Jönköpings län

Sjukvårdsministern besökte Region Jönköpings län

En grupp vårdanställda
Överläkare Erik Ljungars visar hur en dashboard bidrar till att skapa överblick över patientflödet på akutkliniken. På bilden syns också Alexander Heikkilä, specialistsjuksköterska, Andreas Nero, sjuksköterska, Veronica Andersson, vårdenhetschef och Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdsminister. Foto: Johan W Avby

Under fredagen besökte sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) Region Jönköpings län som en del av sin turné till landets alla regioner. Besöket på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping var ministerns femtonde regionbesök under mandatperioden.

Besöket inleddes på urologkliniken där sjukvårdsministern fick en presentation av länsklinikens processorienterade arbetssätt. Därefter besökte hon akutkliniken och ortopedkliniken för att se hur regionen arbetar för att förbättra patientflöden i akutprocessen och de positiva effekter som skapas för personalens arbetsmiljö.

– Jag har mött en verksamhet med hög kvalitet och gott förtroende hos invånarna. Det var särskilt intressant att se hur man arbetar med att se hela vårdflödet från patientens perspektiv, sa sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Sjukvårdsministern lyfte fram kulturen med att arbeta med kvalitet som drivkraft och att alltid utgå från vad som blir bäst för patienten. Hon lovordade arbetssättet med systematiskt personifiera patienten och berättade att hon under förmiddagen hört om Ester, Arne och Martin.

– Att se kvalitet utifrån patientens perspektiv och är en genomgående arbetsform som jag tror kan bidra till andra regioners arbete. Det är inget tillfälligt man gör här, utan något man har gjort så länge jag kan minnas. Det tror jag är ett av skälen till att man har en god utveckling, sa Acko Ankarberg Johansson.

Urologkliniken lyfte goda exempel

Ett av dagens fokusområden var urologkliniken som presenterade sitt processinriktade arbetssätt.

– Det handlar om att säkra upp hela patientens resa både på och utanför kliniken. För att lyckas behöver vi samverka med andra kliniker. Att arbeta som länsklinik ger en jämlik vård, med många fördelar för patenten, menade verksamhetschef Ingrid Erlandsson och berättade att urologkliniken har en gemensam väntelista i hela länet, med samma rutiner och patientinformation.

Ministern fick en genomgång av klinikens införande av organiserad prostatacancertestning (OPT) som inleddes 2023. Syftet är att erbjuda män en kontrollerad möjlighet att testa sig och upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede. Under 2024 identifierades 14 fall av prostatacancer och arbetssättet har fått så stor spridning att flera andra regioner nu tar efter.

Charlotte Carlsson, projektledare och Veronica Hanson, verksamhetsutvecklare, presenterade införandet och om lärdomarna med att digitalisera hela processen där fokus varit att processen ska drivas av invånaren. De beskrev också utmaningarna med att skapa en process som är likadan i tre regioner, vilket krävt en ny nivå av samverkan.

Förbättringar inom akutvården

Därefter fick sjukvårdsministern ta del av regionens arbete med att förbättra akutsjukvården. Tack vare samarbete mellan vårdcentralerna, 1177, ambulanssjukvården, kommunerna och sjukhusens kliniker har patientflödena effektiviserats, vilket resulterat i att 80 procent av patienterna kan lämna akutmottagningen inom fyra timmar. Det är bäst i Sverige enligt den senaste statistiken från Sveriges kommuner och regioner (SKR).

På Länssjukhuset Ryhov har inte bara vistelsetiden på akutmottagningen minskat, arbetssättet har också lett till att medarbetarnas sjukfrånvaro och övertid minskat. Efter en rundvandring på akutkliniken besökte sjukvårdsministern ortopedkliniken. Delegationen fick också lyssna till hur vårdcentralen och Vetlanda kommun samverkar kring äldre, sköra patienter.

– Vi har jobbat med att få bra arbetsprocesser i hela vårdkedjan. Det leder till förbättringar på flera plan – bättre patientnöjdhet, arbetsmiljö och ekonomi samtidigt, förklarade Peter Häyhänen, utvecklingsdirektör i Region Jönköpings län.

Utvecklingsarbete som inspirerar andra

Dagen avslutades med en dialog med regionledningen där sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson informerade om regeringens satsningar och framtida utmaningar diskuterades. Sjukvårdsministern uppmanade regionen att fortsätta sprida sina framgångsrika arbetssätt till övriga landet.

Rachel De Basso (S), regionstyrelsens ordförande, ville efteråt lyfta fram och tacka för alla insatser som görs för att utveckla hälso- och sjukvården.

– Våra engagerade medarbetare och kompetenta chefer är nyckeln till att vi har en sjukvård i toppklass. Vi ser tydligt att deras engagemang och utvecklingsarbete leder till konkreta resultat som inspirerar andra regioner.