Nytt avtal klart med Vårdförbundet

Nytt avtal klart med Vårdförbundet

Dekorativ bild

SKR, Sobona och Vårdförbundet har accepterat medlarnas bud om ett nytt avtal. Det innebär att konfliktåtgärderna upphör med omedelbar verkan och att all verksamhet återgår till normalt.

Det nya avtalet har ett fokus på arbetsmiljö och arbetstid och kompetensförsörjning och innehåller bland annat villkor vid utbildningsanställning, arbete med karriärmodeller, åtgärder för att sänka övertidsuttagen samt vissa arbetstidsförkortningar. Avtalet följer det märke på 3,3 procent som gäller på arbetsmarknaden. Avtalet gäller 28 juni 2024 till och med 31 mars 2025 och omfattar omkring 110 000 medarbetare i Sverige.

Mer information kommer om vad det nya avtalet innebär i Region Jönköpings län.

Mer information

Nytt avtal klart med Vårdförbundet, SKR:s webbplats

Bakgrund

För att få till stånd ett nytt kollektivavtal om lön och allmänna anställningsvillkor för sina medlemmar varslade Vårdförbundet 11 april om stridsåtgärder i form av övertids-, mertids- och nyanställningsblockad. Konflikten trädde i kraft 25 april 2024.

4 juni hävdes nyanställningsblockaden men samtidigt bröt strejk ut i ett antal regioner. 28 juni accepterade parterna ett nytt avtal, vilket innebar att konfliktåtgärderna upphörde med omedelbar verkan.