Beslut i korthet från nämnderna 3-4 september

Beslut i korthet från nämnderna 3-4 september

Texten Beslut i korthet från nämnderna i vita bokstäver på vinröd bakgrund.

På sammanträdena med nämnderna den 3-4 september togs det beslut om flera remissvar till bland annat Socialdepartementet, Havs- och vattenmyndigheten samt Mullsjö kommun. Även mötesdatumen för nästa år fastställdes. Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet hade flera olika informationsärenden men inga övriga särskilda beslutsärenden för nämnden.

Nämnd för folkhälsa och sjukvård

Remiss: Allmänt tandvårdsbidrag för unga personer

Regeringen aviserar i budgetpropositionen för 2024 att åldersgränsen för den avgiftsfria tandvården ska sänkas från 23 år till 19 år. Samtidigt ska det göras förändringar i bestämmelserna om allmänt tandvårdsbidrag vilket innebär att personer som är 20–23 år ska få 600 kronor om året i allmänt tandvårdsbidrag och att bidraget för personer som är 24–29 år ska sänkas från 600 kronor till 300 kronor om året. Generellt har unga vuxna god mun- och tandhälsa. Förslagen bedöms därmed få små konsekvenser för tandvårdens patienter. Förordningsändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Beslut: Nämnd för folkhälsa och sjukvård godkänner yttrandet som svar till Socialdepartementet med följande tillägg: ”Region Jönköpings län ställer sig bakom förslaget men, önskar påtala att regelbundna besök hos tandvården är långsiktigt viktigt för tandhälsan. Ökade tandvårdskostnader i åldersgruppen 20-29 år riskerar att minska benägenheten att besöka tandvården. ”

 

Rekommendation om regiongemensam hantering inför beslut om nationellt vaccinationsprogram mot vattkoppor för barn

Region Jönköpings län har getts möjlighet att yttra sig över rekommendation från Sveriges kommuner och regioner om regiongemensam hantering inför beslut om nationellt vaccinationsprogram mot vattkoppor för barn. Sveriges kommuner och regioner önskar att regionerna avvaktar regeringens beslut om ett nationellt vaccinationsprogram mot vattkoppor och inte inför vaccination som ett regionalt initiativ innan dess. Region Jönköpings län anser att det är bra om alla regioner gör så lika som möjligt i dessa frågor, men för vattkoppor är det angeläget att komma igång med allmän vaccination snabbt. Därför behövs ett snabbt beslut om att ett nationellt vaccinationsprogram ska införas.

Beslut: Nämnd för folkhälsa och sjukvård godkänner yttrandet som svar till Sveriges kommuner och regioner.

 

Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö

Remiss – Åtgärdsprogram Grön handlingsplan 2025-2029

Region Jönköpings län har getts möjlighet att yttra sig över åtgärdsprogram Grön handlingsplan 2025-2029 för Jönköpings län. Det nya åtgärdsprogrammet ersätter tidigare program som gällde mellan åren 2016-2022. Åtgärdsprogrammet Grön Handlingsplan 2025-2029 ska bidra till uppfyllande av nationella miljömål, Sveriges friluftslivsmål och de globala målen för hållbar utveckling. Nationella miljömål som omfattas av åtgärdsprogrammet är myllrande våtmarker, ett rikt växt och djurliv, ett rikt odlingslandskap, levande skogar och god bebyggd miljö. Länsstyrelsen har i samverkan med aktörer i länet under perioden 2022-2024 arbetat fram ett förslag till åtgärdsprogram Grön handlingsplan 2025-2029. Region Jönköpings län har deltagit i de arbetsgrupper som bedömdes vara relevanta. I åtgärdsprogrammet finns tio förslag på åtgärder. Region Jönköpings län ställer sig positiv till åtgärdsprogrammet och avser att genomföra ett antal åtgärder i åtgärdsprogrammet. Ett antal synpunkter behöver beaktas och några åtgärder behöver formuleras om innan Region Jönköpings län avser delta i genomförandet.

Beslut: Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö godkänner föreliggande yttrande som svar till Länsstyrelsen i Jönköpings län.

 

Remiss – Granskning av Förslag till ändrade havsplaner för Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet

Region Jönköpings län har getts möjlighet att yttra sig över rubricerad remiss. Den 10 februari 2022 fattade regeringen beslut om Sveriges första havsplaner, för Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet. Havsplanerna är statens samlade vägledning till myndigheter, kommuner och regioner vid planläggning och prövning av anspråk på användning av områden i havet. Övervägandena i havsplanerna är strategiska och långsiktiga. I samband med beslutet om havsplanerna fattade regeringen beslut om ett nytt uppdrag om nya områden för energiutvinning i havsplanerna för att möjliggöra energiutvinning till havs med ytterligare 90 terawattimmar årlig elproduktion utöver de områden som finns i de beslutade havsplanerna vilket sammanlagt ska möjliggöra 120 TWh årlig elproduktion. Förslag till ändrade havsplaner ska lämnas till regeringen senast den 31 december 2024. Region Jönköpings län anser att förslaget till ändrade havsplaner är ett mycket väl genomarbetat och tydligt dokument som ger läsaren en bra bild över förslagets omfattning och strategiska nivå. Region Jönköpings län är som ett inlands län inte direkt geografiskt berört av havsplanerna men för att trygga en framtida elförsörjning är det viktigt att möjliggöra havsbaserad elproduktion. Detta måste dock göras i en ständig avvägning gentemot andra intressen, vilket förslaget till havsplaner beskriver på ett mycket tydligt sätt.

Beslut: Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö att godkänner föreliggande yttrande som svar till Havs- och vattenmyndigheten.

 

Remiss – Översiktsplan för Mullsjö kommun 2035

Region Jönköpings län har getts möjlighet att yttra sig över rubricerad remiss. Region Jönköpings län anser att dokumentet ger en bra beskrivning av hela den geografi som Mullsjö kommun omfattar. I översiktsplanen ska kommunens övergripande viljeinriktning beskrivas i en geografisk dimension, kommunens vision ”Mullsjö 2035 – med livsglädje och möjligheter” ska ange riktningen. Region Jönköpings län anser att det finns potential att stärka den röda tråden i dokumentet och på så sätt få en tydligare koppling mellan planeringsprinciper och föreslagen användning av specifika markområden.

Beslut: Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö godkänner föreliggande yttrande som svar till Mullsjö kommun.

 

Samtliga handlingar och protokoll från nämnderna