Så påverkar klimatförändringarna infektionssjukdomar och vår hälsa

Så påverkar klimatförändringarna infektionssjukdomar och vår hälsa

En kvinna i svart kavaj och vit t-shirt lutar sig mot ett räcke i en inglasad balkong.
Smittskyddsläkare Malin Bengnér talar på Hållbarhetsdagen den 23 oktober där temat är Region Jönköpings läns roll i klimatomställningen. Foto: Maria Brännhult

Klimatförändringarna påverkar redan vår hälsa. Infektioner som sprids via myggor och fästingar har blivit vanligare. Tropiska sjukdomar kommer allt närmare. På Hållbarhetsdagen den 23 oktober talar smittskyddsläkare Malin Bengnér om hur klimatförändringarna påverkar infektionssjukdomar och vår hälsa.

Hur har klimatförändringarna redan påverkat vår hälsa?
– Flera infektioner har redan ändrats i omfattning eller i geografisk utbredning. I Sverige är ett exempel att TBE eller fästingburen hjärninflammation blivit vanligare och förekommer i fler delar av landet än tidigare, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér.

Vilken typ av smittor eller sjukdomar tror du kommer att öka i framtiden?
– Dels är det de så kallade vektorburna infektionerna, det vill säga infektioner som sprids via till exempel myggor eller fästingar. Många insekter och fästingar gynnas av ett varmare klimat och kan överleva och spridas i nya, nordligare områden än tidigare. Till exempel så sprids typiska tropiska sjukdomar som denguefeber numera även i Europa. Det är en febersjukdom som i allvarliga fall kan ge blödningar och chock. I spåren av översvämningar, som är en följd av ett förändrat klimat, kan bland annat vattenburna tarminfektioner spridas. Om människor tvingas på flykt på grund av klimatförändringar så kan det öka risken för vissa infektionssjukdomar.

Hur skiljer sig vårt län eller närområde från övriga Sverige eller världen?
– Sverige har en relativt gynnsam situation i jämförelse med många andra delar av världen, där effekterna av klimatförändringarna redan nu är mycket mer påtagliga och allvarliga. Jag skulle dock inte säga att vårt län skiljer sig påtagligt från övriga Sverige.

På vilket sätt behöver hälso- och sjukvården ställa om för att möta framtidens utmaningar?
– Vi behöver förbereda oss på att infektioner som vi inte är så vana vid, eller helt nya infektioner, kan komma att dyka upp här. Men det största hotet skulle jag säga är den pandemi av antibiotikaresistenta bakterier som pågår över världen. Utan effektiv antibiotikabehandling är det helt omöjligt att bedriva modern sjukvård som cancerbehandling, proteskirurgi eller vård av för tidigt födda. Därför behöver vi fortsätta och intensifiera arbetet med att förebygga infektioner och att använda antibiotika på ett klokt sätt, både i Sverige och i resten av världen. Det är inte en ren klimatfråga, men i allra högsta grad en hållbarhetsfråga, säger Malin Bengnér.

Hållbarhetsdagen 2024

  • Temat för Hållbarhetsdagen 2024 är Region Jönköpings läns roll i klimatomställningen.
  • Verksamheten påverkar klimatet och behöver därför arbeta mer förebyggande med att minska klimatpåverkan men även säkerställa att det finns tillräcklig beredskap för att hantera konsekvenserna av ett förändrat klimat.
  • Hållbarhetsdagen riktar sig till politiker, chefer, miljöombud och till alla anställda med intresse för hållbarhetsfrågor.
  • Onsdag 23 oktober 2024 klockan 08.30-15.00 i Rosensalen på Rosenlunds vårdcentrum i Jönköping.

 

Program för Hållbarhetsdagen 2024