Beslut i korthet från nämnderna 18-19 juni

Beslut i korthet från nämnderna 18-19 juni

Vinröd bakgrund med texten beslut i korthet från nämnderna i vita bokstäver

Nämnderna hade sina sista möten innan sommaruppehållet den 18-19 juni. Förutom beslutsärendena för nämnderna tog ledamöterna även beslut om nämndernas respektive budgetdelar inför nästa år. Budget 2025 och flerårsplan 2026-2027 kommer senare att fastställas i sin helhet på regionfullmäktige den 27 augusti.

Nämnd för folkhälsa och sjukvård

Uppföljning av intern kontroll 2023

Regionledningskontoret redovisar resultatet av de tre interna kontrollmoment som genomförts utifrån den internkontrollplan som nämnden för folkhälsa och sjukvård beslutade om 2023, samt det extra kontrollmoment som nämnden gav regionledningskontoret i juni 2023.

Beslut: Nämnd för folkhälsa och sjukvård godkänner rapporter för uppföljning av intern kontroll 2023.

 

Mätetal och teman 2025

Under våren 2024 beslutades om en parlamentarisk grupp kopplad till nämndens mätetal. Gruppen, där en representant per parti gavs möjlighet att delta, har träffats vid fyra tillfällen och tillsammans arbetat fram ett förslag till reviderade mätetal/nyckeltal att gälla från och med år 2025. I förslaget ingår även årshjul för 2025 kompletterat med ett antal teman.
Mätningarna föreslås följa med i nämndens verksamhetsplan och följas upp i månads-, delårs- och årsredovisningar. De föreslagna temana är tänkta som fördjupningar inom olika områden.
Temana är ettåriga och nytt beslut fattas varje år om kommande års årshjul avseende mätetal och teman. Om ett mätetal visar röda siffror och inte finns med som tema för året, kan årshjulet kompletteras med ett ytterligare tema under innevarande år. 
Fördjupningarna i form av teman ska ske vid nämndssammanträde och tiden som avsätts är 45-60 minuter. Personer med expertkunskap på området bjuds in för att beskriva resultat, spridning inom olika verksamheter, eventuella problemområden och åtgärder för att förbättra resultaten.
Vid nämndsammanträde informeras om vilket tema som ska lyftas vid kommande sammanträde. Nämndens ledamöter har då möjlighet att skicka med frågor till den som ska föredra i temat.

Beslut: Nämnd för folkhälsa och sjukvård godkänner förslag till mätetal/nyckeltal och teman för år 2025 – Nämnd för folkhälsa och sjukvård.

 

Remiss: Betänkande Speciallivsmedel till barn inom öppen hälso- och sjukvård (SOU 2023:71)

Region Jönköpings län har getts möjlighet att yttra sig över rubricerade betänkande Speciallivsmedel till barn inom öppen hälso- och sjukvård SOU 2023:71. Utredningen omfattar en översyn med syfte att modernisera regleringen av speciallivsmedel till barn för att skapa en jämlik och ändamålsenlig tillgång utifrån medicinska behov. Förslaget att regionerna ska ta över ansvaret för att tillhandahålla subventionerade speciallivsmedel till barn ligger i linje med hur Region Jönköpings län redan arbetar.

Beslut: Nämnd för folkhälsa och sjukvård godkänner yttrandet som svar till Socialdepartementet.

 

Remiss: Förslag att införa vattkoppsvaccination i det nationella vaccinationsprogrammet för barn

Region Jönköpings län har getts möjlighet att yttra sig över rubricerad remiss: Förslag att införa vattkoppsvaccination i det nationella vaccinationsprogrammet för barn. Folkhälsomyndigheten föreslår att vaccination mot vattkoppor inkluderas i det nationella allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Folkhälsomyndigheten har konstaterat att vaccination mot vattkoppor uppfyller smittskyddslagens kriterier för att kunna omfattas av ett nationellt vaccinationsprogram.

Beslut: Nämnd för folkhälsa och sjukvård godkänner yttrandet som svar till Folkhälsomyndigheten där Region Jönköpings län tillstyrker det aktuella förslaget.

 

Granskning av intäktsprocessen

Regionstyrelsen, nämnden för folkhälsa och sjukvård samt nämnden för trafik, infrastruktur och miljö har anmodats att yttra sig över granskning av Region Jönköpings läns intäktsprocess. Syftet har varit att bedöma om nämnden för folkhälsa och sjukvård säkerställt en ändamålsenlig styrning, uppföljning och kontroll i regionen. Det har även varit en granskning för att bedöma om det finns tillräcklig intern styrning och kontroll avseende intäkter och den har haft fokus på de större intäktsflödena. Revisionens bedömning är att det delvis finns en tillräcklig intern styrning och kontroll avseende intäkterna. Bedömningen är att det finns tydliga dokumenterade rutiner för hur bokföring och kontroller ska ske, men att i vissa delar saknas dokumentation.

Beslut: Nämnd för folkhälsa och sjukvård godkänner tjänsteskrivelsen som svar på revisorernas granskningsrapport.

 

Granskning av vårdgivare inom vårdval ögonsjukvård

Helseplan Consulting Group AB (Helseplan) har genomfört en granskning av vårdval ögon med fokus på vårdgivarnas följsamhet till avtal och lag. Helseplan har återkommit med ett antal rekommendationer till Region Jönköpings län utifrån resultatet av granskningen.

Beslut: Nämnd för folkhälsa och sjukvård ger regionledningskontoret i uppdrag att vidta nödvändiga åtgärder utifrån granskningens rekommendationer.

