Kortast väntetid i landet till operation eller åtgärd inom specialistvården

Kortast väntetid i landet till operation eller åtgärd inom specialistvården

Två personer inom sjukvården syns bakifrån när de tittar på en skärm som visar hjärtfrekvensen från en patient.
I delårsrapporten för andra tredjedelen av året framgår det att Region Jönköpings län har kortast väntetid till operation eller åtgärd inom specialistvård i landet vid en nationell jämförelse. Foto: Johan W Avby

Vid en jämförelse har Region Jönköpings län kortast väntetid i landet till operation eller åtgärd inom specialistvården. Biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken och till scenföreställningar fortsätter att öka. Enligt prognosen kommer Region Jönköpings län få ett underskott på 284 miljoner kronor för 2024, men det är ändå 480 miljoner kronor bättre än budgeterat.

I den andra delårsrapporten för 2024 framgår det att Region Jönköpings län har ett underskott på 65 miljoner kronor för perioden fram till och med augusti, vilket är 517 miljoner kronor bättre än budgeterat. Orsaken är främst ett överskott av generella statsbidrag och finansnetto, på placerade tillgångar. Prognosen för årsresultatet visar på ett underskott på 284 miljoner kronor, vilket är 480 miljoner kronor bättre än budgeten, som har ett minusresultat på 764 miljoner kronor.

– Konjunktur- och säkerhetsläget är fortsatt tufft och oroligt. Vi behöver hålla ihop inom länet och hjälpa varandra att ta oss an utmaningar som grön och digital omställning. Vi arbetar även intensivt med beredskap och ökar både vår kunskap och bygger ut våra lager för att vara bättre rustade om eller när det kommer en kris, säger Rachel De Basso (S), ordförande i regionstyrelsen.

Kostnaden för hyrpersonal minskar

Kostnaden för hyrpersonal, som andel av personalkostnaden, minskar jämfört med förra året. Totalt har kostnaden minskat från 215 miljoner kronor för 2023 till cirka 149 miljoner kronor för motsvarande del av året 2024.

– Det är glädjande att kostnaden för hyrpersonal minskar. Verksamheterna har handlingsplaner och arbetar för att minska beroendet. Vi ser att det ger resultat även om det är ett långsiktigt arbete. Som exempel har kostnaden för hyrläkare minskat med 9 procent och kostnaden för hyrsjuksköterskor har minskat med hela 77 procent, säger ekonomidirektör Maria Berghem.

Fler årsarbetare

Totalt har antalet årsarbetare ökat med 308 jämfört med föregående år. En årsarbetare motsvarar en person som arbetar heltid under hela året. Ökningen beror både på att antalet anställda är fler men också på att det är lägre frånvaro jämfört med samma period förra året. När det gäller frånvaron är det främst föräldraledighet eller vab och sjukfrånvaron som varit lägre under året.

Tillgänglighet inom vården

Region Jönköpings län har bland de bästa resultaten i landet när det gäller tillgängligheten inom vården, även om förbättringsarbetet fortsätter. För väntetiden till operation eller åtgärd inom specialistvård inom 60 dagar ligger resultatet i nivå med augusti 2023. Sedan dess har över 700 fler operationer utförts och Region Jönköpings län har klart bäst tillgänglighet till operation eller åtgärd i landet. Likaså har Region Jönköpings län mycket bra resultat vid en nationell jämförelse när det gäller väntetiden till första besöket inom specialistvården inom 60 dagar. Även för väntetiden till medicinsk bedömning i primärvården ligger resultatet bra jämfört med övriga landet.

Arbete bakom förbättringar

Höglandssjukhuset har öppnat två palliativa åtgärdsplatser, vilket därmed finns på samtliga tre sjukhus. Även den rättspsykiatriska vården har utökats med tio vårdplatser. Under våren startade ett arbete om sjukvård i hemmet tillsammans med länets kommuner. Under hösten fortsätter arbetet och som första steg är planen att starta ett arbete med antibiotikabehandling i hemmet. Användningen av webbtidbokning hos 1177.se fortsätter och alla vårdcentraler har infört 1177 Direkt. Under året har samtliga verksamhetsområden varit delaktiga i förbättringsarbetet med akutvårdsprocessen, vilket inkluderar bland annat 1177, vårdcentraler, sjukhusvård och patientens hemgång i samverkan med kommunerna.

Resor med kollektivtrafiken

Under förra året nådde antalet resor inom allmän kollektivtrafik och serviceresor nästan samma nivå som före pandemin. I år har resandemålet höjts och resandet har ökat ytterligare jämfört med 2023. Ökningen är störst inom stadstrafiken i Jönköping och för tågen i länet där ökningen är åtta respektive sex procent. Användningen av period- och flexbiljetter har ökat medan försäljningen av enkelbiljetter har minskat. Huvuddelen av allt resande mäts genom kundräkningssystemet och det är fortfarande en relativt hög differens mot antal valideringar i biljettsystemet även om andelen resenärer utan giltig biljett fortsätter minska.

Smålands musik och teater

Kulturhuset Spira i Jönköping har haft en positiv publikutveckling med ökad försäljning av biljetter. Jönköpings Sinfoniettas konserter har varit populära men även Musikcaféserien och Afterworkserien har lockat många besökare. I övriga delar av länet där Smålands musik och teater anordnat produktioner har det också varit en positiv publikutveckling, jämfört med samma period förra året, även om publikantalet inte riktigt når målet.

Fakta: Delårsrapport 2

Delårsrapport tertial 2 för 2024 beskriver hur resultat ser ut för andra tredjedelen av året, jämfört med de mätetal, mål och uppdrag som finns i Budget 2024 med flerårsplan för 2025-2026. Regionstyrelsen lämnar delårsrapporter till regionfullmäktige efter april och augusti månad.