Region Jönköpings län planerar att bygga ny vårdcentral i Skillingaryd

Region Jönköpings län planerar att bygga ny vårdcentral i Skillingaryd

Sex kvinnor och två män i sjukvårdskläder står uppradade framför entrén till den tillfälliga paviljongen där Skillingaryd vårdcentral har sin verksamhet.
Personalen ser fram emot en ny vårdcentral i Skillingaryd. Från vänster: Rasmus Berglund, Åsa Sandahl, Anna-Maria Carlsson, Martina Strömblad, John Youssef, Ann-Christine Roos, Eva Lotta Rohr och Emily Wickbom.

För att på allvar kunna åtgärda arbetsmiljöproblemen planerar Region Jönköpings län att bygga en ny vårdcentral i Skillingaryd. Planen är att riva den gamla lokalen och ersätta med en nybyggd vårdcentral på samma plats. Förhoppningen är att den nya vårdcentralen ska vara klar under 2027.

Lokalerna hos Bra liv Skillingaryd vårdcentral har under en längre tid haft problem med fukt och mögel. Arbetsmiljöproblemen var så stora att personalen och verksamheten fick flytta till en paviljong på Slätten i Skillingaryd i början av 2023. För att kunna göra en mer långsiktig lösning tog regionstyrelsen ett inriktningsbeslut på sitt möte den 24 september som innebär att Region Jönköpings län planerar för att bygga en ny vårdcentral i Skillingaryd.

– Behoven har funnits länge och vi behöver ha en långsiktigt hållbar plan för Bra liv Skillingaryd vårdcentral. Personalen förtjänar minst lika bra arbetsmiljö som på våra andra arbetsplatser. Vi planerar byggnationen i nära samarbete med Vaggeryds kommun, säger Rachel De Basso (S), ordförande i regionstyrelsen.

Ny vårdcentral på samma plats

Region Jönköpings län och Vaggeryds kommun har enats om en inriktning som innebär att den nuvarande vårdcentralen rivs och ersätts av en ny på samma plats, som byggs och ägs av Region Jönköpings län. Det betyder i sin tur att Region Jönköpings län köper marken av Vaggeryds kommun. Platsen anses bra och ligger centralt och nära kollektivtrafik.

– Jag ser verkligen fram emot att vi får en ny vårdcentral på samma plats. Vi behöver en permanent lösning inför framtiden. Det är bra för alla, både för personalen på vårdcentralen och för invånarna i Skillingaryd, säger Ann-Christine Roos, verksamhetschef för Bra Liv Skillingaryd vårdcentral.

Framöver kommer Region Jönköpings län och Vaggeryds kommun planera vidare för hur överlåtelsen ska gå till samt börja arbeta med utformningen. Målsättningen är att den nya vårdcentralen ska vara klar till slutet av sommaren 2027.