Kultur

Biblioteken som tankesmedjor - delningskonferens

Dag: 4 december
Tid: kl. 9.00 – 12.00, 12.00 – 13.00 Frågestund
Plats: Digitalt
Kontakt: annhild.ottosson@rjl.se
Målgrupp: Personal vid folkbibliotek i Sverige

 

Välkommen till delningskonferens!
Biblioteken som tankesmedjor bjuder in till en konferens om bibliotekens demokratiska uppdrag. Nio kommuner delar med sig av lärdomar från projektet Biblioteken som tankesmedjor.

Att uppfylla det demokratiska uppdraget i bibliotekslagen har blivit alltmer aktuellt. Inom projektet Biblioteken som tankesmedjor utforskar nio pilotbibliotek vilken roll biblioteket kan anta för att fullfölja sitt uppdrag.
Kan biblioteket ge stöd till invånare att skriva medborgarförslag med hjälp av AI? Hur anordnar man en debatt på biblioteket och hur involverar man alla i det demokratiska samtalet?

Under konferensen kommer pilotbiblioteken presentera erfarenheter och metoder de har testat i samverkan med lokalsamhället.

Det kommer finnas möjlighet att ställa fördjupade frågor till pilotbiblioteken i digitala rum i direkt anslutning efter konferensens slut.

Konferensen bjuder även på internationella utblickar.

Anmälan:
Konferensen sker digitalt via Zoom. Du som är anmäld får en möteslänk via mail dagen innan konferensen.

Anmäl dig via Region Skånes webbplats: Länk till anmälan (Extern länk)

Sista anmälningsdag: 29 november

Målgrupp:
Konferensen vänder sig till bibliotekspersonal och andra yrkesgrupper i Sverige med intresse av hur man kan stärka bibliotekens demokratiska uppdrag genom nya metoder och samverkan.

Om projektet:
Biblioteken som tankesmedjor är ett projekt i samverkan mellan de regionala biblioteksverksamheterna i Skåne, Halland, Blekinge, Kronoberg, Kalmar & Jönköpings län. Projektet finansieras av Regionsamverkan Sydsverige. Projektet pågår på nio pilotbibliotek under 2023 och 2024.

Projektet ska bidra till att deltagande folkbibliotek (pilotbibliotek) testar nya metoder för att utveckla demokratiuppdraget i en digital samtid genom ett gemensamt lärande, kunskapsutbyte och omvärldsbevakning. Projektet ska möjliggöra för folkbibliotekens personal att, tillsammans med invånarna i lokalsamhället, skapa rum för goda samtal om digitaliseringens möjligheter och utmaningar i relation till bibliotekens demokratiska uppdrag.