Nyblivna mammor trygga och nöjda med vården

Nyblivna mammor trygga och nöjda med vården

Bebis
Vården före, under och efter graviditeten upplevs som trygg. Det visar Graviditetsenkäten där nära 5000 kvinnor delat med sig av sina erfarenheter. Foto: Johan W Avby

Nio av tio kvinnor är trygga med sin förlossningsvård och lika många skulle rekommendera sin kvinnohälsovård och förlossningsvård till någon annan som är gravid eller ska föda barn. Det visar 2023-års Graviditetsenkät, där det kommit in nära 5000 svar från kvinnor i Region Jönköpings län.

– Det är verkligen glädjande att vården före, under och efter graviditeten upplevs som trygg. Genom Graviditetsenkätens resultat får vi ett viktigt kvitto på att arbetet som görs för att utveckla vården ger resultat. Svaren är ett fint betyg till förlossningsvården och kvinnohälsovården, som i stor utsträckning erbjuds på familjecentralerna i länets tretton kommuner, säger Thomas Gustafsson (S), ordförande i nämnd för folkhälsa och sjukvård.

Enkätsvaren visar att kvinnor i Region Jönköpings län generellt är mer nöjda med vården än i landet som helhet. Det handlar till exempel om hur väl vården tillgodosett behoven före, under och efter graviditeten, hur välinformerade kvinnorna upplevt sig vara om återhämtning och tiden efter förlossning, samt hur väl de anser sig ha blivit bemötta. Kvinnor i Region Jönköpings län tillhör landets mest nöjda med sin delaktighet i eftervården och med informationen de fått om sin återhämtning tiden efter förlossningen.

– Vi är välorganiserade med tre kliniker som dagligen jobbar nära, hjälper och jämför sig med varandra. Det gör det lättare att tillgodose patientens behov. Beslutsvägarna är korta och vi har flera medarbetare som roterar och träffar patienter på familjecentralen, fostermedicinska enheten, förlossningen och BB, säger Maria Flores Erpel, barnmorska och verksamhetsutvecklare vid kvinnokliniken i Värnamo.

I Region Jönköpings län har stort fokus under de senaste åren legat på att förbättra eftervården. Det har bland annat utmynnat i att alla kvinnor kontaktas på telefon en tid efter förlossningen. Uppföljningen av bristningar har också förbättrats, liksom amningsstödet. Idag finns en amningsstrategigrupp där länets kvinnokliniker tillsammans med barnhälsovården erbjuder stöd genom hela vårdkedjan.

Graviditetsenkätens omfattande underlag visar samtidigt att det finns områden där vården kan utvecklas. Till exempel har var tredje kvinna som upplevt fysiska besvär efter förlossningen svarat att de inte vet var de ska vända sig för att söka vård. Enkätsvaren är viktiga för förbättringsarbetet och nu ska svaren analyseras noga.

– Gravida och nyförlösta kvinnors synpunkter om vården under och efter graviditeten är ett jätteviktigt underlag för oss. Vi har en lång tradition av att jobba med förbättringsarbete och detta är något vi gör hela tiden. Det ingår i alla våra obstetriska verksamhetsprocesser att arbeta med enkätens resultat, säger Maria Magnusson, barnmorska och verksamhetsutvecklare vid kvinnokliniken vid Länssjukhuset Ryhov.

Om Graviditetsenkäten

Sedan december 2020 erbjuds gravida kvinnor och nyblivna mammor i hela Sverige att svara på Graviditetsenkäten. Syftet är att fånga kvinnornas upplevelser av sin hälsa och deras erfarenheter av vården under graviditet, förlossning och tiden därefter. Resultatet bidrar till det fortsatta arbetet med målet att skapa en vård för kvinnor som är trygga hela vägen – före, under och efter graviditeten.

Läs mer om enkäten här