Forskare tränas i att prata begripligt för allmänheten

Forskare tränas i att prata begripligt för allmänheten

Gul ballong med texten Forskarfredag.
I Jönköpings län arrangeras Forskarfredag i ett samarbete mellan Region Jönköpings län och Jönköping University. Foto: Johan W Avby

Som en del av den europeiska vetenskapsfestivalen deltar Region Jönköpings län i Forskarfredag. Den 23-27 september kommer medarbetare som forskar att träffa gymnasie- och folkhögskoleelever runt om i länet och prata om sin yrkesroll. Syftena med besöken är rekrytering, demokrati och att forskarna ska lära sig prata begripligt om sina ämnen.

Region Jönköpings län är en lärande- och kunskapsorganisation. Under ledning av Futurum – akademin för hälsa och vård – pågår dagligen utbildnings- och forskningsaktiviteter. Många medarbetare tar möjligheten att bedriva forskning som en del av sin anställning. För att tillgängliggöra mycket av den kunskap som finns kommer ett 20-tal klasser på gymnasium och folkhögskolor runt om i länet att få besök av medarbetare som forskar.

– Hälso- och sjukvården står inför ett stort framtida behov av medarbetare. Därför är det viktigt att visa på alla spännande, utvecklande och viktiga arbetsuppgifter som finns inom våra yrkesområden. Ett sätt att göra det är att låna ut forskare till intresserade gymnasie- och folkhögskoleklasser i länet, säger Staffan Hägg, verksamhetschef Futurum.

Utmaning och insikter

Sjukgymnasten Ann-Sofi Kammerlind har varit med tidigare och lånats ut till skolklasser för att prata med elever. Hon har forskat om hur yrselsjukdomar kan behandlas och ska bland annat prata om åksjuka. 

– Jag tycker det är väldigt roligt att komma ut till skolorna. Det är en spännande utmaning med att tänka till om hur man presenterar det man gör på ett enklare sätt. Sedan är det alltid kul med dialogen med eleverna, för det kommer alltid frågor om saker som man inte riktigt tänkt till om. Jag brukar alltid vara peppad när jag går därifrån för man får alltid med sig lite nya insikter. Och så hoppas jag förstås att några av dem jag mött ska bli nyfikna på forskning och på att arbeta inom hälso- och sjukvård, säger Ann-Sofi Kammerlind.

Vinst för samhället

Tanken är att det blir en vinst för alla när forskarna tar en större plats i samhället. För skoleleverna är det en möjlighet att ställa frågor och det finns tre syften med forskarbesöken.

  1. Rekrytering – visa upp att det finns spännande yrkesval inom hälso- och sjukvården samt nå ut till elever i gymnasieklasser och på folkhögskolor.
  2. Demokrati – det är en demokratisk rättighet för allmänheten att få ta del av kunskap om aktuell forskning.
  3. Begriplighet – medarbetare hos Region Jönköpings län som forskar får en möjlighet att möta allmänheten och tränas i att prata begripligt om svåra ämnen.

Om forskarfredag

  • Region Jönköpings län har varit en del av Forskarfredag sedan över tio år tillbaka.
  • I Jönköpings län arrangeras Forskarfredag i ett samarbete mellan Region Jönköpings län och Jönköping University.
  • Mottot är: Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!
  • Forskarfredag är en del av European Researchers’ Night and Researchers at Schools med evenemang över hela Europa den sista helgen i september varje år.
  • I år deltar 23 länder och temat för 2024 är ”Forskningen i vår vardag”.
  • European Researchers’ Night finansieras av och initierades av Europeiska kommissionen 2005, och arrangeras sedan dess den sista fredagen i september varje år.
  • Jönköping University anordnar en förmiddag på högskolebiblioteket fredagen den 27 september då forskare från de fyra fackhögskolorna håller populärvetenskapliga föreläsningar.

 

Forskarfredag – en del av European Researchers’ Night