En uppdaterad hälsobok som stöttar föräldrar från start

En uppdaterad hälsobok som stöttar föräldrar från start

Björnen Tryggve  på hembesök för att dela ut boken till Porntip Potirat, med nyfödda sonen Erik i famnen och dottern Emmika bredvid med en egen Tryggve-nalle i händerna.
Björnen Tryggve finns med på illustrationer i den nya boken och var dessutom med på hembesök för att dela ut boken till Porntip Potirat, med nyfödda sonen Erik i famnen och dottern Emmika bredvid med en egen Tryggve i händerna. Foto: Johan Werner Avby

Sedan lång tid tillbaka får alla nyblivna föräldrar häftet "Min personliga hälsobok" för att följa sitt barns utveckling. Nu har boken uppdaterats och kommit i en nyutgåva med bland annat hänvisningar till e-tjänster och en översikt över besök hos barnhälsovården.

"Min personliga hälsobok" delas ut av barnhälsovården till alla nyblivna föräldrar för att ge stöd under barnets första fem år. Den innehåller viktig information om barnhälsovårdens uppdrag, utrymme för att anteckna vaccinationer samt råd som kan vara värdefulla för föräldrar.

Information om e-tjänster

Nu har boken fått en ny layout och utökad vägledning om hur man kan hitta mer information på 1177.se samt vilka e-tjänster som kan underlätta kontakterna med vården.

– Innehållet i den gamla boken var inte på något sätt felaktigt men vi såg ett behov av att få in hänvisningar till 1177 och aktuella e-tjänster. Även om boken i sig inte är digital så ger den många digitala ingångar, säger Marie Golsäter, verksamhetsutvecklare inom barnhälsovården i Region Jönköpings län.

Boken har tagits fram i samarbete mellan regionens kommunikationsavdelning och barnhälsovården. Från barnhälsovården har specialistsjuksköterskorna Johanna Axell och Johanna Nordquist varit med i utvecklingsarbetet.

– Det har varit en rolig utmaning att arbeta med boken, framför allt att få till en bok som föräldrar önskar och vill ha, säger Johanna Nordquist som arbetar på familjecentralen i Vaggeryd.

Intervjuer med föräldrar

För att fånga upp föräldrarnas önskemål och behov genomfördes inledande intervjuer, och därefter fick en grupp föräldrar granska både texter och utformning av det slutgiltiga materialet.

Nu har boken lanserats internt hos barnhälsovården och finns redo att dela ut till nyblivna föräldrar.

– Jag har hunnit träffa två familjer med nyfödda sedan boken kom och de har båda varit glada över den. Den har också landat väl hos kollegerna, säger Johanna Nordquist.