 

Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö

Remiss – Förslag till avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning för Regional fysisk plan Hallands län

Från och med den 1 januari 2023 ska Region Halland bedriva regional fysisk planering utifrån 7 kap plan- och bygglagen (PBL). Den halländska regionala fysiska planeringen ska ha den regionala skalan i fokus och inriktas på de frågeställningar som kompletterar den kommunala översiktliga planeringen. Den regionala fysiska planeringen ska baseras på mellankommunala och mellanregionala utmaningar och möjligheter där det finns mervärde i att samverka för Hallands utveckling. Miljöbedömningar och miljökonsekvensbeskrivningar (MKB) är vedertagna och inarbetade metoder i planprojekt för att framför allt lyfta den ekologiska dimensionen av planens konsekvenser. En hållbarhetsbedömning kommer att tas fram parallellt med planen. Den syftar till att inbegripa en större och bredare syn på konsekvenser än en traditionell miljökonsekvensbeskrivning enligt miljöbalken. Region Jönköpings län har inga synpunkter på förslaget till avgränsning.

Beslut: Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö godkänner yttrande över Förslag till avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning för Regional fysisk plan Hallands län.

 

Granskning av intäktsprocessen

Regionstyrelsen, nämnden för folkhälsa och sjukvård samt nämnden för trafik, infrastruktur och miljö har anmodats att yttra sig över granskning av Region Jönköpings läns intäktsprocess. Syftet har varit att bedöma om nämnden för folkhälsa och sjukvård säkerställt en ändamålsenlig styrning, uppföljning och kontroll i regionen. Det har även varit en granskning för att bedöma om det finns tillräcklig intern styrning och kontroll avseende intäkter och den har haft fokus på de större intäktsflödena. Revisionens bedömning är att det delvis finns en tillräcklig intern styrning och kontroll avseende intäkterna. Bedömningen är att det finns tydliga dokumenterade rutiner för hur bokföring och kontroller ska ske, men att i vissa delar saknas dokumentation.

Beslut: Nämnd för trafik infrastruktur och miljö godkänner tjänsteskrivelsen som svar på revisorernas granskningsrapport, i de delar som avser Nämnd för trafik, infrastruktur och miljös ansvarsområde.

 

Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Extra utlysning av kulturstöd 2024

Med anledning av prognosen i delårsbokslutet öppnas en möjlighet att göra en extra utlysning av kulturstöd under 2024. Den extra utlysningen föreslås rikta sig till två områden; ett tillgängligt kulturliv och folkbildningens kulturverksamhet. Den totala summan i den extra utlysningen uppgår till 2 miljoner kronor.

Beslut: Nämnden godkänner förslaget om extra utlysning av kulturstöd upp till 2 000 000 kronor. Organisationer som tidigare inte tilldelats medel från extra utlysningar för 2024 kommer att prioriteras.

 

Remiss – Ett effektivt straffrättsligt skydd för statliga stöd till företag, SOU 2024:24

Region Jönköpings län har getts möjlighet att yttra sig över rubricerat förslag, Betänkande Ett effektivt straffrättsligt skydd för statliga stöd till företag (SOU 2024:24). Sedan lång tid tillbaka har det funnits en lagstiftning mot missbruk av det offentliga välfärdssystemet för privatpersoner. Region Jönköpings län ställer sig positiva till att en lagstiftning nu också införs som träffar företag och andra juridiska personer som missbrukar statliga bidrag och subventioner. Dessutom föreslås att regioner ska omfattas av lagen om underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet (SFS 2008:206). När det gäller detta förslag finns en risk för försämrat förtroende för hälso- och sjukvården, vilket skulle kunna medföra att barn går miste om hälso- och sjukvård som de har behov av. ”Vi ställer oss därför avvisande till detta förslag.” Kerstin Hammar (M) lämnar för Samverkan Region Jönköpings län ändringsyrkande med motiveringen att de frågor som berör folkhälsa och sjukvård inte bör behandlas i nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet.

Beslut: Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet godkänner Samverkan Region Jönköpings läns förslag till yttrande som svar till Finansdepartementet.

 

Projekt – Skogens kraft 2.0

Under perioden 2019–2022 drevs ett projekt kallat Skogens mångbruk/Skogens kraft i Småland och på Gotland med finansiering från de berörda regionorganisationerna. Detta nya projekt bygger på det tidigare och dessutom på en förstudie som gjorts av Skogsstyrelsen i Västra Götaland 2023, både projektet och förstudien visade på att skogligt mångbruk har potential att bidra till en starkare ekonomi och arbetstillfällen på landsbygden. Det tidigare projektet arbetade med nätverksskapande och kompetensutveckling. Där framkom behov av att stärka samverkan mellan mångbrukare, förbättra samarbetet med stödsystemet och utvidga samverkan med mångbrukare i andra län. Det nya projektet ska bidra till att stärka utvecklingen av skogligt mångbruk så att fler ges möjlighet att bedriva och utveckla sina verksamheter och bidra till samhällsmålen om hållbart skogsbruk, ökad jämställdhet och levande landsbygd.

Beslut: Nämnden beviljar Västra Götalandsregionen, Naturbruksförvaltningen högst 1 788 000 kronor under förutsättning att övrig finansiering beviljas. Budgetposterna i ansökans budget fastställs då samtliga finansiärer tagit beslut om finansiering. Finansiering sker av statliga 1:1-medel.

 

Samtliga handlingar och protokoll från nämnderna