Region Jönköpings län leder unikt europeiskt litteraturprojekt

Region Jönköpings län leder unikt europeiskt litteraturprojekt

Tre tomma stolar står vid ett bord omgivet av bokhyllor fulla med böcker.
Region Jönköpings län kommer att leda ett unikt europeiskt litteraturprojekt. Foto: Johan W Avby

I november förra året tog Region Jönköpings län initiativ till ett omfattande europeiskt litteraturprojekt. Detta är det första projektet av sitt slag för länet och troligen även det första i Sverige. Genom att samarbeta med internationella aktörer syftar projektet till att främja översättning och spridning av litterära verk över gränserna.

Efter en internationell utlysning valde Region Jönköpings län samarbetspartners från Grekland, Armenien, Portugal och Tjeckien. Ett ”open call” genomfördes även bland lokala författare i länet. Region Jönköpings län ansökte därefter om medel inom ramen för programmet Circulation of European Literary Works, och nu har projektansökan beviljats – i mycket hård konkurrens.

– Vi vill att Jönköpings län ska vara förknippad med litteratur och kultur. Region Jönköpings län är exempelvis delarrangör av Smålit och det här projektet blir ytterligare ett sätt att skapa litterära mötesplatser och öka intresset för läsning, och det på en internationell nivå, säger Kerstin Hammar (M), regionråd och ordförande i nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet.

Totalt 25 böcker

Projektet, som går under namnet Trans-European Journeys, omfattar en budget på 7,5 miljoner kronor. Drygt hälften av medlen kommer från EU, medan Region Jönköpings län bidrar med 0,5 miljoner kronor. Övriga medel kommer från de samverkande europeiska länderna. Region Jönköpings län står som projektägare och projektet inkluderar översättning, publicering, distribution och marknadsföring av totalt 25 böcker.

– Fem författare från Jönköpings län kommer att få sina böcker översatta och utgivna i Europa. Tre av dessa titlar kommer att översättas till två olika språk, vilket innebär att totalt åtta översättningar kommer att genomföras från länets författare. Författarna kommer även att besöka litteraturfestivaler runt om i Europa för att marknadsföra sina verk. Vidare kommer två verk från andra länder att ges ut av förlag i vårt län, säger Henrik Hermansson, litteraturutvecklare på Region Jönköpings län och projektledare för Trans-European Journeys.

Bredd av genrer

Böckerna som ingår i projektet representerar en bredd av genrer, såsom poesi, dramatik och romaner. Förutom samtida författare kommer även verk av bland andra August Strindberg och nobelpristagare att översättas.

– Det här projektet öppnar upp unika möjligheter för författare från vårt län, samtidigt som det sätter Region Jönköpings län på den europeiska – och faktiskt även globala – kartan. Projektet innefattar nämligen även samarbeten i Asien. Ett litteraturprojekt av denna omfattning är ovanligt och kommer att göra stor skillnad, säger Henrik Hermansson.

Projektet drar i gång i december och under början av 2025 kommer de europeiska samarbetspartnerna att besöka Jönköping för en gemensam kick-off och för att delta i litteraturfestivalen SmåLit.