Kultur

GAZE 2025: regler och kriterier

GAZE är ett program framtaget för att säkerställa att nya röster och talanger från Jönköpings län får möjlighet att utvecklas och hitta en plats i den svenska filmbranschen. Med nya röster/talanger menas i detta fall filmare som ännu inte haft premiär på en långfilm.

Filmaren som söker kan arbeta med fiktion, dokumentär, animation eller hybrid (en blandning mellan dokumentär och fiktion). Det du vill göra under året på GAZE kan vara en kortfilm eller en del i ett längre filmprojekt. Premiär eller förhandsvisning sker under Värnamos Filmhistoriska Festival och det du visar där ska inte vara längre än 15 minuter (en färdig kortfilm eller det du arbetat med under året, en work in progress om du arbetar med längre format).

Den som går programmet får 50 000 kr totalt. Medlen är tänkta som utvecklingspengar och betalas ut fördelade på ett stipendium på 10 000 kr (betalas ut mars 2025) plus produktionsmedel på 40 000 kr (betalas ut maj/juni 2025).

Ansökningsperiod: ansökan öppnar 28 oktober. Sista ansökningsdag är 15 december.

Antal platser: 3-4 personer kommer att bli antagna.

Programstart: programmet startar 1 mars 2025. Det blir 4 träffar under vårterminen parallellt med att du utvecklar ditt projekt. På hösten blir du tilldelad en dramaturg eller klippkonsult/mentor som följer ditt arbete med projektet under given ram. Programavslutning med en testvisning av ditt projekt sker i december 2025 och visning för publik på Värnamos Filmhistoriska Festival 2026.

Programmet är avgiftsfritt.

Vem kan söka?

Ansökan är öppen för dig från 19 år och uppåt, boende och/eller verksam i Jönköpings län. Det kan också räcka med att du har anknytning till regionen, men närvaro vid träffarna krävs och filmen du väljer att göra senare ska spelas in till större del i regionen. Du kan ha erfarenhet eller vara nybörjare, men du måste skicka en film du gjort som arbetsprov. Om du går vidare, blir det också en intervju under vecka på plats i Jönköping.

Projektet du söker med får inte vara ett skolprojekt. Har du tidigare fått stipendium (Talent to Watch/GAZE) är du ändå berättigad att söka. I denna omgång (start mars 2025) kan du även söka för en fördjupning om du har gått GAZE tidigare.

Hur går det till?

1. Ansökan till programmet
Arbetsprov 1: text
Skriv en sammanhållen text på minst en, max två A4-sidor där du berättar vad du vill arbeta med under din tid på GAZE. Lägg gärna fokus på vad du är intresserad av i förhållande till tematik. Vad vill du visa eller berätta om? Varför är det viktigt för dig? På vilket sätt är din film relevant för andra? Har du redan påbörjat ditt arbete med detta? Hur vill du arbeta: med fiktion, dokumentär, hybrid, animation? Skicka som pdf.

Om du redan gått GAZE tidigare och söker för en fördjupning, berätta om din konstnärliga  verksamhet de senaste två åren och berätta mer om ditt nuvarande projekt, varför du vill utveckla det inom programmet; vad fokus ligger på.

Arbetsprov 2: film
Skicka via länk en hel film eller en scen eller ett klipp som du har gjort (regi, manus eller foto) och som du tycker representerar det du gör. Obs! Ej reklam, uppdrag eller informationsfilm.

Söker du för ett andra år på GAZE, skicka även länk till filmen du arbetar med nu eller på material kopplat till nuvarande projekt, som kan vara relevant för bedömningen.

Ofullständiga ansökningar (alltså utan arbetsprover) beaktas ej.


2. Kan flera personer söka för att arbeta med samma projekt?
Ja. Flera personer kan söka till GAZE för att arbeta med samma projekt, men var och en måste skicka in en egen ansökan och berätta om sin ingång till filmen utifrån ett eget perspektiv.

3. Programmet GAZE
Under vårterminen kommer vi att ha fyra fysiska träffar med två dagar närvaro åt gången. Dessa kommer främst att hållas på helger. Om du söker se gärna till att du kan närvara på tillfällena nedan.

Preliminärt schema: 1-2 mars, 29-30 mars, 25-26 april och 24-25 maj.

Du arbetar med din film/projekt mellan träffarna. Enstaka träffar via teams kan förekomma. Du får tillgång till personlig handledning vid behov och i överenskommelse med handledaren.

Från juni 2025 kan du spela in merparten av ditt projekt. Testvisning med feedback sker december 2025 och slutvisning sker i april 2026 i samband med Värnamos Filmhistoriska Festival.

