I Klevarp är naturen den bästa medicinen mot stress
Sjukdomar relaterade till stress har ökat stort på senare år. I gröna omgivningar på Klevarps gård utanför Tenhult erbjuds patienter med utmattningssyndrom naturbaserad rehabilitering, insatser med goda resultat. En ny studie från Lunds universitet visar att patienter som deltagit i programmet upplever förbättringar både i hälsa och livskvalitet.
Det är psykologen Eleanor Petitt som i sin forskningsstudie följt deltagare före, under och efter rehabiliteringen. Resultaten är tydliga: naturbaserad rehabilitering leder till minskade utmattningssymtom, högre livskvalitet och en övergripande bättre hälsa. Alla studiens 67 deltagare uppgav efteråt att de var nöjda med sin rehabilitering.
− Det är fantastiska resultat för ett program som pågår under tio veckor i en verksamhet med 1,9 anställda. Sättet som Klevarp jobbar på borde ha en självklar plats i alla landets regioner, säger Eleanor Petitt, som understryker vikten av den medicinska kompetens som finns tillgänglig i verksamheten.
Resultatet har presenterats på American Congress of Rehabilitation Medicine med stort intresse och nu funderar Eleanor Petitt på hur hon kan fortsätta sin forskning om det som ibland också brukar kallas grön rehabilitering.
Behandling i grupp
Naturbaserad rehabilitering vänder sig till personer som är sjukskrivna eller som är riskzonen för sjukskrivning till följd av stressrelaterad ohälsa som utmattningssyndrom. Verksamheten har funnits i tolv år och permanentades 2018.
Patienterna remitteras via vårdcentral eller specialistpsykiatrin och verksamheten i Klevarp tar emot grupper med som mest åtta deltagare i ett program som pågår i tio veckor. Där träffas de två gånger i veckan för behandling på gruppnivå. På tisdagar är det samtalsfokus, medan torsdagar är mer inriktade på aktivitet med mycket utevistelse.
Den här soliga septemberdagen gör fin reklam för den välplanerade trädgården på Klevarps gård. Här ryms överfulla fruktträd, buskar och gröna rum med bänkar för avskildhet. I byggnaderna intill kalvar och höns och hundar. Mitt på gården, i ett mysigt, litet, rött, äldre trähus har verksamheten sin bas.
Givande att träffa andra i samma situation
Camilla Alveglim är psykolog och arbetar på Klevarp tillsammans med arbetsterapeuten Anna Ladefoged och trädgårdsmästaren James Chadwick. Hon lyfter småskaligheten, teamarbetet, miljön och gruppbehandlingen som framgångsfaktorer.
− Det är vanligt att utmattade personer sitter ensamma hemma. Därför brukar det vara väldigt bra och givande att få träffa andra som upplevt samma sak. Det patienterna ger till varann när de är här är ovärderligt, det kan vi som professionella inte ge, säger hon.
För den som drabbats av utmattningssyndrom är livet för alltid förändrat. Det första steget handlar om att acceptera och att inse att det inte går att fortsätta på samma sätt, menar Camilla Alveglim.
− Väldigt mycket här handlar om att återuppväcka sina sinnen. Gå långsamma promenader, ta hand om sig själv. Vi jobbar med ull, i trädgården, går i skogen. Vissa blir stressade av att detta inte är någon pedantskött visningsträdgård, tvärtom är den här lågintensivt skött. Det är viktigt att visa att det kan få vara så, man kan inte göra allt.
Agera för meningsfullhet
I naturbaserad rehabilitering arbetar teamet med ACT, en terapimetod som handlar om att individen själv behöver agera i den riktning som ger livet meningsfullhet.
− I den här verksamheten ser jag och får möjlighet att prata med patienten i många olika sammanhang. Vi arbetar med olika ämnen, men går också promenader i skogen och pressar äppelmust tillsammans. Det blir en avslappnad samtalsmiljö, säger Camilla Alveglim.
Hon får medhåll av Malin Hegen, verksamhetschef vid rehabiliteringsmedicinska kliniken dit naturbaserad rehabilitering organisatoriskt hör.
− Det här är verkligen en unik och annorlunda typ av hälso- och sjukvårdsverksamhet och vi ser att det finns mycket som våra andra verksamheter kan lära av sättet man jobbar på. Inte minst hur man använder sig av naturen och de positiva effekter som det medför för människor att vistas ute i skog och mark, säger hon.
Läs mer
Naturbaserad rehablilitering i Jönköpings län