Dokumentärfilmaren Jan Lindqvist tilldelas årets kulturstipendium

Dokumentärfilmaren Jan Lindqvist tilldelas årets kulturstipendium

Bild ur dokumentärfilmen Tiden är en dröm som visar en hamn från tiden runt 1859-1879.
Tiden är en dröm är en hyllad dokumentär om industrialismens framväxt som i Sverige som gav Jan Lindqvist en Guldbagge 2000 i kategorin kreativa insatser.

Jan Lindqvist får Region Jönköpings läns kulturstipendium 2024 för sitt betydande avtryck inom svensk film. I motiveringen lyfts hans genuina omtanke för människor och miljöer fram som skildras i engagerade och historiskt förankrade dokumentärer. Fem arbetsstipendier har även delats ut.

Region Jönköpings läns kulturstipendium ges som uppmuntran till förtjänstfull verksamhet i, eller med koppling till, Jönköpings län. Årets kulturstipendiat fastställdes på sammanträdet med nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet (ANA) den 9 oktober och dokumentärfilmaren Jan Lindqvist tilldelas 50 000 kronor.

– Jan Lindqvist har en lång karriär och har varit stilbildande inom dokumentärproduktion. Hans samarbete med Stefan Jarl som blev Dom kallar oss mods är en av de stora klassikerna inom svensk dokumentärfilm. Jan Lindqvist är väl värd årets kulturstipendium i Region Jönköpings län, säger regionråd Kerstin Hammar som är ordförande i ANA-nämnden.

Ateljé utanför Skillingaryd

Jan Lindqvist är uppväxt i Jönköpings län och har haft ateljé i Ålaryd, utanför Skillingaryd, med tillhörande bostad, sedan 45 år tillbaka. Ateljén innehåller utrustning för film- och tv-produktion, samt ett historiskt unikt arkiv över hela det svenska fotografiska kulturarvet. I ateljén har han producerat två långfilmer i serien ”Tiden är en Dröm” om Sveriges historia 1859-1900, den ena belönades med en Guldbagge år 2000.

– Det kunde man inte tro när jag som barn lekte vid Vätterslund längst ut på Bymarken, där staden då slutade, eller i Stadsparken i Huskvarna, där min farmor bodde, att jag en gång skulle få Region Jönköpings läns kulturpris, och dessutom för film, säger Jan Lindqvist.

Betydande avtryck inom svensk film

Motiveringen till årets kulturstipendiat är följande: ”Med en karriär som sträcker sig över flera decennier har årets stipendiat blivit känd för sitt arbete med socialt engagerade och historiskt förankrade dokumentärer. Med en orubblig tro på filmens kraft som ett verktyg för förändring, har han dokumenterat och levandegjort historier som annars riskerat att gå förlorade. Hans filmer speglar en genuin omtanke för människor och miljöer som lyfter fram det lokala, samtidigt som de bär en universell relevans. Med prisade titlar som Dom kallar oss mods och Tiden är en dröm har stipendiaten gjort betydande avtryck inom svensk film. Arbetet sträcker sig också bortom filmens värld då stipendiaten engagerat sig i utbildning och mentorsprogram för unga filmskapare, där han delar med sig av sin erfarenhet och passion för filmkonsten. Årets stipendiat är en central figur inom svensk film, vars arbete har haft påverkan på både vår historia och samtid.”

– Priset kommer mycket lämpligt, för jag försöker få ihop pengar att färdigställa del 3 av de filmer om svensk modern historia som heter Tiden är en dröm. Den första började i Huskvarna 1859 då den första fotografen kom dit ifrån Polen. Sedan skildrar filmerna, genom att använda de fotografier som finns kvar i landet och som jag genom noggranna inventeringar vaskat fram, utvecklingen av Sverige fram till 1900, säger Jan Lindqvist.

Fem arbetsstipendier delades ut

Förutom årets kulturstipendium tog ANA-nämnden även beslut om fem arbetsstipendier på vardera 35000 kronor. Region Jönköpings län vill med kultur- och arbetsstipendierna stödja och uppmuntra framstående verksamhet inom konstnärliga områden som dans, musik, teater, cirkus, hemslöjd, bild och form, film och rörlig bild, bildning, litteratur samt museum och kulturarv.

Årets fem arbetsstipendier

  • Teresa Glad – författare
  • Sophia Fredriksson – konstnär och illustratör
  • Nicole Miller – konstnär
  • Marcus Appelberg – konstnär
  • Jesper O.T. Andersson – konstnär


Arbetsstipendiet är avsett att ge professionella kulturarbetare möjlighet att under viss tid ägna sig åt sin konstnärliga verksamhet utan avbrott eller för att ta tillvara idéer och uppslag samt stimulera till experiment inom det kulturella området.