Innehåll: Vi kommer att gå igenom olika metoder för att utveckla ett projekt med konkret arbete. Vi går igenom projektbeskrivning, manus, research/casting, tidsplanering, budgetering och pitch – när man presenterar sitt projekt för en publik. Om du arbetar med en längre dokumentär så kan du visa ditt arbete och få feedback längs vägen.

Under höstterminen 2025 får deltagarna handledning/mentorskap under klippningsprocessen.

Filmerna eller den del du spelat in (om du jobbar med ett längre projekt) presenteras i april 2026 i en förhandspremiär på Värnamos Filmhistoriska Filmfestival. Det du presenterar ska ha en max längd på 15 minuter.

4. Verksamhet
Att arbeta med film är också att bedriva en verksamhet. Vi kommer därför att uppmuntra och skapa tillfällen för att de som går programmet ska möta andra verksamma filmare och professionella inom film i länet. Vi uppmuntrar till samarbeten där du kan ingå i ett sammanhang eller på sikt bilda en verksamhet med andra aktörer i länet.

5. Utbetalning av stöd

Stipendium på 10 000 kr betalas ut efter första träffen. Stöd à 40 000 betalas ut i juni, efter de fyra träffarna och när projektbeskrivningen och budgeten är godkända.

6. Besked
Om du går vidare till första intervjun kontaktar vi dig via den e-postadress som angetts i ansökan senast vecka 3. Intervjuer sker under vecka 4 eller 5 på plats i Jönköping. Motivering till juryns beslut ges ej och beslutet kan inte överklagas.

Vill du ha hjälp med att fylla i ansökan eller har du frågor om programmet, kontakta filmutvecklaren på cecilia.torquatodeoliveira@rjl.se

Övrig information om utbetalning av stöd


Villkor

  • Filmprojektet genomförs och spelas in till största del i länet.
  • Minst en A-funktion i teamet måste bo eller verka eller ha koppling till länet.
  • Den sökande behöver inte kunna tala svenska, men måste kunna förstå svenska i tal och text. Det går bra att kommunicera och skriva på engelska.


Vad stödet inte delas ut till?

  • Stödet ges inte till projekt som genomförs inom ramen för en utbildning.
  • Stödet får inte användas för kommersiell verksamhet. 


Hur bedöms ansökan?
En referensperson med stor erfarenhet inom filmproduktion går igenom ansökningarna. Referenspersonens bedömning är rådgivande och värderar ansökningarna utifrån stödets kriterier. Inför urval går projektledaren för GAZE igenom referenspersonens bedömning. I det samtalet läggs fokus på ansökningarnas grad av originalitet, verkshöjd och genomförbarhet. Vi strävar också efter att dela ut stödet till en mångfald av berättelser och perspektiv inom fiktion och med en fördelning 50/50 mellan könen och 50/50 mellan dokumentära och fiktiva projekt.

Färdigställande av filmen
Region Jönköpings län och projektets logotype GAZE - nya röster ska anges som stödgivare i allt kommunikationsmaterial kring produktionen. Det avser filmens eftertext, omslag, affischer, webbsidor och där det är tillämpligt även sociala media. Logotyper finns att tillgå på begäran.

Region Jönköpings län tilldelas en icke-exklusiv visningsrätt av den färdiga filmen och förbinder sig att inte visa filmen offentligt före filmens premiär eller på andra sätt som försvårar annan distribution. Region Jönköpings län visar aldrig filmen utan att först ha kontaktat filmens producent.

Filmaren/bolaget förbinder sig att leverera ett digitalt press- och informationsmaterial bestående av filmens produktionsuppgifter, två högupplösta bilder ur filmen, ett foto på filmaren/regissören och en kort katalogtext/synopsis. Filmaren/bolaget förbinder sig att leverera en kopia av den färdiga filmen i bästa möjliga kvalitet.

Stöd
Beviljade stödmottagare skickar en E-faktura enligt Region Jönköpings läns föreskrifter. Betalningsvillkor 30 dagar. Alternativt skickas rekvisition för utbetalning av stöd som ett stipendium.

Du hittar Region Jönköpings läns föreskrifter om fakturering här. 


Redovisning
Stipendium är ej redovisningspliktigt. För att säkerhetsställa att medlen går till ändamålet - främja filmandet i länet - kan du bli ombedd att lämna in en enklare rapport om din inspelning.

Medel som betalas ut som projektstöd: inom 12 månader efter att stödet betalats ut, ska ekonomisk redovisning ske i form av en skriftlig rapport. Kvitton behöver inte lämnas in, men ska kunna visas upp på begäran och styrka utfallet. Den sökande blir återbetalningsskyldig om man inte fullföljt uppsatt tidsplan utan någon förklaring och kontakt med Region Jönköpings län.

Region Jönköpings län beviljar inte nya stöd till stödmottagare som inte har slutredovisat tidigare stöd.